11.02.2019 ДП "Прозорро"

Як проаналізувати ціну за одиницю товару в Prozorro та оцінити привабливість ринку публічних закупівель

Коротка інструкція зі скріншотами, яка допоможе постачальнику проаналізувати ціну за одиницю товару в Prozorro та оцінити привабливість ринку публічних закупівель

Ціна за одиницю в системі публічних закупівель дає змогу провести аналіз в порівнянні з комерційним ринком і зрозуміти чи варто працювати з державою і на скільки даний ринок може бути прибутковим. Для того, щоб швидко проаналізувати ціни у системі публічних закупівель і зрозуміти взагалі чи варто виходити на цей ринок, адже привабливість комерційного ринку може бути значно вищою, Ви можете скористатися Публічним модулем аналітики bi.prozorro.org. Виконайте декілька простих кроків відповідно до інструкції і отримайте чітку відповідь варто чи ні бути партнером держави.

Що ми робимо?

Дізнаємось ціну за одиницю товару в системі публічних закупівель.

Чому це важливо?

Щоб проаналізувати наскільки вигідно виходити на ринок публічних закупівель та починати продавати державі

Як це зробити?

Ціна за одиницю в системі публічних закупівель дає змогу провести аналіз в порівнянні з комерційним ринком і зрозуміти чи варто працювати з державою і на скільки даний ринок може бути прибутковим.

Для того щоб швидко проаналізувати ціни у системі публічних закупівель і зрозуміти взагалі чи варто входити на цей ринок, адже привабливість комерційного ринку може бути значно вищою. Давайте виконаємо декілька простих кроків і отримаємо чітку відповідь варто чи ні.

Обираємо період проведення закупівель

Перейдемо на лист “Тендери та лоти” і оберемо 2018 рік. Досить часто ціни змінюються дуже динамічно, тому нам потрібні найактуальніші цінові пропозиції. Попередньо ми знаємо що шукаємо - це Цемент М 400, 25 кг в мішку. Ми реалізуємо будівельний цемент і нам варто зрозуміти привабливість ринку державних закупівель в цьому напрямі.

ціна за одиницю

Обираємо код товару, який нас цікавить

Отже,  додаємо код класифікатора, щоб одразу шукати лише будівельний цемент. Код CPV 44110000-4. Після цього нам потрібно знайти необхідну марку, тип цементу. Замовники це зазначають у назві лоту, також тут вказують і марку. Щоб правильно здійснити пошук, необхідно правильно ввести пошуковий запит аби виключити тендери, де цемент закуповували окремо. В полі “Лот” вводимо пошуковий запит - Цемент*400* і робимо відбір усіх результатів.

ціна за одиницю

Після того як ми відібрали потрібний товар, нам потрібно зазначити “Одиницю виміру”. Нас цікавлять “штуки”, адже це і є фасування в мішки по 25 кг або 50 кг. Виконаємо даний відбір.

ціна за одиницю

Дивимося закупівлі, ціна за одиницю 156,00 та 120,00 грн за штуку (це фасування по 50 кг якщо звірити з документацією), а ціна від 48,00 до 75,00 грн - це ціна фасування по 25 кг.  Отже, ми знаємо ціна за одиницю товару, а саме 25 кг/мішок, на ринку державних закупівель. 

Дізнаємось ринкові ціни 

Тепер потрібно провести аналіз комерційного роздрібного ринку, або ви можете переглянути власну документацію і перевірити ціну реалізації за одиницю на вашому підприємстві. Для цього, наприклад, на онлайн-порталі Prom.ua дивимося ціну на наш Цемент М 400. Тут вона складає 45 грн/25 кг. 

ціна за одиницю

З нашого дослідження робимо висновок, що по данному товару привабливість державного ринку мінімум вище майже на 20%. 

Особливості проведення аналізу

Але статистика цін за одиницю має декілька нюансів:

1. Щоб побачити ціну за одиницю - аукціон має бути завершеним, адже ціна за одиницю розрахована виходячи з переможної пропозиції;

2. Ви можете побачити ціну за одиницю лише для лотів;

3. Щоб побачити ціну за одиницю - лот має мати один вид товару; якщо видів товару декілька - ціна за одиницю не буде розрахована

4. Замовники можуть написати не ту розмірність, тому потрібно додатково перевіряти одиницю виміру в документації; інколи кілограми пишуть в штуках

5. Потрібно перевіряти опис тендера - інколи одиниці виміру і ціна розраховані, а в описі лота описано замість одного виду товару декілька. 

Тому будьте уважні і перевіряйте ціни за одиницю додатково на порталі prozorro.gov.ua.

Стаття опублікована за прохання та з дозволу команди Dozorro.
Посилання на матеріал на порталі Dozorro  тут

постачальник, пропозиція, планування,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.