24.04.2024 Ірина Литвинчук

Кейс по оскарженню квітень 2024

Розбір чергового кейсу по оскарженню в публічних закупівлях

А ми продовжуємо рубрику на нашому інформаційному ресурсі Інфобокс. Нагадаємо, що відтепер, однією з додаткових тем, що з`являтимуться у нас - будуть розбори робочих кейсів по оскарженню до АМКУ. Це будуть як успішні так і неуспішні розгляди скарг для скаржника. 

А сьогодні розберемо процес оскарження на закупівлю UA-2024-03-20-000960-a

Дана закупівля не відбулася, по причині відміни торгів. Причина яку вказав Замовник - відсутність пропозицій. Проте додав також коментар щодо усунення порушення: Оскільки на даному етапі процедури неможливо внести зміни до тендерної документації шляхом поділу на лоти, виникає необхідність у відміні відкритих торгів.
Скаргу було задоволено органом оскарження та порушення по ній усунуто. А на що було подано скаргу, зараз розберемо.

На що була подана скарга скаржником

Скаргу було подано на дискримінаційні умови тендерній документації. А саме, порушення вимог частини 4 Статті 5:

Замовники не мають права встановлювати жодних дискримінаційних вимог до учасників.

та частини 4 Статті 22 Закону:

Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, а також вимог щодо документального підтвердження інформації про відповідність вимогам тендерної документації, якщо така інформація є публічною, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України "Про доступ до публічної інформації" та/або міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

Позиція скаржника

Скаржник повідомляє, що Замовником під час проведення закупівлі допущено порушення, які обмежують конкуренцію та дискримінують учасників, порушуючи вимоги частини 4 Статті 5 та частини 4 Статті 22 Закону, принципи недискримінації учасників, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, а також права та законні інтереси їх, як потенційних учасників цієї закупівлі. 

Скаржник зазначає, що у переліку лікарських засобів, що закуповуються, наявні унікальні лікарські засоби. Вони не мають еквівалентів/аналогів за діючою речовиною - за даними Державного реєстру лікарських засобів України - та представлений на ринку України лише одним виробником.  

Яку відповідь на це надає Замовник 

Зі свого боку, Замовник, повідомляє, що було проведено моніторинг аналогічних закупівель, що мають статус “Завершена”. В жодній із закупівель, препарат, що скаржник вважає ексклюзивним, не було виділено в окремий лот, а об'єднано в одну закупівлю разом з іншими лікарськими засобами, і Переможцями визнавались всі різні Учасники, які приймали участь у таких закупівлях, що підтверджує присутність конкуренції.

Яке рішення прийняв Антимонопольний комітет 

У ході розгляду зазначено що, Замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої-восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг. 

Відповідно до Державного реєстру лікарських засобів України, даний препарат, що вважається ексклюзивним у цій скарзі, міститься інформація про продукцію одного виробника.

АМКУ задовольнив скаргу та зобов'язує Замовника усунути наведені невідповідності шляхом внесення відповідних змін до Документації в цій частині.  

Що ж сталось?

Замовник оголосив закупівлю з кількома позиціями, одну з яких може надати лише один виробник в Україні. Це свідчить про те, що інші Учасники не можу прийняти участь у даній процедурі.

Висновок:

Скаргу було задоволено. Та оскільки технічно Замовник не міг внести змін до тендеру - закупівлю довелось відмінити.

Порада від прозорро?

Замовники, нагадуємо, при створенні Вашої ТД пам'ятайте про частиною першу статті 5 Закону, що ваша закупівля не повинна мати дискримінаційні умови, а ставлення до учасників має бути рівним.

Також, вимоги до ТД формуються згідно з статтею 22 ЗУ “Про публічні закупівлі”, відповідно до абзацу першого пункту 28 Особливостей

Тож перш ніж оголошувати закупівлю - Замовники мають детальніше ознайомлюватися із ринком постачальників, користуючись наприклад досвідом інших Замовників, аналізуючи ринок таким чином, та перевірячи товар в Державному реєстрі лікарських засобів, якщо закуповуєте саме їх, як було в цьому кейсі.

Вдалих закупівель!

Про Оскарження закупівель також читайте у нашій статті.

Кейс по оскарженню за лютий

Кейс по оскарженню за березень 

оскарження, амку, кейс,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.