08.09.2022 Медіаресурс професійних закупівель

Чи застосовується локалізація у закупівлях за Постановою КМУ № 169

На початку війни Кабінет Міністрів України затвердив Постанову № 169 від 28.02.2022 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (надалі – Постанова № 169). Ця Постанова  № 169 істотно змінила порядок здійснення оборонних та публічних закупівель. Станом на сьогодні Постановою № 169 встановлено, що для задоволення необмеженого кола нагальних потреб під час воєнного стану замовники мають право укладати прямі договори, проводити спрощені закупівлі або використовувати електронний каталог. Для кожного способу закупівлі є свої умови, проте об’єктивно закупівлі на підставі Постанови № 169 значно простіші, ніж закупівлі по Закону України «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон).

Разом з тим, вже під час дії воєнного стану, а саме 14.07.2022, набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» від 16 грудня 2021 року № 1977-IX (надалі – Закон № 1977). Всім відомо, що вищевказаним Законом № 1977 введено в дію норми щодо застосування локалізації в публічних закупівлях.

У замовників постає питання: чи потрібно буде виконувати вимоги щодо підтвердження ступеня локалізації під час закупівель за Постановою № 169? Питання досить спірне, і ось чому.

З одного боку, Постанова № 169 регулює закупівлі під час особливого режиму воєнного стану, і Закон до таких закупівель не застосовується (крім випадків, коли Постанова № 169 містить відсилочну норму до Закону, наприклад, щодо порядку здійснення спрощених закупівель). Крім того, Закон № 1977 був прийнятий наприкінці минулого року, коли порядок здійснення публічних закупівель  регулював тільки один нормативно-правовий акт – Закон. Тоді в Україні воєнного стану не було, Постанови № 169 не існувало в природі, і, звісно, Закон № 1977 ніяк не міг враховувати особливості закупівель під час воєнного стану. Це що стосується формального боку питання. Проте є й практичний. Постанова № 169 прийнята для встановлення особливостей здійснення закупівель в умовах воєнного стану з метою максимального спрощення процесу закупівлі, зокрема для скорочення часу на придбання необхідних предметів закупівлі. Застосування ж локалізації у публічних закупівлях – процес довготривалий, зокрема за рахунок залучення до нього значного кола суб’єктів. Виробник товару має подати заявку, Мінекономіки має її підтвердити, замовник має знайти необхідний товар в переліку і т. ін. Крім того, етап формування переліку товарів тільки почався, для наповнення переліку товарами необхідний певний час. Якого, як відомо, під час війни у нас нема.

Тут незайвим буде нагадати про замовників у сфері оборони та замовників, визначених частиною дев’ятою статті 3 Закону, які наразі проводять закупівлі за прямими договорами без використання електронної системи закупівель. Фактично, вони електронну систему закупівель не використовують взагалі, крім того що будуть зобов’язані оприлюднити звіт про результати здійснення такої закупівлі, але то вже згодом. І у таких замовників зайвого часу немає взагалі.

Але з іншого боку, у нас є Уповноважений орган, який видав лист «Щодо локалізації» від 30.08.2022 № 3323-04/62315-06. Закупівельна спільнота з нетерпінням чекала цього листа, сподіваючись отримати відповіді на свої важливі питання. І вона отримала. Цитуємо:

«Таким чином, для підтвердження відповідного ступеню локалізації згідно з Законом замовник може встановити в тендерній документації вимогу про зазначення у тендерній пропозиції учасника інформації про наявність запропонованого товару в переліку із відповідним ступенем локалізації, який формує та веде Уповноважений орган, або встановити вимогу вказати безпосередньо посилання на відповідний товар тощо. Аналогічні вимоги встановлюються замовниками при проведенні переговорної закупівлі під час запрошення на переговори та замовниками, що визначені пунктом 4 частини першої статті 2 цього Закону, при проведенні спрощених закупівель, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, у оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, а також під час закупівель, що здійснюються замовниками згідно з нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, якими охоплюються питання закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану».

Таким чином, позиція Уповноваженого органу однозначна: вимоги щодо локалізації мають застосовуватись замовниками при здійсненні закупівель за Постановою № 169.

Нам залишається тільки сподіватися на те, що Кабінет Міністрів України врегулює це питання. Як ви знаєте, ми очікуємо на підписання Президентом України проекту закону № 7163, яким передбачено, що  під час воєнного стану особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Якщо ви здійснюєте закупівлю згідно з Постановою КМУ № 169 в порядку проведення спрощених закупівель, Ви можете скористатися зразком протоколу про затвердження оголошення та вимог до предмета закупівлі, який розміщений на Медіаресурсі професійних закупівель за посиланням https://mediaresource-pz.com.ua/?p=34880.

локалізація, Постанова 169,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.