31.05.2021 ДП "Прозорро"

Відповіді на запитання щодо скарг

актуальні запитання на тему скарг

Нам регулярно надходять запитання щодо скарг, тож публікуємо відповіді на найактуальніші з них. 

Як зрозуміти, що скарга — оплачена (який етап буде відображатись у кабінеті)?

Система автоматично звіряє коректність призначення платежу та суми з даними в чернетці скарги. Якщо вони збігаються, то спеціальний бот з’єднує оплату з чернеткою скарги та надсилає її до АМКУ. Після відправки в Антимонопольний комітет скарга отримує статус «Очікує розгляду». Далі все відбувається як і раніше, тобто скаржник отримує на електронну пошту чи в особистий кабінет на майданчику повідомлення щодо перебігу розгляду скарги та наявності рішень. 

Чи повертаються кошти за скаргу, коли розгляд припинено або коли залишено без розгляду?

 За умови, якщо замовник усунув порушення і скаргу залишено без розгляду або розгляд її припинено — кошти за скаргу повертаються.

Чи може АМКУ після задоволення скарги накладати штрафи на замовника, якого була подана скарга?

АМКУ взагалі не є органом, який може накладати штрафи. Це орган оскарження, тож він тільки приймає рішення з приводу того чи правомірною була дія замовника чи ні. А вже штрафи може накладати Держаудитслужба при проведення моніторингу. При цьому Держаудитслужба може виписати замовнику порішення якщо він не виконав рішення АМКУ, але якщо рішення було виконане, то це не вважається порушенням. 

Чи буде прийнята/зарахована скарга, якщо при внесенні даних на оплату, була допущена помилка в ідентифікаторі назви закупівлі?

Якщо помилка в ідентифікаторі закупівлі, то ні. Як вже писалось в першому питання, система звіряє дані і якщо там була помилка, то вона не зможе поєднати оплату та скаргу. А помилки можуть бути дуже простими, наприклад, замість нуля може бути літера «О» і в такому разу ідентифікатор не буде співпадати, тож радимо детально дивитись на реквізити та перевіряти їх декілька разів.

Чи може переможець завантажувати документи по статті 17 в період розгляду скарги?

Так, технічно це не обмежено, як і подання пропозиції при оскарженні тендерної документації. Тож постачальник може подавати документи, адже скарга може бути залишена без розгляду, не задоволена тощо.

Скільки разів на одну закупівлю може подавати скаргу один і той самий скаржник?

Це необмежено. Важливо тільки пам’ятати, що Орган оскарження залишає скаргу без розгляду в разі якщо суб’єкт оскарження подає скаргу щодо того самого порушення, у тій самій процедурі закупівлі та з тих самих підстав, що вже були предметом розгляду органу оскарження і щодо яких органом оскарження було прийнято відповідне рішення.

Тож якщо Постачальник оскаржує різні дії Замовника і при цьому робить це у визначені для оскарження Законом строки, то немає якої проблеми, обмежень з приводу кількості скарг від одного Постачальника немає.

Замовник відхилив всіх учасників і закупівля відмінилась. Чи можу я оскаржити своє відхилення?

Насправді статтею 18 Закону передбачено, що орган оскарження залишає скаргу без розгляду в разі якщо до дня подання скарги замовником прийнято рішення про відміну тендеру чи визнання його таким, що не відбувся, крім випадку оскарження будь-якого з цих рішень. 

Що це означає, якщо процедура вже відмінена (а після відхилення всіх пропозицій вона відміняється автоматично), ви можете оскаржити тільки відміну тендера, а вже потім своє відхилення.
Тож будьте уважні і перед поданням скарги дивіться на статуси інших пропозицій також. Адже після відхилення всіх пропозицій закупівля буде ще 10 днів в статусі «пропозиції розглянуті», а не «торги відмінено», бо триватиме 10 днів на оскарження відміни. Тож перед подачею скарги перевіряйте статуси інших пропозицій.

скарга, оскарження,

Коментарі

Аліна 2021-06-08 15:39:06
Чи можливо відмінити тендер після задовільного рішення АМКУ в бік відхиленого учасника?
Андрій 2021-06-01 15:49:20
Ці запитання всі від мене
Ліля 2021-06-02 10:19:50
Андрій, ми раді, що можемо відповісти на ваші питання :) Ставте ще, я думаю, що є і інші люди, які стикаються з такими питаннями в роботі, тож це буде корисним для всіх
Андрій 2021-06-02 15:53:46
Ліля дякую за відповідь