22.09.2022 ДП "Прозорро"

Запитання-відповіді щодо локалізації

Зібрали для вас актуальні запитання щодо локалізації. Відповідає на них керівниця Infobox Prozorro, експертка з питань публічних закупівель Лілія Кулик.

    Товар повністю імпортний. Постачальник є лише посередником (перекуп). Товар є в переліку локалізованих. Хто має його додавати і як його продати?

    Вочевидь, такий товар не в переліку локалізованих, а переліку товарів, які мають закуповуватись відповідно до вимог по локалізації. Повністю імпортний товар неможливо додати до переліку локалізованих. При цьому, його можна продавати замовникам, наприклад, якщо закупівля до 200 000 гривень, тоді правила локалізації не розповсюджуються. Або якщо ваш товар вироблений в країні, з якою в України є міжнародні торгові угоди і його ціна вище порогів, детальніше про такі країни та пороги ви можете прочитати в статті за покликанням:  https://infobox.prozorro.org/articles/algoritm-diy-pri-zakupivli-lokalizovanih-tovariv, в такому разі учасник має надати сертифікат походження товару. 

     У тендері взяли участь три учасники. Лише у одного локалізований товар — інших замовник має відхилити?

    Якщо в замовника в ТД була прописана вимога, що товар має бути в списку локалізованих і тільки в 1 з учасників він у відповідному списку, то так, потрібно відхилити. 

     Як заповнювати калькуляцію/що таке митна вартість?

    На майданчику є весь перелік полів, що потрібно заповнити, наприклад, вартість сировини, матеріалів, комплектувальних виробів, покупних напівфабрикатів тощо. Відповідно до ст. 49 Митного кодексу України митною вартістю товарів, які переміщуються через митний кордон України, є вартість товарів, що використовується для митних цілей, яка базується на ціні, що фактично сплачена або підлягає сплаті за ці товари. У підпункті 1 пункту 10 ст. 58 Митного кодексу України перелічено витрати (складові митної вартості) понесені покупцем, які враховуються при визначенні митної вартості до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті за оцінювані товари, якщо вони не включалися до ціни, що була фактично сплачена або підлягає сплаті. Митна вартість у вас буде зазначатись тільки в разі, якщо якісь комплектуючі у вас закуповувались за кордоном.

    Якщо товар б/у, але є в переліку — що з ним робити, є можливість його закупити? Якщо так, то як? Як постачальник має додавати його? Постачальник — не виробник, але лише покористувався трохи і перепродає. ( з цим питанням звертався замовник, який закуповує якусь техніку б/у, бо на нову коштів нема)

    Немає значення новий товар чи б/у. В списку локалізованих додаються товари певних марок, моделей тощо. Тому при купівлі б/у товару, якщо є законні вимоги, то потрібно встановити вимоги по локалізації так само, як і до нового. Приклад того як виглядає товар в списку локалізованих ви можете переглянути нижче.

    Планується закупівля трансформатору на 150 000 грн. з пдв, то локалізація не потрібна, але якщо виникає необхідність закупити ще на 150 000 грн. з пдв., тих же трансформаторів, тоді що? Знову не потрібно вимагати ступінь локалізації від учасника?  Як вважаєте, чи не буде це порушенням закону?

    У Законі йдеться про вартість предмета закупівлі, а саме, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень. Тому діяти ви маєте так само, як і при визначенні предмета закупівлі за Постановою №708. Тож, якщо у вас на рік було заплановано 150 тисяч грн, то локалізація не розповсюджується, а потім вам виділили ще 150 тисяч гривень, то знову не розповсюджується. Але якщо ви планували одразу на 300 тисяч гривень, тоді локалізація розповсюджується.

    локалізація,

    Коментарі

    До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.