06.10.2020 Анастасія Ференц

Про які порушення з боку замовника варто повідомити Держаудитслужбу

Повноваження Держаудитслужби у публічних закупівлях

Анастасія Ференц, координаторка регіонального напряму проєкту DOZORRO

Які повноваження мають державні аудитори в публічних закупівлях?

Державна аудиторська служба України є одним із основних контролюючих органів у сфері публічних закупівель, на який у тому числі покладено обов'язок здійснювати контроль за дотриманням законодавства про закупівлі. Для цього аудитори можуть здійснювати:

• державні фінансові аудити;

• перевірки закупівель;

• інспектування (ревізії);

• моніторинги закупівель.

Держаудитслужба має не тільки виявляти порушення, а й запобігати їм. Саме для цього її фахівці моніторять закупівлі в Prozorro.

Підставами для проведення моніторингу можуть бути:

  • дані  автоматичних індикаторів ризиків;
  • інформація від органів державної влади, народних депутатів, органів місцевого самоврядування про порушення;
  • повідомлення в ЗМІ;
  • порушення, які виявили самі аудитори;
  • інформація від громадських об’єднань.

Яка відповідальність може наставати для порушників?

До адміністративної відповідальності за порушення у сфері публічних закупівель можуть притягнути як посадових осіб, так і керівників замовників. Сума штрафу і відповідальні будуть залежати від типу порушення. З новою редакцію ЗУ “Про публічні закупівлі”, яка набула чинності з 19 квітня повноваження аудиторів дещо збільшилися, а порушення, які виявляються, розділилися на дві категорії - суттєві та несуттєві.

До несуттєвих порушень належать:

• порушення порядку визначення предмета закупівлі;
• замовник не надав або невчасно надав роз’яснення до ТД;
• тендерну документацію складено з порушенням вимог закону;
• розмір забезпечення тендерної пропозиції перевищує межі, визначені законом;
• неоприлюднення або порушення термінів оприлюднення інформації про закупівлі;
• ненадання інформації, документів у випадках, передбачених законом;
• порушення термінів розгляду тендерної пропозиції.

Розмір штрафу за них дорівнює 100 неоподатковуваних мінімумів —  1 700 грн.

Аудитори самостійно складають протокол щодо несуттєвих порушень і приймають рішення про накладання штрафу. 

До суттєвих порушень належать:

• придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель відповідно до вимог закону;
• застосування конкурентного діалогу або торгів з обмеженою участю, або переговорної процедури закупівлі на умовах, непередбачених законом;
• невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону;
• безпідставне відхилення тендерних пропозицій;
• укладання договору про закупівлю на умовах, що не збігаються з  вимогами тендерної документації та/або тендерної пропозиції переможця;
• внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, непередбачених законом;
• внесення неправдивих персональних даних до електронної системи закупівель та неоновлення у разі їхньої зміни;
• порушення термінів оприлюднення тендерної документації.

За такі порушення розмір штрафу складає від 1500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів — від 25 500 до 51 000 грн відповідно. Однак накладають його вже у судовому порядку. Розмір теж визначає суд. Аудитори лише складають протокол про адміністративне правопорушення.

Щодо цих порушень до відповідальності притягують посадову особу замовника. Однак є порушення норм Закону, за які несуть відповідальність керівники замовників:

• невиконання рішення АМКУ як органу оскарження за результатами розгляду скарг суб’єктів оскарження (штраф від 2 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів — від 34 000 до 85 000 грн);
• укладання договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених законом (штраф від 2 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів — від 34 000 до 170 000 грн).

Такі штрафи накладають винятково у судовому порядку. Розмір також встановлює суд.

Які порушення Держаудитслужба не може розглядати? І куди в такому випадку звертатися?

Існують порушення, розглядати які аудитори не мають повноважень. Наприклад, дискримінаційні вимоги у тендерній документації та антиконкурентні узгоджені дії. 

Бачите дискримінацію - звертайтеся до замовника з вимогою усунути її або ж оскаржуйте до Антимонопольного комітету України. До речі, за задоволену скаргу гроші повертають скаржнику.

Підозрюєте антиконкурентні узгоджені дії (змову) на тендері між учасниками - звертайтесь до АМКУ або його територіальних відділень. Але в цьому випадку не до АМКУ як органу оскарження, а до АМКУ як органу, що здійснює державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції. До звернення необхідно долучити докази, які можуть підтвердити факт змови. 

контроль, дасу,

Коментарі

Алла 2021-12-08 15:28:35
Доброго дня. Яка відповідальність настає за не подання тендерної документації з публікацією англійською мовою?
Юлия 2021-09-28 10:54:05
Добрый день. Сколько времени рассматривается обращение ? Номер звернення: UA-R-2021-09-21-000003 • 52f9f6169c0945fea96289f78f876252 Автор звернення: ТОВ "Рестеквіп" Дата створення звернення: 21 вересня 2021 • 11:53
Анастасія 2021-09-14 16:53:34
На жаль, система досі не працює. На самому сайті ДАСУ немає можливості звернутися саме з приводу порушень у сфері публічних закупівель. І система не працює уже давно! Було би добре, якби Прозорро нарешті взялося за виправлення цієї ситуації.
Ольга 2021-09-01 16:24:49
Звертались в ДАСУ за роз'ясненням, чому відсутня відповідь на наше звернення, розміщене через PROZORRO. Отримали офіційний лист, у якому зазначено: "Наразі роботу сервісу з онлайн-інформування про можливі ознаки порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель через електронну систему закупівель не реалізовано"
Ірина 2021-07-20 16:44:12
Доброго дня! Чи може звичайна фізична особа повідомити про порушення ? Якщо так, цікавить питання конфіденційності. У разі початку моніторингу на підставі такого звернення, чи будуть дані такої фізичної особи, зокрема ім'я та прізвище, видимими для користувачів?
Петро Іванович 2021-05-14 01:39:55
По - друге склали, підписали, надіслали. НЕ ПРИЙМАЄ!!!
Петро Іванович 2021-05-14 00:54:08
Склали звернення, підписали. А портал не приймає!
Сергій 2021-05-13 10:26:15
Не працює! Підтверджено ДАСУ. На гарячій лінії ДАСУ повідомили, що Прозорро не врахували технічні нюанси, тому жодне звернення до них не доходе.
Віктор 2021-04-28 13:31:41
Добрий день. 1) Чи призупиняється укладання договору з Учасником, якщо подали звернення до ДАСУ? 2) Чи після позитивного рішення ДАСУ Замовник не має права укладати з Учасником , котрого він обрав(неправомірно) договір і повинен слідувати вказівкам ДАСУ чи Замовник може послати відповідь ДАСУ та все-одно зробити рішення таким, як йому заманеться?
Світлана 2021-03-24 13:20:04
Доброго дня! Питання: Як захистити себе, фахівцю з публічних закупівель, який входить до складу тендерного комітету замовника та на якого чиниться тиск з боку учасника відкритих торгів, пропонується хабар , а після невдалої спроби його надати, починаються наклепи та погрози? Чи наша держава не здатна захистити фахівців , які "під час виконання своїх функцій керуються наступними принципами: запобігання корупційним діям і зловживанням ..." Та яким без кінця нагадують про величезні штрафи! Хто нас захистить від корупційних дій та зловживань учасників?
Марія 2021-02-23 12:45:18
якщо пропозицію у спрощеній закупівлі не відхилено за незначне порушення, а саме: не надано копію документу на підтвердження виконання аналогічного договору в той час надана довідка про виконання аналогічних договорів і копії договорів зазначених в довідці з відміткою що договір виконано.Тим більше в оголошенні не вказано саме копію якого документу необхідно надати.щоб підтвердити виконання цих договорів. Чи є це порушенням,і які штрафні санкції за це передбачені? ЩИРО ДЯКУЮ.
Теж Марія 2021-04-15 13:09:07
Марія, це не є незначним порушенням. Досить таки значне. Сам-по-собі договір не є фактом його-ж виконання. Завжди потрбіні акти, що підтверджують повне його виконання. https://dozorro.org/amku-practice/shodo-vikonannya-analogichnih-dogovoriv
Світлана 2021-02-02 23:07:39
Якщо є підозра, що виконавець послуг по відлову безпритульних тварин (ФОП або Громадська організація) навмисно занижує цінову вартість послуг, щоб ліквідувати конкурентів, а Замовники послуг цього не перевіряють, то чи перевіряє АМКУ такі підозри? Що для цього потрібно зробити?
Сергей 2021-01-25 15:27:18
Это законно??? https://zakupki.prom.ua/ru/gov/tenders/UA-2020-12-21-001280-c Зачем водоканалу дорогущий игровой монитор?? Они собрались там соревнования по кс го проводить??
Ліля 2021-09-28 13:58:09
Сергей, можна звернутись до Замовника з запитом, щоб дізнатись навіщо їм даний товар
Сергей 2021-09-28 18:27:46
Ліля, да чего спрашивать, и так же понятно, что купили за счёт бюджета себе домой своему ребёнку который захотел этот моник, а на водоканал поставили какой то старый. Если резко забежать к ним в кабинет, и спросить где монитор который вы брали?? Уверен его там не окажется. Эти мониторы игровые, для работы подошел бы и обычный, за 2-3 тыс гнр, а не за 20 тыс грн. И это только один случай который я случайно нашел, когда искал себе игровой монитор. А сколько их по всем регионам?? А потом говорят, что им население не платит, что постоянно долги... Сами транжирят направо и налево.
Андрей 2020-12-19 12:23:55
Питання – кили будуть захищати права ЗАМОВНИКІВ та притягувати учасників (переможців торгів) до відповідальності хочаб до адміністративної з зтягненням штрафіф від 1000,00грн. до 170000,00грн. за не виконання або неналежне виконання взятих на себе зобов’язань: – визнання Учасника переможцем та намиром укласти Договір, учасник (переможець) ігнорує підписання договору не виходить на зв'язок, Замовник повинен чекати 20 днів (або трохи раніше якщо зможе довести ігнорування Переможця) та в подальшому визнати наступного Учасника переможцем. Але з урахуванням часу близько місяця наступний переможець відмовляється надавати послугу/товар за ту ціну, що вказував підчас аукціону. Обираємо наступного Учасника – переможцем (це якщо є інші учасники), а якщо не має закриваємо відкриті торги та починаємо знову мінімум 15 днів (1−3дні дата аукціону) +10 днів на оскарження + 5−7днів на новий договір і одже майже понад 60 днів часу втрачено но відповідальних немає; - визнання Учасника переможцем та намиром укласти Договір. Договір уклали Виконавець/Постачальник – не виконує взятих на себе зобов’язань повністтю або частково виконує і Замовнику залишається лише захищати свої права чере подання позову. А ле чомусь такий (ПЕРЕМОЖЕЦЬ) і надалі безперебійно приймає участі в інших закупівлях в яких зявляють ще такіж замовники. І знову таки жодних адміністративних дій він не порушує. А замовникам треба розпочинати процедуру знову.
Віктор 2020-12-23 09:04:24
Андрей, щодо невиконання Учасником своїх зобов'язань, взятих за договором питайте у своїх юристів. Цивільним та Господарським кодексами передбачено 1000 і 1 спосіб притягнути їх до відповідальності. Є безліч судових рішень про притягнення до відповідальності і суми значно вищі за ті, які Ви вказуєте.
Татьяна 2020-12-15 11:49:48
Как может подать жалобу частное лицо у которого нет ключа?
Ліля 2020-12-15 11:57:17
Татьяна, без ЕЦП не можна звернутись до Держаудитслужби
Дмитро 2020-12-04 09:13:59
В статті все виглядає гарно, проте насправді скарга не відправляється, заблоковано можливість підпису ЕЦП/КЕП.
Ліля 2020-12-15 11:58:57
Дмитро, спробуйте зараз, ми виправили помилку, що була при поданні зверення. Якщо не вийде, то напишіть нам на пошту feedback@prozorro.ua
Дмитро 2020-11-10 22:26:45
Із кнопкою ЗВЕРНЕННЯ до ДАСУ - брехня.
Сергій Крутій 2020-10-19 11:22:18
Тобто скористатися "кнопкою" вправі тільки інститути громадянського суспільства, а безпосередньо учасник не вправі це зробити?
Ліля 2020-12-15 12:00:54
Сергій Крутій, учасник також може, обмежень з цього приводу немає
Надія 2020-10-16 07:42:03
Доброго дня, це стосується і допорогових закупівель, чи лише відкритих торгів?
Ліля 2020-12-15 11:59:45
Надія, все залежить від того якого типу звернення, якщо це поділ предмета закупівлі, то можна звертатись і щодо спрощених.
Світлана Тимошенко 2020-10-09 21:09:50
куди звернутися із зверненням про неякісно виконані роботи підрядчиком? і бездіяльність замовника з приводу їх усунення
Лариса 2020-10-08 19:35:54
Чи можна подати анонімнку скаргу на порушення по закупівлях?
Ліля 2020-12-15 12:00:22
Лариса, не вийде, адже там потрібно накладати електронний підпис
Тетяна 2020-10-08 15:18:45
Круто!!!
Дмитро 2020-12-04 09:20:22
Тетяно, станом на 04 грудня 2020 р. це виглядає круто тільки в статті автора. Насправді скаргу подати немає можливості.
Ника 2020-10-08 10:24:13
Зазначене посиланням “Подати звернення” відсутнє на порталі Prozorro
Ліля 2020-10-09 11:52:03
Ника, Вже є :)