17.03.2020 Оксентія Груба

Захист прав Учасника в допорогових закупівлях

Поради щодо захисту прав в допорогових закупівлях

 Учасники допорогових закупівель мають змогу захищати свої права та інтереси на рівні конкуренції. Для цього є низка інструментів, які вони можуть застосувати.

Прикметно, у допорогових закупівлях замовники не зобов’язані дотримуватися певного алгоритму дій. Вони мають право проводити допорогові закупівлі через електронні аукціони в Prozorro і роблять Замовники це так само як і відкриті торги. Є період оголошення, прийому пропозицій, аукціону, визначення переможця та укладення договору. Процедура закупівлі через електронні аукціони проходить в рази швидше, ніж процедура відкритих торгів. Проте, коли Замовник оголошує таку закупівлю, він встановлює опис вимог до предмету закупівлі та певних документів, які повинен подати у складі своєї пропозиції учасник системі Prozorro. Бувають випадки, коли Замовники у прописаних вимогах до допорогової закупівлі вказують такі, що можуть когось з учасників дискримінувати і фактично не дають права на перемогу в такій закупівлі. 

Розгляньмо кейс тендеру, який проаналізувала менеджерка програми інноваційних проектів Transparency International Христина Зелінська.

У цьому кейсі можемо побачити, що Замовник дуже детально прописав Постачальникам тендерні вимоги. Та незважаючи на таке деталізоване вказування тендерних вимог, Замовник не настільки ретельно поставився до визначення переможця. Він вимагав, щоб Постачальники подавали у складі своєї пропозиції договір на постачання аналогічного товару. Проте Учасник, що визнаний переможцем подав договір на постачання іншого товару, що не відповідає аналогу. Тож кваліфікація переможця відбулася не відповідно до тендерних вимог. 

Що ж робити іншим Учасникам, пропозиції яких повністю відповідають вимогам і у разі, коли не згідні з рішенням Замовника. Які є законні можливості для захисту прав у допорогових закупівлях? 

Завжди є право написати вимогу до Замовника. Це можна зробити на етапі уточнень та після аукціону. І тоді Замовник має протягом трьох робочих днів надати грунтовну відповідь. Є ситуації, коли замовники не хочуть усувати свої порушення. В такому разі слід залишити відгук з повідомленням про потенційне порушення на порталі Dozorro (ресурс, покликаний захищати право на рівну участь в закупівлях).

Варто зазначити, сьогодні в допорогових закупівлях окрім аукціону, є альтернатива — електронний магазин державних закупівель Prozorro Market. І застосовуючи його для своїх закупівель, Учасникам не потрібно кілька разів приходити до різних Замовників на закупівлі та готувати великий перелік документів. Це можливість для кожного стати Учасником електронних каталогів, подавши адміністраторам каталогів заявку, один раз низку документів, тоді бути кваліфікованим і мати можливість на основі договору публічної оферти продавати свої товари на ринку. 

Застосування Prozorro Market також якраз вигідне тим, що Учасник не стикається з ситуаціями, коли наявна дискримінація або коли є неправомірне визначення переможця, не потрібно багато разів писати вимоги та прохання про усунення порушень.

Отже, захистити свої права у допорогових закупівлях можна такими шляхами : 

  • Написати вимоги до Замовника 
  • Звернутись в Dozorro 
  • Відстоювати свої права у суді
  • Продавати товари через Prozorro Market

допорогові закупівлі, пропозиція, Кваліфікація і оскарження, е-каталог, дозорро,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.