10.04.2020 Лілія Кулик

Оскарження кваліфікації: що не може бути підставою для відхилення

Чи можна вважати неправильну назву довідки чи ненадання додатків до договору формальною помилкою? Дізнаєтесь з рішення АМКУ

Під час проведення в Прозорро закупівель, вартість яких перевищує межі, встановлені п.1,2 ч.1, ст.3 Закону, Постачальник може оскаржити прийняті рішення, дії чи бездіяльність Замовника в органі оскарження - Антимонопольному комітеті України (далі - АМКУ). На яких етапах можна подати скаргу, Ви можете прочитати в статті:  Оскарження закупівель

В цій статті ми говоримо про оскарження рішень Замовника. Та подивимось на прикладах, що на думку АМКУ є несуттєвою помилкою, а що дійсно може бути підставою для відхилення.

Формальні помилки чи ні?

Розглянемо тендер № UA-2019-07-12-000395-c на проведення Капітального ремонту відділення паліативної та хоспісної терапії Комунального некомерційного підприємства «Міська комунальна лікарня №3»Тернопільської міської ради. В даному випадку скаржник ФОП Кейзор Микола Миколайович відхилення своєї пропозиції та визначення переможцем ТОВ "ТЕР ПРОФ БУД". 

Тож які підстави для відхилення оскаржував Скаржник:

Неправильна назва документу

Відповідно до ТД  учаснику необхідно надати гарантійний лист в довільній формі, про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі (з їх зазначенням), що визначені у ч. 1 та ч.2 ст. 17 Закону України "Про публічні закупівлі".

 У складі Пропозиції Скаржника міститься Довідка, а не гарантійний лист з усією необхідною інформацію. Окрім того, в переліку неформальних помилок є пункт про те, що неформальною помилкою є “зазначення неправильної назви документа, що підготовлений безпосередньо учасником, у разі якщо зміст такого документу повністю відповідає вимогам тендерної документації”. 

Тож АМКУ вважає неправомірною цю підставу для відхилення.

Надана копія не всіх сторінок паспорта

Тендерною документацією вимагалась копія паспорта. При цьому Скаржник надав лише сторінки 1-3 та 12-13, що на думку Замовника не відповідало умовам тендерної документації.

Проте, АМКУ, вважав, що надання не всіх сторінок паспорту є несуттєвою помилкою. Адже згідно ТД формальними (несуттєвими) вважаються помилки, що пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме - технічні помилки та описки. 

Замовник не довів та документально не підтвердив, яким чином оформлення Пропозиції у наведений вище спосіб впливає на зміст Пропозиції. 

Неправильне оформлення довідки про захист довкілля

В ТД Замовника був зазначений чіткий перелік заходів із захисту довкілля та було зазначено, що засобом документального підтвердження Учасником застосування зазначених вище заходів із захисту довкілля під час виконання робіт є наданий Учасником гарантійний лист, складений у довільній формі, в якому Учасник гарантує застосування вищезазначених заходів.

Постачальник же надав довідку в довільній формі і не зазначив заходи з захисту довкілля, що бути в ТД Замовника. 

АМКУ в даному випадку вважає, що Пропозиція Постачальника в цій частині не відповідає вимогам Замовника і це не може вважатись несуттєвою помилкою.

Ненадання додатків до договору

Додатки є невід’ємною частиною договору. В даному випадку   ТОВ "ТЕР ПРОФ БУД" надав копії договорів без додатків, що на думку АМКУ є невідповідність ТД.

З умовами закупівлі, скаргою Постачальника та рішенням АМКУ Ви можете ознайомитись  за посиланням.

Як ми бачимо, такий розділ Тендерної документації, як формальні та несуттєві помилки може вплинути іноді на результат тендеру. А варіанти зазначення несуттєвих та формальних помилок Ви можете переглянути в наших прикладах документів:  Формальні помилки в тендерній пропозиції

В статті використана інформація з  Узагальненої практики колегії АМКУ: Типові причини оскарження закупівель

 

Кваліфікація і оскарження, оскарження, тендерна документація,

Коментарі