04.03.2021 ДП "Прозорро"

Інформація щодо електронних підписів

актуальна інформація щодо електронного підпису

Інформація з офіційного порталу Антимонопольного комітету України

"Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель здійснюється розгляд скарг, зокрема щодо відсутності кваліфікованих електронних підписів на тендерних пропозиціях учасників, у разі, якщо необхідність накладення таких підписів на документи тендерних пропозицій передбачені умовами тендерної пропозиції.

На розгляд  органу оскарження надходить велика кількість скарг щодо невідповідності електронних підписів учасників умовам тендерних документацій, зокрема, що підписи, які містяться у складі тендерних пропозицій учасників не є саме кваліфікованими електронними підписами.

У зв'язку з викладеним, Колегією листом від 10.02.2021 № 20-29/06-1616-пз було здійснено запит до Міністерства цифрової трансформації України щодо надання роз'яснення, зокрема, чи може підпис вважатися кваліфікованим електронним підписом якщо при перевірці електронного цифрового підпису на сайті ЦЗО з’являється інформація, що тип носія – незахищений, тип підпису – удосконалений.

Листом від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 Міністерство цифрової трансформації України повідомило:

якщо за результатами перевірки електронного підпису чи печатки на сайті ЦЗО з’являється інформація, що тип підпису "удосконалений", то такий підпис не може вважатись кваліфікованим.

Таким чином, якщо при перевірці електронного цифрового підпису на сайті ЦЗО з’являється інформація, що тип підпису "удосконалений", то враховуючи лист Міністерства цифрової трансформації України, зазначений підпис не є кваліфікованим електронним підписом.

У зв'язку з цим просимо звернути увагу на наведену вище інформацію під час формування замовниками своїх тендерних документацій та під час підготовки учасниками своїх тендерних пропозицій". 

Додаток. Інструкція:

Заходите на сайт Центрального засвідчувального органу за посиланням https://www.czo.gov.ua/.

Ліворуч нагорі відкриваєте меню і переходите в Довірчі послуги – Перевірити підпис.

Перед вами відкриється віконце, куди потрібно завантажити підпис.

Тож підписаний файл або файл підпису завантажуєте в це вікно і отримуєте результат. А тепер давайте подивимось яким може бути результат.

Як виглядає УЕП

Якщо файл був підписаний УЕП, то в інформації про підпис ви побачите

Тип носія – незахищений
Тип підпису – удосконалений

Не плутайте поле тип підпису з полем сертифікат, бо сертифікат в обох підписах Кваліфікований.

Як виглядає КЕП

Якщо файл був підписаний КЕП, то в інформації про підпис ви побачите
Тип носія – захищений
Тип підпису – кваліфікований

амку, електронний підпис,

Коментарі

Надія 2021-03-11 17:47:38
Доброго дня. Скажіть, як можна користуватися даними роз'ясненнями, які полягають в тлумачені того, що удосконалений електронний підпис не є кваліфікованим електронним підписом, коли у Законі України "Про електронні довірчі послуги" у пункті 23 частини 1 статті 1 чітко прописано, що кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. З огляду на тлумачення Закону УЕП це той самий КЕП. Єдина відмінність кваліфікованого електронного підпису від удосконаленого електронного підпису — зберігання на захищеному носії — токені чи у хмарі. Відповідно до абз. 2 п. 1 Постанови, з 7 листопада 2020 року по 31 грудня 2021 року приватний бізнес має право використовувати Удосконалені електронні підписи чи печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів. Згідно з існуючим законодавством з 1 січня 2022 року приватні суб'єкти господарювання зобов'язані будуть використовувати КЕП виключно на захищених носіях особистих ключів. Тобто учасники публічних закупівель можуть наразі підписувати свої пропозиції удосконаленими електронними підписами, якщо інше не передбачено тендерною документацією Замовника. А виходячи з вищевикладеного тлумачення п.23 ст.1 Закону: "кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис..."
Ліля 2021-04-15 11:16:39
Надія, прочитайте, будь ласка, лист Мінцифри, посилання на нього є в статті. Давати роз'яснення з приводу КЕП/УЕП може тільки Мінцифра
Igor 2021-05-13 09:29:30
Ліля, так останній абзац цього листа з посиланням на постанову КМУ підкреслив можливість тимчасового використання УЕП замість КЕП. Це важливо, однак, в статті про це не згадується, як і про положення постанови КМУ взагалі.
Ірина 2021-03-10 15:00:18
Добрий день. Чи може учасник-ФОП накладати на пропозицію КЕП як просто фізична особа? Тобто, при перевірці КЕП не зазначено, що це ФОП.
Alex 2021-03-12 11:24:31
Ірина, спробуйте пошукати в Інтернеті за посиланням - Накладання КЕП учасником публічних закупівель. З 20 хвилини відповідь на Ваше питання.
Sergey Tromza 2021-03-09 12:02:48
Водночас наголошуємо на можливості до 31.12.2021 використовувати удосконалені електронні підписи та печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, з дотриманням вимог, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 193 «Про реалізацію експериментального проекту щодо забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів і печаток, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів». А як бути з цим тлумаченням що йде у лісті на яке є ссилка
Діана 2021-03-09 11:46:07
На сайті czo.gov.ua відсутня можливість перевірити підпис, віконце куди потрібно завантажити файл підпису не активне - закрите чорним кольором.
Ліля 2021-03-09 13:34:06
Діана, щойно зайшла, в мене все працює. Може зверніться до їхньої служби підтримки, можливо вам підкажуть в чому справа