28.10.2022 Ірина Литвинчук

Нові особливості закупівель на час воєнного стану - Вебінар

Розбір нестандартних запитань щодо Постанови 1178

В зв`язку із виходом нової Постанови 1178, ми разом із нашими колегами провели Вебінар та відповіли на ряд найактуальніших запитань.

Основні питання з якими сьогодні працювали та відповіді на них:

Як буде відбуватись здійснення ковідних закупівель?

Відповідь:

Дані закупівлі мають здійснювати з дотриманням норм закону про Публічні закупівлі. Це значить, що необхідно керуватись прикінцевими положення передбаченими законом- тобто спрощеними закупівлями до завершення пандемії в Україні.

На який строк може бути укладений договір?

Відповідь:

Спосіб, в який мають здійснюватись закупівлі, встановлений Законом. Строк дії договору законом не обмежується та не встановлюється. Він визначається Замовником та Постачальником на підставі умов - викладених у процедурі закупівлі. Тож договір може бути укладений, на рік, до кінця року, тобто на той строк, що буде визначений замовником в умовах закупівлі та договору.

Як планувати закупівлі?

Відповідь:

Необхідно пам'ятати те, як ви здійснювали закупівлі до 19 жовтня 2022 року. Є два алгоритми. Якщо це закупівлі які стосувались тих потреб, які були необхідні для забезпечення правового режиму воєнного і здійснювались за Постановою 169 - вони не відображаються в плані. Якщо ж Ви користувались нормами Закону про публічні закупівлі - то в частині планування нічого не змінилось, тобто вони відображається в річному плані.

Що робити, якщо не відбувся запит ціни пропозиції?

Відповідь:

Якщо запит ціни не відбувся, прямий договір заключати не можна - треба проводити відкриті торги з особливостями з особливостями.

Що робити, якщо двічі не відбулися відкриті торги перед виходом Постанови 1178?

Відповідь: 

Ви можете скористатись Постановою про визначення особливостей, та укласти прямий договір, підставою для якого буде факт двох відмін відкритих торгів через відсутність достатньої кількості учасників, що проводились до виходу Постанови 1178 за Законом про публічні закупівлі.

Які документи вимагати по статті 17?

Відповідь:

Замовник не вимагає від учасника жодної інформації про відсутність у нього тих підстав, які є для відмови в участі в процедурі закупівлі. Тобто жоден з пунктів частини 1 та 2 статті 17 не має підтверджуватись учасником документально на етапі подання пропозицій.

Така інформація (підтвердження) подається учасником через систему, шляхом технічної реалізації лише тому учаснику, який визначений переможцем. 

Більш детально Ви зможете ознайомитись із інформацією у записі нашого вебінару:


Процес розвитку і змін публічних закупівель триває. І Департамент сфери публічних закупівель Мінекономіки, і ДП «Прозорро» як адміністратор електронної системи будемо докладати всіх зусиль, аби державні тендери були більш зручними, простими, ефективними та чесними навіть у момент воєнного стану в країні.

постанова 1178, воєнний стан, воєнні закупівлі, закупівлі воєнного стану,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.