04.03.2019 Лілія Кулик

Як замовнику проаналізувати окремого постачальника або майбутнього переможця

Стаття про те, як користуватись “Карточкою учасника” Публічного модуля аналітики BI (www.bi.prozorro.org), де можна переглянути загальну інформацію про постачальника, а також додаткові стати

Що ми робимо?

Оцінюємо потенційного/нинішнього постачальника

Чому це важливо?

Тому що це може убезпечити Замовника від ризиків і допоможе зрозуміти чи дійсно постачальник є добросовісним

Як це зробити?

Будь-яка сторона, яка залучена до публічних закупівель, перед підписанням договору прагне зробити оцінку свого потенційного партнера. Функціонал модуля аналітики ВІ дає можливість оцінити діяльність як постачальника так і замовника. 

Знаходимо картку Учасника

Лист “Карточка учасника” містить багато корисної інформації щодо певного постачальника. Кожен замовник може побачити загальну інформацію про постачальника, а також додаткові статистичні показники його діяльності. Для того, щоб працювати з даним листом необхідно обрати одного постачальника. Додатково зверніть увагу, що є можливість дивитися інформацію в двох розрізах: по кількості лотів або по очікуваній вартості, а також швидко обрати певний тип або вид процедур, які також можуть презентувати інформацію більш вузького значення.

інформація про учасника

Давайте додамо за код ЄДРПОУ нашого переможця. Наприклад, ПП «Окко-бізнес контракт» (33614922). Тепер нам доступна інформація щодо поданих цінових пропозицій постачальника, а саме ми можемо подивитися розподіл цінових пропозицій за статусом, наприклад ті, що виграли, які дискваліфіковані та інші. Це потрібно замовнику для того, щоб зрозуміти як працює постачальник. Також, використовуючи карточку постачальника,  можна виявити причини дискваліфікації певного постачальника в торгах, що є важливим для обох сторін, оскільки за цим параметром оцінюється як доброчесність замовника так і якість роботи постачальника.

інформація про учасника

Переглядаємо конкурентів обраного Постачальника

Звертаю увагу, є можливість обирати інші розрізи аналізу, зокрема є можливість подивитися конкурентів даного постачальника. Для цього обираємо вкладку конкурентність і бачимо усіх конкурентів нашого постачальника, які коли-небудь приходили на аукціони разом із постачальником. Це дозволить зрозуміти основних гравців даного товарного ринку, дозволить вивчити практику участей нашого постачальника, а можливо навіть виявити змову між постачальниками, наприклад  виявлення статистів.

Переходимо далі, і аналізуємо співпрацю нашого постачальника з організаторами. Це дасть можливість побачити з ким саме працює даний постачальник по конкретному організатору, або по ієрархії організаторів. Ця інформація дасть можливість зрозуміти з ким працює постачальник, чи є в нього змова з певними організаторами, чи він честно працює на ринку публічних закупівель.

інформація про учасника

Аналізуємо договори Постачальника

В Модулі аналітики ВІ також існує можливість  аналізувати договори між постачальником та замовниками. Для того, щоб почати аналіз, вам потрібно перейти на етап закупівель, на лист «Карточка постачальника(договори)». Отже, щоб інформація відображалася на сторінці вам необхідно відібрати одного постачальника і додати його до відбору. У полі Код учасника введіть необхідний код ЄДРПОУ. На листі Карточка учасника (договори) з'явилася можливість побачити дату реєстрації компанії і вирахувати її вік. Зручно це для того, замовник міг зрозуміти рівень відповідальності постачальника. Постачальники, які вже багато років на ринку мають підвищений рівень довіри, тому у більшості випадків зобов‘язання будуть виконувати без нарікань та не порушуючи умови договору. Але покладатися на даний показник повністю не можна, це є лише один з критеріїв надійності постачальника. Переходимо до аналізу договорів. Статус договору - це відбір, який складається з декількох етапів, і перш за все необхідно обрати в якому статусі перебуває договір зараз.

інформація про учасника

Обираємо «Розірвані». Далі відкритий наступний етап відбору - необхідно обрати відповідального за розірвання договору. Відповідальний за розірвання - це одна із сторін договору, за ініціативою якої або порушенням нею умов договору розірвала договір з іншою стороною. Якщо обрати постачальника, то будуть запропоновані варіанти: за ініціативою постачальника, де постачальник сам визнав відмову від виконання умов договору з різних особистих причин, або за варіантами, де замовник засвідчив факт порушення умов договору постачальником. Така сама ситуація і з замовником: варіант за ініціативою, чи за визначенням замовником факту ситуації, яка призвела до розірвання договору. Звертаю вашу увагу, що інформація щодо статусу договору формується на основі введених даних замовником у систему «Прозорро». Після наших відборів - ви можете оцінити як динаміку в часі по обраному статусу договору, так безпосередньо ознайомитися з самим договорам в статусі «Розірвані» перейшовши на вкладку «Договори». Якщо вам необхідно відслідкувати з ким із організаторів найбільше було таких договорів - перейдіть на вкладку «Організатори» і перегляньте перелік організаторів, які зазначили причину розірвання договору невиконання умов договору.

інформація про учасника

Перевіряємо Постачальника на додаткових ресурсах

Також на листі “Карточка учасника (пропозиції)” ви можете миттєво подивитися профіль постачальника на інших ресурсах, зокрема:

  • Профіль  DOZORRO - основна інформацію щодо доброчесності постачальника.
  • Профіль  Youcontrol - повне досьє на юридичну особу та ФОП, а також візуалізація зв'язків між особами (в тому числі історичні дані) та моніторинг змін даних реєстрів.
  • Профіль  Clarity-project - простеження зв’язків нашого постачальника з іншими суб’єктами.
  • Профіль  OpenDataBot - сервіс моніторінгу реєстраційних даних українських компаній.
інформація про учасника

Стаття опублікована за прохання та з дозволу команди Dozorro.
Посилання на матеріал на порталі Dozorro   тут

замовник, ві, Кваліфікація і оскарження,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.