01.07.2020 Лілія Кулик

Дитяча праця та торгівлю людьми. Що вимагати по п.12 ч.1 ст. 17 Закону

Інформація про те, яку довідку Замовник має вимагати на підтвердження відповідності п. 12 ч.1 статті 17 Закону

В новій редакції Закону України “Про публічні закупівлі” з’явилась нова підстава для відмови в участі в торгах. Вона зазначена в пункті 12 частини 1 статті 17 і звучить так:
службова (посадова) особа учасника процедури закупівлі, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми.

Реєстр злочинів торгівлі людьми

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2012 № 303 затверджено Положення про створення та функціонування Єдиного державного реєстру злочинів торгівлі людьми (далі - Реєстр). Відповідно до пункту 5 Положення Держателем (володільцем) Реєстру є МВС. А загальний доступ до статистичних відомостей мав би здійснюватись через веб-сайт МВС.

Проте, наразі такого реєстру немає і відповідно інформацію з нього отримати неможливо.

Як можна підтвердити інформацію 

По-перше, давайте з’ясуємо, яка відповідальність настає за скоєння даного порушення. Статтями 149-150 Кримінального Кодексу України (далі - ККУ)передбачено кримінальну відповідальність за торгівлю людьми (стаття 149 ККУ) та експлуатацію дітей (стаття 150 ККУ). Адміністративної відповідальності за такі дії не передбачено. Тобто, людина, що здійснила такі дії не обійдеться просто сплатою штрафу. Особа, що здійснила злочин по статтях 149-150 ККУ, якщо її провина буде доведена, матиме судимість. 

Тож, для підтвердження інформації про те, що службова (посадова) особа учасника процедури закупівлі/фізична особа, яка є учасником, не було притягнуто до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми достатньо довідки про відсутність судимості.
Такої ж думки Уповноважений орган, детальніше про це можна прочитати в листі Мінекономрозвитку № 3304-04/34835-06 від 03.06.2020.

Як вимагати інформацію по пункту 12 частини 1 статті 17 Закону у Учасників торгів та Переможця

При цьому, варто чітко прописати в якій формі має Учасники та/або Переможець мають подати інформацію про свою відповідність згідно з  пунктом 12 частини 1 статті 17.

Тож, від Учасників варто вимагати просто довідку в довільній формі приблизно такого змісту:
“Службова (посадова) особа … (назва Учасника) процедури закупівлі, яку уповноважено учасником представляти його інтереси під час проведення процедури закупівлі, фізичну особу ….. (якщо Учасник ФОП або фізична особа), яка є учасником, НЕ було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми”.

Дану інформацію можна вимагати у вигляді окремої довідки або ж у складі загальної довідки-самодекларації по статті 17. Приклад такої довідки за посиланням: Довідка по статті 17.

А від Переможця вимагати довідку, що видана Міністерством внутрішніх справ України, для надання фізичним особам відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

Також хотіли б наголосити, що при створенні тендерної документації варто чітко прописувати, які саме документи Замовник вимагає на підтвердження того чи іншого критерію чи підстави, що потім Учасники могли уникнути помилок, а Замовнику було простіше розглядати пропозиції Учасників.

Чи потрібно окрім довідки з МВС вимагати ще й довідку в довільній формі від Переможця

Деякі Замовники, окрім довідки з МВС на підтвердження відсутності підстави для відмови в участі в торгах згідно з п. 12 ч. 1 ст. 17 вимагають ще й довідку в довільній формі. На нашу думку такої потреби немає, адже довідка з МВС цілком підтверджує відповідність Переможця пункту 12. Тож виходить, що довідка з МВС буде надаватись Переможцем для підтвердження пунктів, 5, 6, 12 частини 1 статті 17 Закону.

стаття 17, Закон України про публічні закупівлі, тендерна документація,

Коментарі

Руслан Житомирський 2020-07-08 13:46:31
Чому тоді КРУ при моніторингу вважає за порушення, що нема довідок про відсутність судимості за торгівлю людьми та використання дитячої праці, а також відсутності невиконаних зобовязань з замовником в минулому ?
Ліля 2020-07-27 14:56:42
Руслан Житомирський, важко сказати, чому ДАСУ так вважає, адже такої довідки немає, є просто довідка про несудимість. Тоді робіть запит в МВС із запитанням про те чи надають вони такі довідки і потім відповідь МВС давайте ДАСУ як доказ
ІРИНА 2020-07-03 22:37:05
Згодна повністю, але ж замовникам хтоб доніс цю інформацію....Пишуть у вимогах все підряд.Здається, що просто копіюють закон про закупівлі, не зважають чи потрібно воно все в їх конкретних торгах.