15.07.2019 Лілія Кулик

Будівельні роботи: що змінилось

Які нововведення в сфері будівництва, що змінилось і як це зачепить Замовників

Сьогодні активно проводять деякі зміни у сфері будівництва. Так, нещодавно було прийнято постанови та закони, які дещо полегшують життя будівельних компаній, а разом й замовників їх послуг.

У статті обговоримо останні зміни у будівельному бізнесі.

Як тепер присвоюється поштова адреса об’єкту будівництва

За новим правилами отримати адресу об’єкту будівництва та нерухомого майна можна буде за 5 днів. Для спрощення умов для ведення бізнесу вводиться єдиний, чіткий та прозорий порядок присвоєння поштових адрес будівельним об’єктам. Їх надаватимуть автоматично до початку будівництва разом із містобудівними умовами та обмеженнями або будівельним паспортом.

До змін не було чіткого порядку отримання адреси, а сам термін в середньому складав 30 діб. Зміни, які визначають спрощення у присвоєнні адресі мітить постанова КМУ № 367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності». Вона набрала чинності 28 квітня 2019-го.

Передбачають, що це має значно покращити бізнес-клімат та підвищити позиції нашої країни у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за напрямом «Отримання дозволів на будівництво».

Проте, такий Порядок визначення реквізитів адреси об’єкта будівництва або нерухомого майна ще має розробити Мінрегіоном. Крім того, міністерство також розробить перелік лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, яким не присвоюють поштових адрес.

будівельні роботи

Скасування дозволу ДАБІ на реконструкцію або технічне переоснащення електричних мереж 

Уряд затвердив зміни до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Отже, відтепер не потрібен дозвіл ДАБІ для реконструкції або технічного переоснащення електричних мереж напругою до 10 кВ включно. Тобто, перепланування всіх житлових і нежитлових будинків та приміщень в них (СС1, СС2, СС3) можна здійснювати без дозволу.

Зміни затверджені постановою КМУ № 236 від 20 березня, а чинні вони від 23 березня.

будівельні роботи

Вдосконалення сейсмічне районування для підвищення безпеки будівель

Тепер для проектування висотних будівель та всіх об’єктів зі значним класом наслідків — великі стадіони, лікарні, ЖК, ТРЦ, школи та інші будівлі, які не ідентифікують як об’єкти підвищеної небезпеки, використовують нову карту сейсмічного районування.

Це дозволить зменшити інтенсивність сейсмічного впливу на 1 бал та, за підрахунками експертів, сприятиме підвищенню безпеки будівель до 15% та більш якісному їх проектуванню.

Відповідні зміни у ДБН «Будівництво у сейсмічних районах України» діють з 1 травня. Так, новими змінами для проектування житлових і громадських будівель заввишки від 73,5 м і вище та для всіх об’єктів будівництва із значним (СС3) класом наслідків, які не ідентифікують як об’єкти підвищеної небезпеки, використовують карту  3СР-2004-В, що дозволить зменшити інтенсивність сейсмічного впливу на 1 бал.

будівельні роботи

Вища освіта обов’язкова для: архітекторів, проектувальників, інженерів технагляду та експертів

Для отримання кваліфікаційних сертифікатів відповідальні виконавці робіт – архітектори, інженери-проектувальники, інженери технічного нагляду та експерти – повинні обов’язково мати вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем не нижче бакалавра та стаж роботи за фахом не менше 3-х років. Це підвищить якість контролю будівельних робіт.

Норма міститься у Законі № 2020-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності».

будівельні роботи

Скасування отримання техумов від ДСНС для будівельних об’єктів

Тепер для реалізації проектів будівництва не потрібно окремо отримувати технічні умови у Державній службі із надзвичайних ситуацій. Адже вимоги щодо пожежної і техногенної безпеки вже прописані у ДБН.

Зміни вступили в дію та містяться у Законі № 2020-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення умов ведення будівельної діяльності.

Стаття з сайту   e-tender.ua
роботи, закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.