19.04.2022 Лілія Кулик

Закупівлі обласних військових адміністрацій та ЦОВВ, коли платником є АТ "Укрзалізниця"

Хто та що може купувати за тристоронніми договорами, де платкником є УЗ, як публікувати інформацію, що передбачена Постановою № 185, та де перевірити інформацію про ціни за якими закуповували

Коли Укрзалізниця може виступати платником 

Відповідно до вимог Постанови № 185 від 02 березня 2022 року “Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану” (Далі - Постанова №185) акціонерне товариство “Українська залізниця” уповноважується виступати платником за тристоронніми договорами, замовником за якими є військові адміністрації та/або центральні органи виконавчої влади, із здійснення закупівель за рахунок коштів державного бюджету для задоволення нагальних потреб функціонування держави (на придбання необхідних продовольчих і санітарно-гігієнічних товарів, а також пакувальних товарів для їх фасування, пального, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів, допоміжних засобів до них, медичного обладнання, будівельних матеріалів для першочергових аварійно-ремонтних робіт на об’єктах, які пошкоджені внаслідок бойових дій)

Чи проводить Укрзалізниця закупівлі замість Замовника

Ні, Укрзалізниця є однією зі сторін договору, але вона не проводить закупівлі, а лише оплачує їх. Закупівлі має проводити Замовник відповідно до вимог Постанови № 169 від 28 березня 2022 року “Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану”.

Яку інформацію Замовники мають публікувати в системі Прозорро відповідно до Постанови №185

Відповідно до вимог Постанови № 185 замовник за договорами, передбаченими абзацом третім підпункту 1 пункту 1 Постанови, не пізніше ніж через п’ять днів після погодження центральними органами виконавчої влади у порядку, визначеному підпунктом 3 пункту 1 Постанови, цін на товари оприлюднює в електронній системі закупівель повідомлення про закупівлю, в якому зазначаються:

- найменування та ідентифікаційний код замовника згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;

- назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (за показником четвертої цифри зазначеного Словника, а у разі закупівлі лікарських засобів - за показником третьої цифри);

- ціна товару (товарів) за одиницю згідно із зазначеним договором;

- дата укладення договору про закупівлю (приєднання до нього);

Як оприлюднюється ця інформація

Замовник оприлюднює передбачену Постановою №185  інформацію через особистий кабінет в електронній системі УЗ (де реєструє заявки на оплату), далі ми розглянемо як саме це відбувається. 

Як технічно публікувати інформацію відповідно постанови № 185

Замовник (обласна військова адміністрація) має провести закупівлю за результатами якої укладається тристоронній договір, де замовником є ОВА, а платником Укрзалізниця. 

При необхідності оплати Замовник (обласна військова адміністрація) створює заявку в системі УЗ. Всі обласні військові адміністрації зареєстровані в цій системі. В заявці зазначається вся обов’язкова інформація. Заявка може містити кілька різних предметів закупівлі.

На заявку накладається електронний підпис та заявка надсилається на погодження в ЦОВВ. Адже за такими договорами оплата здійснюється за погодженням в частині затвердження переліків продукції, постачальників, обсягів та цін на продукцію, що закуповується, розмірів та строків попередньої оплати:

за продовольчу продукцію і пакувальні товари для їх фасування - з Міністерством аграрної політики та продовольства,

за пальне - з Міністерством енергетики;

за санітарно-гігієнічні товари і пакувальні товари для їх фасування - з Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;

за імпортовані продовольчі товари - з Міністерством економіки тощо.

Весь перелік ЦОВВ, які погоджують затвердження переліків продукції, постачальників, обсягів та цін на продукцію, що закуповується, розмірів та строків попередньої оплати можна переглянути в пункті 3 частини 1 Постанови від 2 березня 2022 р. № 185 “Деякі питання здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для задоволення нагальних потреб функціонування держави в умовах воєнного стану”.

Тож ЦОВВ в системі УЗ, куди інформацію вніс Замовник погоджує цей запит. Далі запит потрапляє до Укрзалізниці на оплату (в системі заявка змінює свій статус). Укрзалізниця погоджує заявку та здійснює оплату. У замовника при цьому в особистому кабінеті з’являється кнопка Оприлюднити, при натисканні на цю кнопку замовник переходить на електронний майданчик системи Прозорро та підписуючи електронним підписом публікує звіт/звіти про договір про закупівлю.

Важливо!
Заявкам може створюватись Замовником на кілька різних номенклатурних позицій. При цьому звіт система оприлюднює на кожну окрему номенклатурну позицію.

Де саме можна переглянути інформацію в системі Прозорро

Інформація відповідно до Постанови № 185 буде оприлюднення в розділі Плани на порталі Прозорро. Тобто по суті виглядатиме як план закупівлі, проте, замість очікуваної вартості у замовника буде зазначена ціна за одиницю. 

Як це виглядає на порталі Прозорро

Перша інформація вже оприлюднена на порталі Прозорро. Як це виглядає можемо переглянути на прикладі. Відповідно Львівська обласна військова адміністрація вже провела закупівлю яєць за ціною 2,18 за одну штуку та сиру Естонського за ціною 146,75 грн за 1 кілограм.

план, річний план,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.