02.11.2021 Лілія Кулик

Оприлюднено перелік питань для тестування Уповноважених осіб

Оприлюднено  Наказ Мінекономіки від 01.11.2021 № 873-21 Про затвердження переліку тестових питань для підтвердження уповноваженою особою рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель з варіантами відповідей. Ви можете перейти за посиланням вище та вже почати готуватись до проходження тестування. Тестування можна буде пройти на порталі prozorro.gov.ua.

Також ви можете переглянути також перелік запитань натиснувши на кпопку "Відкрити" в кінці статті.

Перейти до тестування Уповноважених осіб в Прозорро

Як проходить тестування уповноважених осіб

У вас є:

  • 50 запитань обраних випадковим чином з 4 варіантами відповідей
  • 60 хвилин на відповіді
  • необхідно мінімум 30 правильних відповідей
  • можливість повторної здачі тесту
  • можна відповідати на питання послідовно або в довільному порядку.

Який електронний підпис ма бути для проходження тестування для уповноважених осіб

Для проходження тестування Уповноваженій особі потрібен електронний підпис. Це може бути кваліфікований цифровий підпис (КЕП) або удосконалений цифровий підпис (УЕП). Підпис можу бути оформлений в будь-якому АКСЦ. Ну і ключ може бути особистий, тобто той, що оформлений на особу або службовий (в якому є інформація про організацію та/або посаду).

Що буде, якщо я вийду з тестування в процесі його проходження?

Ви маєте можливість повернутись до тестування та продовжити, поки не закінчився час на його проходження. Якщо ви повернетесь до тестування, коли його час закінчився, ви можете переглянути результати, наклавши електронний підпис.

Чи буде видаватись сертифікат про проходження тестування?

Так, по завершенню тестування сформується сертифікат про успішне проходження тестування. Але цей сертифікат не потрібно роздруковувати, відправляти на майдачник тощо.  Адже в системі інформація про проходження/не проходження вами тестування буде підтягуватись автоматично. Тож сертифікат це швидше інформація для Уповноваженої особи, щоб УО точно була певна в тому, що пройшла тестування. 

Якщо УО неуспішно пройшла тестування, коли можна буде перездати?

Можливість пройти тестування повторно з'явиться через 72 години після попередньої спроби. 

Як отримати результати тестування?

Результати тестування уповноваженої особи визначаються автоматично після натискання по завершенню тестування (надання відповідей на питання тесту) уповноваженою особою кнопки “Завершити тестування” та накладення електронного підпису.

Чи потрібно повторно складати тестування якщо УО змінить місце роботи?

Ні, не потрібно. Персональні дані користувача будуть зчитуватись з ключа, а саме з «Реєстраційного номера облікової картки платника податків» (далі — РНОКПП), що обов’язково міститься в електронному цифровому підписі, і саме до нього будуть прив’язуватись результати тестування. Тож якщо УО змінить місце роботи, документи тощо, на тестування це впливати не буде.

Чи потрібно складати тестування для Постачальників, які беруть участь у закупівлях? 

Ні, не потрібно. Адже мова йде про тестування уповноважених осіб Замовника які займаються саме закупівлями. Тож майже всі запитання тесту орієнтовані і стосуються роботи саме Замовників. Та оскільки модуль тестування є доступним для всіх - перевірити рівень своїх знань у сфері публічних закупівель може будь-хто.

Чи можливо буде пройти тестування в 2022році?

Так, можливо. Адже ми врахували той факт, що з кожним днем будуть з`являтиись нові уповноважені особі, які раніше не працювали в даній сфері. І люди можуть ставати УО і протягом року. Тож якщо Ви знаєте, що будете займати посаду УО з проведення публічних закупівель, будете проводити процедури закупівлі, спрощені закупівлі чи звітувати відповідно до норм Закону - необхідно скласти тестування до початку роботи в системі. Адже інакше у вас не буде технічної можливості проводити закупівлі в системі. Не обов`язково складати тестування, якщо Ви проводите лише допорогові закупівлі.

уповноважена особа, тестування,

Коментарі

Лена 2021-12-01 11:22:03
Я прошла тестування тиждень тому .Тест склала ,але не завантажила сертифікат ,яким чином мені зарас його завантажити ,куди зайти
Наталія 2021-11-27 22:47:52
Підкажіть, будь ласка, коли краще проходити тестування. Пробую зайти вже декілька днів у різний час, система постійно висить
Ельвіра 2021-11-24 08:38:36
Электронная подпись должна быть личной? До этого я ставила КЕП директора организации
Марина Кощеєва 2021-11-14 14:40:16
14.11.2021 р. пройшла тест для УО, за 22 хв. 45 правильних з 50 питань. Завантажила сертифікат, але не роздрукувала його, хвилювалась дуже, але дуже шкода. Бажано мати його на руках. Всім бажаю успіху!!!
ЕЛЕНА 2021-11-18 20:15:34
Марина Кощеєва, А ТАМ ГДЕ ЗАГРУЗИЛИ, ЧТО РАСПЕЧАТАТЬ НЕЛЬЗЯ?
Оксана Корчагіна 2021-11-12 11:23:22
41 із 50 за 11хв.18 сек.
Альона 2021-11-12 08:51:26
Скільки разів можна повторно проходити тестування? Чи обов'язково проходити підготовку до тестування, які зараз пропонують навчальні центри?
Гайдук Катерина Йосипівна 2021-11-11 14:40:13
10.11.21. пройшла тестування на веб порталі Уповноваженого органу. Отримала сертифікат .44 із 50 запитань відповіла за 20 хв.Насправді думала ,що питання будуть важкі . Для новачків ,які не проводять усі закупівлі думаю що накладно ,для мені - ні ,адже проводжу усі закупівлі. Успіхів усім.
Ігор 2021-11-11 12:46:38
Лайфхак для тих хто ще не зрозумів, як здавати тести на уповноважену особу. Порядок дій: 1. Відкриваємо перелік запитань які оприлюднило МЕРТУ у вкладці вашого браузеру. 2. Заходимо на сторінку тестування, відкривши другу вкладку вашого браузеру. Розпочинаємо тестування. 3. Копіюємо або переписуємо вручну текст запитання з вкладки тестування у вікно пошуку вкладки з готовими відповідями, що оприлюднило МЕРТУ та знаходимо потрібне нам запитання з відповіддю. Повторюємо третій пункт 50 разів. Результат: Тест пройдено. Ваш результат 50 з 50. 100 %
Ірина Бондаренко 2021-11-11 09:21:21
09.11. також спокійно пройшла тестування 46 із 50. Але погоджуюся із попереднім коментарем, що питання розраховані на осіб, які досить гарно володіють знаннями з пубоічних закупівель. Особливість у тому, що питання стосуються всіх видів закупівель.Важко буде здавати тим Уповноваженим особам, які проводять лише закупівлі без застосування електронних закупівель. Тому порада усім - потрібно вчити питання! Успіхів колеги!!!
Ольга Яковлєва 2021-11-08 18:08:55
08.11.2021 я успішно пройшла тестування на веб-порталі уповноваженого органу, отримала відповідний сертифікат, з результатом 47 з 50, за 26 хвилин. Питання коректні, розраховані на фахівців, які досить вільно орієнтуються в законодавстві з публічних закупівель. Результатом задоволена.
Жанна 2021-11-03 12:38:05
Доброго дня. Готуємось до тестування. На мій погляд в питанні №161 підкреслено відповідь, в якій є помилка, а саме: «161.В якому випадку замовник повинен відхилити аномально низьку тендерну пропозицію? Відповідь : В) у разі не надання учасником обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції протягом ОДНОГО ДНЯ з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції». Вважаю, треба було зазначити: одного РОБОЧОГО дня. Адже відповідно до ч.14 ст. 29 «Учасник, який надав найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію, що є аномально низькою, повинен надати протягом одного РОБОЧОГО дня з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції обгрунтування в довільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції. Замовник може відхилити аномально низьку тендерну пропозицію, у разі якщо учасник не надав належного обґрунтування вказаної у ній ціни або вартості, та відхиляє аномально низьку тендерну пропозицію у разі ненадходження такого обґрунтування протягом строку, визначеного абзацом першим цієї частини». Ясно, що інші відповіді в цьому питанні взагалі не вірні, але все ж таки підкреслені правильні відповіді повинні відповідати ЗУ, чи не так? Дякую.
Тетяна 2021-11-04 08:12:28
Жанна, краще не вказувати Мінекономіці на помилки, а то вони завернуть ці питання і тестування перенесеться іще на наступний грудень :))
Наталія 2021-11-04 09:35:41
Супер!!!!
Олещенко Александр 2021-11-06 04:00:02
Жанна, я теж звернув увагу на цю неточність у варіанті відповіді (робочий день і просто день). Так, фактично помилка допущена і це дуже сумно, так як питання і відповіді затверджені Наказом УО... 😡😱
Наталия 2021-11-08 13:20:59
питання 122- в тренажері від Закупкі пром взагалі інші варіанти відповіді , а той що схожий не підходить