20.10.2022 Ірина Литвинчук

Чи потрібно проходити тестування відповідно до Постанови №1178

Чи обов'язково мати сертифікат тестування за оновлено Постановою 1178

В зв’язку з тим, що Кабінет Міністрів України запровадив нові особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану Постановою №1178, ми стали отримувати чималу кількість питань щодо того, чи треба все-таки Уповноваженим особам проходити тестування для проведення відповідних закупівель.

Тож давайте спробуємо по порядку розібратись із даним питанням.

Відповідно до Постанови, Замовники будуть проводити кілька типів процедур закупівель. Для початку треба розібратись із очікуваною вартістю. Якщо Ваша закупівля перевищує 100 тис. грн. для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, Ви маєте право проводити:

  • відкриті торги із особливостями;

  • запит ціни пропозиції;

  • закупівлю шляхом укладення рамкових угод;

  • звіт про договір про закупівлю, лише за наявності наведених підстав в Постанові.

Якщо очікувана вартість є меншою за 100 тис. грн., для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, ви можете проводити:

  • пряму закупівлю через електронний каталог;

  • спрощену по Наказу 10;

  • звіт про договір про закупівлю.

Для проведення закупівель, вартість яких перевищує 100 тис. грн. для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, окрім звітів про договір про закупівлю уповноважена особа повинна скласти тестування. Оприлюднено перелік питань, аби УО могли підготуватись для тестування. Пройти тестування можна тут, увійшовши в модуль тестування.

Нагадаємо, термін дії сертифікату про проходження тестування УО - необмежений. Тож, якщо ви складали тестування минулого року - повторно проходити його не потрібно. Якщо не впевнені у тому чи отримували сертифікат тестування - результати проходження можна побачити тут, ввівши свій код РНОКПП. Або, якщо ви проводите закупівлю, де проходження тестування є обов’язковим, система пропустить лише того користувача, який успішно пройшов тестування. Якщо у вас змінюється назва організації чи ви змінюєте роботу і працюватимете в системі як УО, то повторного тестування складати не потрібно, адже дані тестування прив’язуються саме до РНОКПП особи.

Не потрібно проходити тестування якщо Ви:

  • здійснюєте закупівлі до 100 тис. грн. для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт; 

  • не є Замовником у розумінні Закону;

  • відповідальна особа на публікацію звітів, у тому числі відповідно до Постанови.

Додаткова, тут ви можете ознайомитись із 5-ма міфами щодо тестування УО.

тестування, тест, уповноважена особа,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.