06.06.2023 E-tender

Оглядаємо Особливості воєнних закупівель з останніми травневими змінами

Статтю було опубліковано на сайті Е-Тендер

У сфері публічних закупівель, закупівельне законодавство зазнає періодичних змін, а у воєнний період особливо. Кожні зміни мають значення, оскільки вони визначають правила та процедури, що регулюють проведення закупівель, забезпечуючи прозорість, конкурентність та ефективність у витрачанні бюджетних коштів.

Зміни до Постанови № 1178

Нагадаємо, що з 19 травня набули чинності нові положення Особливостей. Згідно з Постановою КМУ від 12.05.2023 № 471, було внесено значну кількість змін до постанов, а саме:

  • № 1178 від 12 жовтня 2022;
  • № 253 від 21 березня 2023.

ДОВІДОМА

Важливо відзначити, що Постанова № 471 не скасувала Постанову № 1178, яка затвердила Особливості здійснення публічних закупівель, а лише внесла зміни до неї. Таким чином, Постанова № 1178 залишається в силі з урахуванням внесених змін.  

Судячи з внесених доповнень, стає очевидним, що Мінекономіки поступово повертає все більше закупівель в сферу публічного русла. Наприклад, повернутий трираундовий електронний аукціон.

Також, зокрема, до Особливостей були додані нові положення щодо закупівель товарів для забезпечення виконання завдань, покладених на Державну кримінально-виконавчу службу. Також під час звітування за підпунктами 5-11 та 14 пункту 13 Особливостей, замовник зазначає підстави, а не обґрунтування для проведення закупівлі. Крім того, Держаудитслужба та її міжрегіональні територіальні органи проводять моніторинг не тільки процедур закупівель, але й тих, за якими в Прозорро замовник оприлюднив звіт про договір про закупівлю, який був укладений без використання системи.

У цій статті оглядаємо деякі положення Особливостей, які зазнали змін чи доповнень у травні.

Доповнення про подачу тендерних пропозицій у Прозоро

Пункт 31 Особливостей доповнили ще деякими положеннями про подачу тендерних пропозицій.


Повернення електронного аукціону Прозорро

Хоч зміни і повернули трираундові електронні аукціони, проте, замовник може провести відкриті торги без його застосування. Для цього потрібно обгрунтувати таку необхідність своїм рішенням.

Відкриті торги з особливостями

Зміст оголошення про проведення відкритих торгів без застосування електронного аукціону, замовник формує із:

  • інформації, визначеної ч.2 статті 21 Закону "Про публічні закупівлі" (крім тієї, що у п.11 ч.2 ст.21 Закону);
  • а також інформації щодо проведення відкритих торгів без застосування еллектронного аукціону;
  • та обгрунтування проведення відкритих торгів без застосування елеутронного аукціону.

Проілюсровану таблицю про те, які норми наразі з`явилися в Особливостях, після 19 травня щодо електронного аукціону відкритих торгів, розгляду тендерної пропозиції, можна побачити у статті.

Зверніть увагу, замовники мають самостійно за результатами розгляду тендерної пропозиції підтвердити в системі Прозорро відсутність в учасника процедури закупівлі підстав, визначених підпунктами 1 і 7 пункту 47 Особливостей

Також звертаємо увагу, що після внесених змін  до Особливостей, Мінекономіки надало своє роз'яснення. Деякі його положення ви прочитаєте у нашій замітці “ Виключення щодо виправлення учасниками невідповідностей”.


Доповнення щодо закупівель товарів для забезпечення виконання завдань, покладених на ДКВС

Проілюструємо нинішню норму, яка визначає закупівлю товарів для забезпечення виконання завдань, покладених на ДКВС:


Зміни щодо закупівлі активів країн-агресорів

Також доповнили аб 2. пункту 2 Особливостей щодо можливостей здійснювати закупівлі активів рф та рб.


Насамкінець, наголосимо, що у воєнний час органи контролю продовжують перевіряти закупівлі. У сфері публічних закупівель посадові особи замовника несуть відповідальність, а не сам замовник як юридична особа, за винятком ситуацій, коли порушуються вимоги законодавства про захист економічної конкуренції.

Відповідальність за порушення тендерного законодавства має два види: адміністративну та кримінальну. Нагадаємо, що адміністративна відповідальність передбачена за статтею 164-14 Кодексу про адміністративні правопорушення і може застосовуватися до уповноважених осіб та керівників замовника. Починаючи з 2022, коли тендерні комітети були припинені, відповідальність у сфері державних закупівель покладена на уповноважену особу та керівника замовника. Вони можуть бути піддані різним штрафам залежно від конкретних порушень.

Кримінальна відповідальність може поширюватися на всіх фізичних осіб, які були причетні до злочину, але зазвичай найбільшу увагу приділяють керівникам, які несуть основну відповідальність за порушення.

З метою забезпечення законності й боротьби з корупцією у сфері тендерних закупівель, відповідальність за порушення закупівельного законодавства є важливим і необхідним елементом, який сприяє ефективному функціонуванню системи публічних закупівель.

Тож замовникам слід пильнувати зміни закупівельного законодавства, аби мінімізувати ризики порушення.

постанова 1178, зміни,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.