06.05.2021 Оксентія Груба

Коли 2 рази відмінено спрощені закупівлі через відсутність учасників. Кейс

звернення до Мінекономрозвитку щодо дворазової відміни спрощеної закупівлі

Розгляньте актуальний кейс щодо випадку відміни спрощеної закупівлі у зв'язку з відсутністю учасників.

Представники Одеської прикордонної державної контрольно-токсикологічної лабораторії звернулись із запитанням до Департаменту сфери публічних закупівель Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства: 

Двічі відмінено спрощену закупівлю у зв'язку з відсутністю учасників. На підставі ч.7 ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі» укладаємо прямий договір з постачальником та обов’язково оприлюднюємо в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. ч.7 ст.3 Закону України «Про публічні закупівлі» визначено, що предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю. Як це розуміти? вимагати від потенційного постачальника всі документи, які вимагали про проведенні спрощеної закупівлі? договір повинен бути такий, як в документації до спрощеної закупівлі чи може бути інша редакція договору? Чи буде цей договір «договором про закупівлю» в розумінні закону?»?

Зверніть увагу на відповідь: 

Якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників, то придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі», здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом на підставі пункту 1 частини сьомої статті 3 Закону за умови, що у договорі предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, що були визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю.

Договірні відносини, що виникають при укладенні та виконанні договору, який не є договором про закупівлю у розумінні Закону, не є предметом регулювання Закону та регулюється, зокрема Цивільним та Господарським кодексами України.

При цьому рішення щодо придбання товарів, робіт, послуг без застосування проведення спрощених закупівель приймається замовником самостійно.

мерт, договір про закупівлю, спрощені закупівлі, відміна,

Коментарі

Андрей 2021-05-07 13:36:24
А мерт що каже?
Тетяна 2021-05-11 08:11:01
Андрей, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
Олена 2021-05-11 09:41:27
Андрей, відповідь Міністерства економічного розвитку і торгівлі України така ж сама, слово в слово.
Оксана Груба 2021-05-11 11:25:14
Андрей, власне, це запитання, яке надійшло до Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки і відповідь від нього.
Олена 2021-05-11 11:34:09
Оксана Груба, до Інфобокс Прозоро я також зверталась з цим запитанням.
Оксана Груба 2021-05-11 17:37:18
Олено, спостерігався запит на таке запитання на різних каналах зв"язку - тому опублікували.