07.11.2022 Ірина Литвинчук

Постанова №1178. Відповіді на питання

розбираємо популярні питання по Постанові 1178

Оскільки нова Постанова №1178 діє вже не перший день, а Замовники активно нею користуються - зв`являються нові кейси.

Тож продовжуємо нашу улюблену рубрику: відповіді на популярні запитання.

Запитання:

Чи треба вказувати країну виробника у звіті про виконання, які були оголошені до набрання чинності Постанови 1178?

Відповідь:

Після набрання чинності Постанови 1178 у звіті про виконання, що були оголошені навіть до набрання чинності даної постанови, тобто якщо договір був заключений до воєнного стану, чи на момент дії Постанови 169, країну виробника вказувати не потрібно. Більше того, реалізацію щодо даного функціоналу тимчасово прибрано. Відповідно наразі у Замовника не буде технічної можливості вказати дану інформацію у звіті. Зобов`язань публікувати країну виробника на час дії воєнного стану немає.


Запитання.

Чи треба звітувати в системі про закупівлі до 50 тис. грн?

Відповідь:

Зміни до закону про публічні закупівлі були внесені не лише в частині повноважень Уряду, щодо встановлення особливостей, а також внесені в частині того, як має звітувати замовник, в разі, якщо він здійснює закупівлі без використання електронної системи.

Це питання регулює п.3.8 Прикінцевих перехідних положень закону «Про публічні закупівлі», в якому вказано, якщо закупівлі ми здійснюємо на суму 50+ тис. грн – в такому разі ми звітуємо у 10-денний термін, якщо наші закупівлі є меншими, ніж 50 тисяч грн – в такому разі звітувати не потрібно.

В постанові 1178 є положення, яке говорить: якщо ви здійснюєте закупівлі на суму менше 100 тис.грн  без використання системи – звітуєте, однак це не стосується порогу до 50 тис.грн! Це стосується обмежень, встановлених законом, тобто, якщо ви здійснюєте таку закупівлю, без використання системи, в проміжку від 50 тис до порогових значень (100, 200, 1,5 млн грн). Якщо ми говоримо про суми до 50 тис грн, то на сьогодні ми про такі суми не звітуємо.

Та все ж є Замовники, які всупереч цього хочуть звітуватись на суми до 50 тис. грн. Виникає питання, у які терміни це необхідно зробити? Відповідь проста - для даних звітувань термін оприлюднення необмежений, адже вимог щодо публікації таких угод немає. Тобто можете звітувати день в день, а можете і через місяць, оскільки ці звіти не підпадатимуть під перевірки та моніторинги. 


Запитання

Закупівля комунальних послуг (електроенергії, газу, води тощо). Як зараз проводити?

Відповідь:

Ці питання очевидно виникають, бо в постанові 1178 ви не побачили переговорної процедури. Тому звертаю увагу на те, що всі підстави, за наявності яких ви могли використовувати переговорну процедуру закупівель на сьогодні відображені в переліку виключень. І якщо ви мали підстави застосувати переговорну процедуру відповідно до закону то і на сьогодні можете скористатись ними і укласти одразу прямий договір.

Зокрема це питання стосувалося проведення відкритих торгів по закону, наприклад, якщо замовник провів двічі відкриті торги і до нього на ці торги не прийшла достатня кількість учасників, що робити зараз? Зараз ви можете скористатися постановою про особливості і укласти в такому випадку прямий договір. Чому така позиція озвучується?

Механізми, які містить постанова про особливості пов’язані з тим, що у країні війна і очевидно вони м'якші і гнучкіші ніж ті, які регулюються на законодавчому рівні. Об’єктивно під час війни є необхідність, щоб закупівлі здійснювалися трохи спрощено, гнучкіше, тому якщо ви використовували закон і оголошували процедури відкритих торгів і у вас на сьогодні ці процедури не відбулися через недостатню кількість учасників, то ви можете скористатися тим положенням особливостей, які розроблені на виконання умов закону і дозволяють в такому випадку укласти прямий контракт.

В постанові про особливості передбачено, що навіть, якщо один раз у вас не відбудуться відкриті торги, через недостатню кількість учасників, то в такому разі ви можете одразу укладати прямий контракт.

постанова 1178,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.