07.06.2023 ДП "Прозорро"

Як правильно визначити терміни дії відбору для закупівлі за рамковими угодами для потреб оборони

Порада Замовникам щодо встановлення терміну дії за рамковою угодою

Ми рекомендуємо НЕ встановлювати термін дії рамкової угоди у 30 днів — інакше ваша закупівля не зможе відбутися. Чому так — читайте у статті.

Як і будь-яка закупівля за рамковими угодами, закупівля за рамковими угодами для потреб оборони відбувається у два етапи.

Перший —  відбір постачальників в рамку, другий — закупівля у відібраних постачальників.

При оголошенні рамкової угоди для потреб оборони, замовники встановлюють строк дії оголошення. 

Одна з ключових відмінностей рамкової угоди для потреб оборони —  замовнику не потрібно чекати, поки завершиться кваліфікація всіх учасників для проведення закупівель у відібраних постачальників. Тому що кваліфікація триває весь період дії рамкової угоди.

Відповідно до п. 16 Особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану, затверджених постановою 1275 від 11.11.2022р., строк дії рамкової угоди не може перевищувати 1 рік. (надалі —  Особливості), кваліфікація постачальників у рамкову угоду може бути відкрита протягом строку дії рамкової угоди або може тривати період, визначений державним замовником.

При оголошенні закупівлі замовники встановлюють строк дії рамкової угоди. При цьому варто зазначити, що технічна можливість учасника подати документи на кваліфікацію до рамки буде на 30 днів менша за дату, яка визначена як кінцева дата дії рамкової угоди. Така реалізація потрібна для того, щоб замовник і постачальник не витрачали час на кваліфікацію тоді, коли термін дії рамкової угоди вже добігає кінця і постачальник не встигне взяти участь у закупівлях з рамкової угоди до її завершення.

Підсумовуючи, замовнику не варто встановлювати мінімальний термін дії рамкової угоди, адже це:

    • Збільшить час на проведення закупівлі у разі, якщо виникне потреба купити додатковий обсяг товарів (потрібно буде оголошувати нову рамку замість простої закупівлі у вже відібраних постачальників);
    • Скоротить термін подачі заявок учасниками та обмежить конкуренцію.

Радимо замовникам встановлювати термін дії рамкової угоди не менше ніж 60 днів.

При цьому нагадуємо, що відбори для укладання державного контракту ви можете укладати під час проведення відбору в рамкову угоду. Тобто ви будете оголошувати відбори серед тих постачальників, які вже кваліфіковані в рамкову угоду, а нові постачальники продовжуватимуть подаватись в відбір в рамкову угоду.

рамкові угоди, постанова 1178,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.