09.02.2024 Катерина Мисак

Детально про нагальну потребу відповідно до підпункту 4 пункту 13 Постанови 1178

Катерина Мисак, 
фахівчиня відділу розвитку державних закупівель майданчика Zakupivli.Pro

Нюанси проведення закупівель за нагальною потребою

Бувають ситуації, коли у замовника виникає нагальна потреба придбати той чи інший товар, роботи або послуги вже сьогодні. Але як діяти якщо це надпорогові суми, і законодавчо передбачено проводити відкриті торги або скористатись електронним каталогом, а часу зовсім немає?
Сьогодні поговоримо про пп.4 п.13 Постанови 1178 від 12 жовтня 2022 р. а саме, про нагальну потребу у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Повертаючись до п.13 Постанови, замовник може укласти договір про закупівлю без використання електронної системи, тобто заключити прямий договір, на суму:

·        товари  ≥ 100 тис грн

·        послуги ≥ 100 тис грн

·        послуги з поточного ремонту ≥ 200 тис грн

·        роботи ≥ 1,5 млн грн

У разі виникнення непередбачуваних ситуацій, до прикладу: нестача ліків, аварія на підприємстві яка потребує негайного ремонту, невиконання умов договору внаслідок недбалості постачальника, замовник може опинитись в скрутному становищі, коли необхідно терміново закупити той чи інший товар, послугу або роботи, а строки проведення відкритих торгів як мінімум більше двох тижнів. У випадку такої нагальної потреби, замовник може заключити прямий договір, при цьому обов’язково має надати достатнє обґрунтування і підтвердження свого рішення. Важливо наголосити, що це право замовника, а не обов’язок.

Що стосується документів, як доказ такого рішення замовника, то законодавчо не визначений конкретний перелік і замовник самостійно вирішує які документи необхідні за таких обставин.

По-перше, в будь-якому випадку, це внутрішні документи: протокол, обґрунтування яке безпосередньо підтверджує таку необхідність, у вигляді розпорядчого рішення замовника, яке погоджується (затверджується) керівником організації.

По-друге, щоб штрафи не були застосовані контролюючими органами, замовнику бажано мати документи надані третіми особами, до прикладу експертною організацією, військовою адміністрацією, про необхідність такої нагальної потреби. Це можуть бути: акти, накази, експерті висновки, як доказ, що це не власне рішення уповноваженої особи.

Варто пам’ятати, що замовник самостійно не може ініціювати прямий договір на понадпорогові суми, щоб полегшити собі роботу. Він має чітко розуміти, чому ця потреба виникла, і мати беззаперечні докази. Якщо закупівля була заздалегідь запланована, і замовник знав про цю необхідність в її проведенні, але з якихось причин затягнув з оголошенням і спровокував таким чином затримку, то цей підпункт не можна застосовувати, бо вагомі обґрунтування такої потреби замовник навряд чи зможе надати.

Що стосується опублікування інформації в електронній системі закупівель, то відповідно до п.13 Постанови, замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. Разом з тим, відповідно до пп.11 ст.10 ЗУ “Про публічні закупівлі”, замовник оприлюднює зміни до договору протягом трьох робочих днів.  Звіт про виконання договору про закупівлю, укладений відповідно до цього пункту, не оприлюднюється замовником в електронній системі закупівель.

Бажаємо замовникам, щоб в організації не виникало нагальних потреб, а закупівлі були своєчасні та успішні.

звітування,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.