11.03.2021 Лілія Кулик

Який електронний підпис має накласти Учасник на свою пропозицію

Які є види електронних підписів і який підпис краще вимагати Замовнику в умовах закупівлі

Однією з досить частих підстав для відхилення пропозиції учасника є те, що він підписав пропозицію удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті (далі - УЕП), а не кваліфікованим електронним підписом (далі - КЕП), як вимагав замовник. Тож ми хочемо розібратись яка різниця між КЕП та УЕП та чи дійсно Замовник повинен вимагати саме КЕП?

КЕП та УЕП це одне й те саме?

Насправді ні. Це різні підписи які мають різний рівень захисту. Але обидва підписи більшість підприємств установ та організацій можуть використовувати в своїй діяльності.

Відповідно до Закону України “Про електронні довірчі послуги” удосконалений електронний підпис - електронний підпис, створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов’язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис.

Кваліфікований електронний підпис - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.
Також ще одна особливість, УЕП зберігається на незахищеному носії, а КЕП на захищеному.

Як зрозуміти, це КЕП чи УЕП?

Щоб переглянути інформацію про підпис потрібно скористатись ресурсом https://www.czo.gov.ua/.

Ліворуч нагорі відкриваєте меню і переходите в Довірчі послуги – Перевірити підпис. Перед вами відкриється віконце, куди потрібно завантажити підпис, як показано на малюнку нижче.

Тож підписаний файл або файл підпису завантажуєте в це вікно і отримуєте результат. А тепер давайте подивимось яким може бути результат.

Як виглядає УЕП

Якщо файл був підписаний УЕП, то в інформації про підпис ви побачите
Тип носія – незахищений
Тип підпису – удосконалений

Не плутайте поле тип підпису з полем сертифікат, бо сертифікат в обох підписах Кваліфікований.

Як виглядає КЕП

Якщо файл був підписаний КЕП, то в інформації про підпис ви побачите
Тип носія – захищений.
Тип підпису – кваліфікований

Чи повинен замовник вимагати у учасника підписати пропозицію саме КЕП?

Ні. Відповідно до абз. 2 п. 1 Постанови № 193 від 3 березня 2020 р приватний бізнес має право використовувати в своїй діяльності Удосконалені електронні підписи на кваліфікованому сертифікаті (УЕП) чи печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів в рамках пілотного проекту, що реалізується, але не пізніше ніж до 5 березня 2022 року.

Відповідно багато учасників ще не робили кваліфіковані електронні підписи (КЕП). Тож вимагаючи підписати пропозицію саме КЕП Замовник таким чином може зменшити конкуренцію на своєму тендері.

Як краще зазначити вимогу про підписання пропозиції учасником

При оголошенні закупівлі в тендерній документації/документації спрощеної закупівлі зазначати, що учасник може підписати свою пропозицію кваліфікованим електронним підписом або удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті . Тобто замовник може надати право підписати або КЕП або УЕП, а учасник підпише тим, що в нього є.

Таким чином всі учасники зможуть взяти участь в закупівлі і така вимога може убезпечити замовника від зайвих відхилень пропозицій учасників та оскаржень.

електронний підпис, замовник,

Коментарі

Аліна 2021-10-06 10:53:21
Доброго дня! Підскажіть будь ласка, прослуховуючи один семінар, почула таку інформацію " Що в КЕП повинно зазначатися посада підписанта, а також що вона уповноважена особа в лапках"не де не можу знайти інформацію по цьому запитанню. Можете підсказати мені по моему питанню, дякую заздалегідь)
Юрій 2021-05-31 10:39:47
Добрий день! Якщо учасник у відкритих торгах (визнаний переможецем) надав довідки з МВС і т.д., але не наклав КЕП/УЕП, чи потрібно його відхиляти?
Ліля 2021-09-28 13:52:00
Юрій, варто переглянути ваші вимоги в ТД. Якщо ви прописали, що всі документи, що завнатажуються в систему учасником мають бути підписані КЕП/УЕП, то вочевидь потрібно таки, що підпис був
Роман 2021-04-26 17:43:02
Не вводіть людей в оману. У законі чітко визначено що таке КЕП. Згідно з п.23 ст.1 розділ I Закону УКРАЇНИ Про електронні довірчі послуги 23) кваліфікований електронний підпис - УДОСКОНАЛЕНИЙ електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. А потім замовники читають такі ось статті і починають дискваліфіковувати учасників за удосканалений КЕП мотивуючим тим, що учасник не відповідає умов тенедерної документації.
Микола 2021-08-10 17:51:06
Роман, Читайте уважно, "з використанням засобу кваліфікованого електронного" а не удосконаленого п.44 "44) удосконалений електронний підпис - електронний підпис, створений за результатом криптографічного перетворення електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис, з використанням засобу удосконаленого електронного підпису та особистого ключа, однозначно пов’язаного з підписувачем, і який дає змогу здійснити електронну ідентифікацію підписувача та виявити порушення цілісності електронних даних, з якими пов’язаний цей електронний підпис." різниця є!
Ася 2021-08-20 14:14:07
Микола, немає різниці, ЗАСІБ використовується для КЕП і УЕП однаковий, наприклад програма МЕДОК. Разница только в том, куда формируется ключ. Если на флешку, то он не защищен, если на токен, то защищен.
Ruslan 2021-09-28 09:38:35
Роман, різниця є і на декілька десятків мільйонів гривен. Вимоги саме до захищеного носія законом ставляться для посадових осіб які надають адміністративні послуги. Тобто в законі злукавили - вимоги до захищеного носія для посад, але вимоги використовувати КЕП для ВСІХ сховали в самому терміні КЕП - немає засобу КЕП немає і самого КЕП. КЕП коштує комусь великих грошей - і цей хтось КЕП лобіює!!! )))
Ярослав 2021-11-20 15:02:22
Ася, правильно писать не куда формируется КЕП, а чем. КЕП должен формироваться средствами криптомодуля и потом его никогда не покидать.
Наталья 2021-03-15 14:04:28
скажіть,будь ласка,а де зазначено в Постанові 193 ,що саме приватному бізнесу можна не підписувати КЕП??? може це всім юрособам можна до 31 грудня 2021 використовувати УЕП?? Тоді я взагалі не розумію вимогу до КЕП. А яе же Закон про довірчі послуги!!??
Alex 2021-03-11 16:56:10
До автора - Якщо замовник не ПОВИНЕН вимагати у учасника підписати пропозицію саме КЕП, то виникають питання: 1) що означає "повинен" - зобовязаний - має право? 2) якщо не має права то куди подіти ч.5 ст.22 Закону де чітко зазначена вимога накладання виключно кваліфікованого електронного підпису.
Ліля 2021-09-28 13:56:26
Alex, Не повинен - це означає, що ми радимо не вимагати тільки КЕП, а прописати вимогу КЕП/УЕП. З приводу ч. 5 статті 22, то в постанові 193 написано, якщо Законом вимагається КЕП, то можна використовувати УЕП.
Наталія 2021-03-11 13:43:09
Євгенія, а в паперовому вигляді документи теж готує фахівець, але в кінцевому підсумку підписує керівник, так як це його повноваження.Якщо ЕЦП може використовуватись тільки фахівця, то треба його ж уповноважити наказом на право підпису тендерної пропозиції.
Євгенія 2021-03-11 13:04:05
Підкажіть, будь ласка, де знайти інформацію, КЕП якої посадової особи підписувати пропозицію? Якщо всі документи пропозиції підписує керівник, але готує документи та подає інформацію в своєму кабінеті на майданчику фахівець з публічних закупівель, підписує своїм КЕП (працівника організації-учасника), чи правомірно це?
Alex 2021-03-11 17:02:47
Євгенія, в умовах тендерної документації. Тендерну пропозицію підписує уповноважена особа кваліфікованим електронним підписом або удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті. У складі тендерної пропозиції надаються документи, що підтверджують повноваження уповноваженої особи (посадової особи або представника) учасника процедури закупівлі щодо підпису документів тендерної пропозиції. Повноваження щодо підпису документів тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі підтверджується одним або декількома документами: випискою з протоколу засновників, наказом про призначення, довіреністю, дорученням або іншим документом, що підтверджує відповідні повноваження уповноваженої особи учасника. Для Вашого випадку, якщо тендерну пропозицію в паперовому вигляді підписав керівник, то він є уповноваженою особою, саме його КЕП/УЕП накладається, і у складі тендерної пропозиції надаються документи що підтверджують повноваження цього керівника щодо підпису документів тендерної пропозиції. Якщо бажаєте використовувати КЕП/УЕП фахівця, то тендерну пропозицію в паперовому вигляді підписує фахівець як уповноважена особа, і у складі тендерної пропозиції надаються документи що підтверджують повноваження цього фахівця щодо підпису документів тендерної пропозиції
Аліна 2021-03-11 12:20:42
Доброго дня! Чи обовязково вимагати в оголошенні про проведення допорогової/спрощеної закупівлі, щоб учасник підписував свою тендерну пропозицію?
Alex 2021-03-11 17:04:04
Аліна, зміст оголошення про проведення спрощеної закупівлі визначений в ч.3 ст.14 Закону. Натомість ніхто не відміняв ч.3 ст.12 Закону. Таким чином учасник спрощеної закупівлі під час використання електронної системи закупівель з метою подання пропозицій, документи та дані створює та подає з урахуванням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги", тобто обовязково підписує кваліфікованим електронним підписом або удосконаленим електронним підписом на кваліфікованому сертифікаті.
Тетяна 2021-09-16 13:42:01
Alex, але чи можна не ставити вимогу накладення КЕП/УЕП, бо з ч.3 ст. 12 випливає , що учасник зобовязаний подавати свою пропозицію відповідно до ЗУ "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги"
Дарина 2021-03-11 11:15:24
Добрий день! Хотілося б дізнатися чи може Замовник відхилити тендерну пропозицію учасника, в разі підписання останнім своєї пропозиції ключем фізичної особи, тобто без зазначення в інформації про підписанта даних про посаду ФОП (у випадку пропозиції учасника фізичної особи-підприємця) чи посади Директора, тощо (у випадку пропозиції учасника юридичної особи)?
Тетяна 2021-03-11 15:50:33
Дарина, Звісно видхиляти, адже ІВАНОВ повинен підписувати підписом як КЕРІВНИК або УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА учасника, наприклад, ТОВ "Зоря", а не як фізична особа ІВАНОВ. Це по закону дві різні особи. Але це повинно бути прописано в оголошенні на проведення спрощеної закупівлі/тендерній документації, наприклад: Разом з документами, що вимагаються в цьому оголошенні/ТД, учасник/уповноважена особа на подання пропозиції накладає КЕП або ЕЦП особи, що має право подавати та підписувати пропозицію.
Дарина 2021-03-11 15:58:05
Тетяна, дякую!
Петр 2021-03-11 16:38:33
Якщо ТОВ -відхиляти, якщо ФОП - АМКУ вирішить на його користь, тоб то не можна. В мене досвід участі більше 150 тендерів на суму больше 6млрд.грн.
Марина 2021-03-11 16:55:14
Дарина, позиція АМКУ у закупівлі UA-2020-10-23-004024-c
Alex 2021-03-11 17:16:10
Тетяна, Ну не зовсім так. Для юридичної особи: Бачив КЕПи де посада не зазначена, лише ПІБ та організація (установа). Бачив УЕПи де зазначені і посада і ПІБ і організація (установа). Вважаю що відхиляти тендерну пропозицію тільки з того що КЕП не містить посади, але наявні ПІБ, організація (установа), Код ЄДРПОУ - не доречно. Ось якщо учасник, як юридична особа, наклав підпис фізичної особи, то тут можна відхиляти.
Петр 2021-03-11 17:25:45
В мене був випадок коли АМКУ прийняло друге рішення,але в даному випадку- відхиляйте, і ФОПу ссилку на рішення АМКУ-думаю він не буде подавати скаргу.
Марина 2021-03-11 17:31:46
Петр, колегії змінюються, а разом з ними і рішення... І тільки Замовнику відповідальність (((
Дарина 2021-03-12 09:07:24
Дякую всім за відповіді!