02.06.2021 Денис Левченко

ФОП можуть накладати на тендерні пропозиції КЕП / УЕП як фізичні особи – зміна практики АМКУ?

актуальна інформація щодо накладення ФОПом на тп КЕП/ УЕП як фізичної особи

Замовники в тендерних документаціях встановлюють вимогу щодо того, що створення та подання учасником пропозиції повинно бути здійснено з урахуванням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» шляхом накладання на неї кваліфікованого електронного підпису (КЕП) або удосконаленого електронного підпису (УЕП) чи виключно КЕП учасника або службової (посадової) особи учасника процедури закупівлі, повноваження якої щодо підпису документів пропозиції підтверджуються відповідно до поданих документів у складі тендерної пропозиції.

Усім відома минула практика органу оскарження щодо накладення на тендерні пропозиції Учасників Фізичних осіб-підприємців КЕП як фізичних осіб, а не КЕП – фізичних осіб-підприємців, які були Учасниками процедур закупівель — якщо Учасником фізичною особою-підприємцем накладено КЕП/УЕП не як ФОП, а як фізичною особою= не відповідає вимогам тендерних документацій.

Як приклад одне численних рішень з цього питання:

-рішення Органу оскарження від 26.03.2021 № 6120-р/пк-пз (скарга UA-2021-02-09-007715-a.b.1);

Суть зазначеної практики органу оскарження полягала у такому:

«Разом з тим, на пропозицію скаржника не накладено КЕП саме учасника (ФОП ПІБ) або саме службової (посадової) особи учасника (ФОП ПІБ). Враховуючи наведене, скаржник не відповідає встановленим абзацом першим частини третьої статті 22 цього Закону вимогам до учасника відповідно до законодавства. 

Враховуючи наведене, пропозиція скаржника була правомірно відхилена Замовником з наведеної вище підстави, у зв’язку з чим відсутні підстави для задоволення скарги в цій частині».

Однак, останнім часом практика органу оскарження з цього питання дещо змінилася.

Як приклад:

- рішення органу оскарження від 07.05.2021 № 10138- р/пк-пз (UA-2021-03-18-008118-a.b2)

Міністерство цифрової трансформації України додатково до листа від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 щодо використання електронних підписів під час здійснення публічних закупівель, щодо електронного підпису фізичної особи – підприємця повідомляє: «Оскільки Закон окремо не виділяє таку категорію користувачів електронних довірчих послуг, як фізична особа – підприємець, то така особа, може використовувати електронний підпис фізичної особи для електронної ідентифікації та як підпис». 

Враховуючи наведене, пропозиція скаржника була неправомірно відхилена Замовником з наведеної підстави.

-рішення органу оскарження від 17.05.2021 № 10771-р/пк-пз (скарга UA-2021-04-02-002976-b.b2).

Позиція скаржника.

Переможець підписує пропозицію КЕП фізичної особи (ПІБ). Проте, Пропозиція подана від фізичної особи- підприємця (ПІБ), згідно з файлами Пропозиції та інших документів пропозиція подається від фізичної особи-підприємця.

 Позиція Органу оскарження.

Міністерство цифрової трансформації України додатково до листа від 16.02.2021 № 1/06-3-1587 щодо використання електронних підписів під час здійснення публічних закупівель, щодо електронного підпису фізичної особи – підприємця повідомляє наступне: 

  Оскільки Закон окремо не виділяє таку категорію користувачів електронних довірчих послуг, як фізична особа – підприємець, то така особа, може використовувати електронний підпис фізичної особи для електронної ідентифікації та як підпис. 

Враховуючи викладене, відсутні підстави для задоволення Скарги в цій частині.

Ураховуючи викладене, Замовникам при розгляді тендерних пропозицій Учасників, а Учасникам при їх підготовці, варто ураховувати вищенаведену, можливо остаточно змінену, практику Органу оскарження з наведеного питання.

КЕП, тендерна пропозиція, амку, уеп,

Коментарі

Наталя 2021-06-09 10:44:47
А навпаки? Учасник Фізична особа, а підпис ФОП?