25.11.2021 Оксентія Груба

5 міфів про тестування уповноважених осіб

Як ви знаєте, до 1 січня 2022 року уповноваженим особам слід пройти безкоштовне тестування. Зараз, коли активно триває проходження тестування — утворились певні міфи про нього. Отож, назвімо декілька з них. 

Міф 1. Уповноважена особа має надати відповіді на 50 запитань, аби вважалось, що вона склала тестування. 

Правда. Ні, Уповноважена особа, яка надала правильну відповідь на 30 та більше питань, вважається такою, що склала тест. 

Міф 2. Тендерний комітет може проводити процедури закупівлі  з 01.01.22.

Правда. Насправді організацією процедур закупівель/спрощених закупівель з 01.01.22 займатимуться виключно уповноважені особи. 

Міф 3. Уповноважена особа може лише раз проходити тестування. 

Правда. Уповноважена особа має право на повторну спробу для проходження тестування не раніше ніж через три дні з дня завершення попередньої спроби у трьох випадках: 1) проходження тестування було перервано уповноваженою особою самостійно 2) тестування уповноваженої особи не відбулося з технічних причин, незалежних від уповноваженої особи (відключення електроенергії, відсутність доступу до Інтернету тощо); 3) уповноважена особа визнана такою, що не склала тест (у випадку надання правильних відповідей на 29 і менше питань).

Міф 4. Оскаржувати результати тестування не можна.

Правда. Уповноважена особа може оскаржити результати тестування через суд. 

Міф 5. Особам, які здійснюють закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень потрібно проходити тестування.

Правда. Ні, особам, які є відповідальними виключно за закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, проходити тестування не потрібно.

тестування, уповноважена особа,

Коментарі

Тетяна 2021-12-02 16:31:43
Доброго дня, після проходження тестування уповноваженою особою електронна система буде розпізнавати та давати можливість накласти електроний підпис тільки тій уповноваженій що пройшла тестування? Чи дасть система накласти електроний підпис особі що такого тестування не пройшла?
Дария 2021-11-30 08:24:30
Особам, які здійснюють закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень не потрібно проходити тестування. Яким чином це буде відображатись в системі? Адже у відповідальної особи також є КЕП, яким вона підписує звіти. Заздалегідь вдячна за відповідь.