27.10.2021 Олена Парфенюк

Досвід замовників: переваги Prozorro Market

Поради замовника щодо закупівлі товарів в Прозорро Маркет

Олена Парфенюк, керівниця департаменту держзакупівель торговельного майданчика Zakupki.Prom

Все більше замовників купують товари через електронний каталог Prozorro Market. До закінчення 2021 року ще два місяці, а сума укладених договорів за допомогою каталогу складає майже 250 млн грн. 

Ми поспілкувалися із тими замовниками, які постійно купують в каталозі, аби дізнатися про їхній досвід роботи. Які ж основні переваги Prozorro Market вони відкрили для себе?

Зручність у використанні

Оскільки Prozorro Market розроблений для швидких закупівель товарів широкого вжитку, то й процес проведення має бути простим. У каталозі замовники можуть купувати товари на суму до 50 тис. грн “через кошик” і за допомогою запиту ціни пропозицій на суму від 50 тис. до 200 тис. грн.

“Вперше замовили товари з Prozorro Market в березні цього року. Сподобалось,  як автоматично формується чернетка звіту про договір, укладений без використання електронної системи. Замовнику залишається оприлюднити звіт та прикріпити договір про закупівлю. З квітня почали використовувати запит ціни пропозицій. Закуповуємо різні товари від антисептиків до комп’ютерної техніки”. 

“Основні переваги для нас – скорочення термінів та простота у порівнянні зі спрощеною закупівлею. Це майже, як в інтернет магазині, тобто знайшов необхідний товар і купуєш”, –  говорять у Вінницяміськтеплоенерго. 

Економія часу 

Для будь-якої якої організації вкрай важливо вчасно задовольнити потреби у тому чи іншому товарі. Якщо говорити про допорогову або спрощену закупівлю, то підготовка документів з вимогами до постачальників та товару, публікація закупівлі, визначення переможця займає чимало часу. І найбільш неприємним може виявитися той факт, що за результатом проведення такої закупівлі жоден з учасників не подасть свою пропозицію. Тоді замовнику потрібно повторювати все знову, щоб врешті придбати товар. І тут втрачається головне – час та ресурси. 

“Ми можемо використовувати прямі договори тільки для закупівель до 3 тис. грн. Для всіх інших, які до 50 тис. грн – допорогові закупівлі. Але тепер ми купуємо такі товари у Prozorro Market. Тож завдяки цьому не витрачаємо час на розробку документації та поглиблену перевірку постачальників. Тобто одразу можна забезпечити лікарню всім необхідним”, – відмічають у КНП Маріупольської міської лікарні № 9. 

Заощадження коштів

Звичайно, крім часу важливим є і економія коштів, адже в цьому і заключається  суть публічних закупівель. Якщо говорити про закупівлі до 50 тис. грн, то замовники можуть взагалі не використовувати електронну систему, а заключати договори з конкретним постачальником з яким працюють постійно. І звичайно тут не йде мова про економію. Закупівлі через каталог дозволяють порівняти пропозиції декількох постачальників і вибрати максимально вигідну. 

“При закупівлі принтера багатофункціонального, очікувана вартість якого була 9 тис. грн. ми змогли заощадити. Свої пропозиції подали 9 учасників. У  результаті ми придбали товар за 4,49 тис. грн. Тож економія склала 49%”, – коментують  у Вінницяміськтеплоенерго. 

Якщо говорити про запит ціни пропозицій, то у постачальників є змога подавати більше пропозицій у закупівлі різних замовників, адже не потрібно щоразу готувати документацію. Вони вже допущені до роботи в каталозі адміністраторами. А більша конкуренція в закупівлі звичайно впливає і на економію, адже кожен з учасників хоче перемогти. 

e-каталог, Прозорро Маркет,

Коментарі

Руслан Вікторович Житомирський 2021-11-01 15:25:08
Погано лише те, що не можна в одному запиті ціни пропозиції втягувати або створювати позиції на інші види товарів які йдуть по цьому коду, так як в спрощеній, таке технічне доповнення було б безцінним для замовника
Юлия Шихайло 2021-11-03 10:13:21
Руслан Вікторович Житомирський, Точно, адміністрація зробіть так щоб по одному коду ДК одним договором можна було закупити декілька позицій у запиті ціни пропозиції. Ми закопуваємо овочі та фрукти для лікарні, там приблизно 10-15 позицій, це нереально на кожну позицію заключати новий договір з різними постачальниками.