04.03.2024 Ірина Литвинчук

Чи потрібно оновлювати локалізацію щороку

Як часто треба оновлювати інформацію по локалізованому товару

На початку року постачальники локалізованих товарів звертаються із питанням, чи мають вони повторно оновлювати інформацію по своєму товару, якщо той вже був доданий до переліку минулого року.  Саме це питання сьогодні і розберемо.

Про локалізацію

Незабаром вже буде два роки, як були прийняті зміни до закону щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. 

Він передбачає, що при закупівлі певних видів товарів, а також при закупівлі робіт та послуг, що передбачають постачання таких товарів замовники мають враховувати умови локалізації та купувати тільки товари, що додані до переліку локалізованих. Локалізація - це показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі. 

Коли застосовується локалізація

Локалізація застосовується якщо:

  • - очікувана вартість вище 200 тис. гривень незалежно від виду закупівлі;
  • - придбання товару з переліку пункту 6-1 підпункту 2(цілісного виробу, а не частини);
  • - не залежить від того новий товар чи б/в.
Також зверніть увагу, що локалізація має бути застосована і при закупівлі послуг та робіт, якщо виконання таких робіт чи надання послуг передбачає набуття замовником у власність товарів, включених до переліку.

Відсоток ступеня локалізації на 2024 рік

З кожним наступним роком ступінь локалізації збільшується на 5%, адже Законом заплановано аби з 2028 року до дня завершення 10-річного строку дії у підпункті 1 пункту 6-1 Розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення» Закону - вона становила 40 відсотків. Тобто якщо в 2023 році він був 15%, відповідно в 2024 ступінь локалізації становить вже 20%, що є п'ятою частиною цілісного виробу.

Чи потрібно оновлювати локалізацію

Так, потрібно. Алгоритм дій постачальника у випадку додавання товару до списку  локалізованих залишається незмінним.  Навіть якщо товар вже був доданий попередньо - на початку наступного року необхідно зайти в особистий кабінет на майданчику та повторно додати товар з оновленою інформацією. 

Як додати товар до локалізованих

А якщо ви додаєте товар вперше, алгоритм дій такий:

  • Перевірити чи включено товар, що входить до  предмета закупівлі до переліку товарів, які мають закуповуватись з вимогами щодо локалізації;
  • Підготуйте інформацію про виробника та товар, а також калькуляцію собівартості товару відповідно до вимог Додатку 1 та 2 « Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів»;
  • Оберіть один з майданчиків для виконання дій в системі Prozorro;
  • Перейдіть на майданчик, зв’яжіться з кол-центром та пройдіть процедуру реєстрації;
  • Створіть заявку для проходження автоматичної кваліфікації виробника в системі;
  • Додайте товар, вказавши дані в системі та завантаживши підготовлені документи.

Як перевірити чи є Ваш товар в переліку локалізованих на 2024 рік

Зверніть увагу, що якщо ви оновлюєте свій товар в переліку на 2024 рік - інформація по ступеню локалізації цього товару за попередні роки залишиться в системі і її можна буде переглянути, зайшовши в реєстр локалізованих товарів певного року. Тобто оновити - не означає замінити попередню інформацію про ступінь локалізації. 

Тож, якщо ви завантажили всі необхідні документи і хочете перевірити чи з`явився Ваш товар в переліку - необхідно здійснювати пошук по 2024 році. 

Приклад як це зробити зображено на картинці:

Ось так виглядає необхідний обраний нами фільтр пошуку:

А ось так можна змінити рік переліку локалізованих товарів:

Статті на дану тему:
локалізація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.