10.06.2024 Медіаресурс професійних закупівель

Зміна ціни на продукти харчування в зв’язку зі зміною індексу споживчих цін

Яким чином можна змінити ціну на продукти харчування у випадку зміни ІСЦ?

В цьому матеріалі Медіаресурс професійних закупівель розгляне порядок дій замовнику у випадку виникнення необхідності внесення змін до договору про закупівлю продуктів харчування.

Постачальники нерідко ініціюють зміну ціни на продукти харчування в договорі, що не дивно: у випадку коливання ціни на товар постачання продуктів харчування за старими цінами стає невигідним для постачальника. Варіант підвищення ціни на продукти харчування, який ми сьогодні будемо розбирати, дозволить сторонам договору змінити ціни не надто істотно, проте іноді і цього буває достатньо, щоб постачальник міг продовжувати виконувати свої зобов’язання з поставки продуктів харчування.

Ми будемо розглядати застосування замовником одного з випадків внесення змін до істотних умов договору про закупівлю, який передбачений пунктом 19 Особливостей, а саме – підпункт 7:

7) зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS, регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку “на добу наперед”, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни.

Цей підпункт дозволяє внести зміни до договору про закупівлю в частині зміни ціни у випадку зміни індексу споживчих цін, який визначається Державною службою статистики.

Індекс споживчих цін (індекс інфляції, ІСЦ) – показник, який щомісяця розраховує Державна служба статистики та який характеризує рівень інфляції в країні. ІСЦ відображає зміни в часі загального рівня цін на фіксований набір товарів і послуг (споживчий набір), які купує населення для особистого споживання. Споживчий набір товарів (послуг)-представників − це фіксований набір (перелік) товарів і послуг, які населення купує регулярно для особистого споживання і які мають суттєву частку у споживчих грошових витратах.

Замовники теж здійснюють придбання споживчих товарів і послуг для задоволення потреб, пов’язаних з виконанням завдань та досягненням мети, для якої такі замовники були створені. Так, заклади охорони здоров’я, освітні заклади, дитячі садочки тощо мають потребу у придбанні певного переліку товарів і послуг, які входять до споживчого набору.

Наказом Державної служби статистики від 16 грудня 2021 року № 310 (зі змінами, затвердженими наказами Державної служби статистики від 30 грудня 2022 року № 456 та від 15 травня 2023 року № 190) затверджені Методологічні положення державного статистичного спостереження "зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)" (надалі – Методологічні положення). Додатком 4 до Методологічних положень визначений Споживчий набір товарів (послуг)-представників, який наразі складається з 335 позицій.

Немалу частину споживчого набору складають продукти харчування. І оскільки ІСЦ відображає динаміку зміни ціни на продукти харчування в тому числі, ми маємо всі підстави вважати, що зміна ІСЦ може бути підставою для зміни ціни на продукти харчування, які входять до споживчого набору.

Яким чином можна змінити ціну на продукти харчування у випадку зміни ІСЦ?

Для застосування цієї норми в договорі про закупівлю має бути передбачений порядок внесення змін до ціни в зв’язку зі зміною ІСЦ.

Наприклад: 

- кожна зі сторін договору має право ініціювати внесення змін до договору в зв’язку зі зміною ІСЦ;

-підставою для зміни ціни є письмове звернення сторони Договору, яке має супроводжуватися документом, який свідчить про зміну рівня ІСЦ. Таким документом може бути довідка, видана Державною службою статистики /або скріншот з офіційного вебсайту Державної служби статистики України/її територіальних органів, з інформацією про показник індексу споживчих цін за у звітному періоді порівняно з базисним.

- перерахунок ціни буде здійснений за наступною формулою:

Ціна ІСЦ = Ціна поч* ІСЦ %, де:

ціна ІСЦ — ціна продукції на момент розрахунку (у гривнях);

ціна поч. — ціна продукції, визначена договором (у гривнях);

ІСЦ % — показник індексу споживчих цін за відповідний період (у відсотках).

Звертаємо Вашу увагу, що довідки від Держстату, видані на замовлення постачальника, можуть відображати зміну ІСЦ в поточному місяці порівняно з базисним місяцем, яким може бути місяць, коли був укладений договір, і тому замовник може бачити рівень інфляції за період від укладання договору до моменту внесення змін. 

В той же час, скріншот з вебсайту або повідомлення від Держстату в засобах масової інформації будуть відображати ІСЦ в поточному місяці порівняно з попереднім місяцем та з початку року, наприклад: у березні 2024 року щодо лютого 2024-го індекс споживчих цін становив 100,5%, за період січень–березень 2024 року - 101,2% ( джерело).

Вдалих Вам закупівель!

ціна, зміни,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.