02.01.2020 Оксентія Груба

100 млрд гривень заощадила країні від запуску система публічних закупівель Прозорро

про 100 млрд гривень економії країні

 Ця економія — різниця між сумою коштів, яку замовник планував витратити на закупівлю, і сумою, яку витратив по факту. До появи системи Prozorro мова про економію від очікуваної вартості йшла не часто. Тому 100 мільярдів гривень — це сума, яку могли могли б втратити українські платники податків, якби не конкуренція на торгах.

 Прозорро створила для замовників можливість купувати якісне за найбільш вигідною ціною. І ті, хто цього прагне — це роблять, заощаджуючи кошти на додаткові закупівлі. Також є ті, хто розтрачають бюджетні кошти — порушники закону — і Прозорро це відображає, щоб правооохоронні та контролюючі органи притягали до відповідальності.  

 Найбільше заощадили в Київській (45,5 млрд грн), Львівській (5,7 млрд грн), Дніпропетровській (5,1 млрд грн), Харківській (4,5 млрд грн) та Одеській (3,8 млрд грн) областях. Це значною мірою пов'язано з більшою кількістю державних установ у цих областях та, відповідно, більшим обсягом закупівель.

 Якщо рахувати економію у відсотковому еквіваленті як різницю між початковою вартістю всіх закупівель регіону та підписаними договорами після результатів аукціону, то найбільш економними областями виявилися Тернопільська (10,6%), Чернівецька (6,59%), Івано-Франківська (6,52%), Житомирська(6,15%) та Львівська (6,05%)». 

 Загальна кількість торгів з часу запуску Прозорро сягнула понад чотири мільйони. Щомісяця в системі з’являється 3-5 тисяч нових постачальників. 

За чотири роки Прозорро пройшла шлях від волонтерського стартапу до системи, в якій працюють всі державні установи та зареєстровано понад 200 тис. підприємців. На сьогодні в системі накопичилося 100 терабайт даних про закупівлі, і кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються його кошти.

закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.