10.04.2020 Лілія Кулик

Як Постачальнику захистити свої персональні дані

Поради постачальнику щодо захисту персональних даних при участі в публічних закупівлях

Один з основних принципів роботи електронної системи публічних закупівель “Всі бачать все”. Раніше система закупівель була закритою, пропозиції постачальників бачили лише Замовники і до рішень Замовників не було довіри суспільства та постачальників. Наразі будь-хто може переглянути в Prozorro всі вимоги Замовника, переглянути всі пропозиції Постачальників та зробити висновок чи правомірно Замовник відхилив Постачальника чи правильно обрав переможця тощо. 

А також постачальники тепер можуть подивитись документацію конкурента та в разі її невідповідності умовам тендера подати скаргу до Антимонопольного комітету України (далі - АМКУ). 

Проте, тут виникає інше питання, як захистити свої персональні дані, якщо всі документи після розкриття пропозицій стануть доступними для перегляду всім. І тому ми вирішили написати поради, як Постачальник може захистити свої персональні дані.

Хочете захистити свої персональні дані? Існує 3 простих способи:

  • Не надавайте свої персональні дані, якщо їх не вимагає Замовник
  • Ставте вимоги Замовнику - прибрати вимогу
  • Подавайте скаргу до АМКУ

А тепер давайте про кожен з цих способів поговоримо більш детально

А чи справді Замовник вимагає у Вас копію паспорту

Проаналізувавши частину закупівель ми дійшли висновку, що найчастіше Замовник вимагає конфіденційну інформацію, а саме, паспортні дані у фізичних осіб, рідше у фізичних осіб-підприємців і дуже рідко у юридичних осіб.

І доводилось не раз стикатись з ситуацією, коли Замовник не вимагав копії паспорту та ідентифікаційного коду, але постачальник надавав ці документи в складі своєї тендерної пропозиції. Це особливо стосується фізичних осіб-підприємців. 

Наприклад, закупівля UA-2018-10-09-000118-a. Де в тендерній документація прописана вимога надати копію паспорту (для фізичних осіб).

Копія паспорта

Потім переглядаємо документи постачальників, які брали участь в закупівлі і бачимо, що всі постачальники фізичні особи-підприємці і всі вони надали в складі своїх своїх пропозицій копії паспортів та ідентифікаційних кодів, хоча такі документи не вимагались.

Копія паспорта


В даному випадку важливо знати, якщо в тендерній документації є вимога до фізичної особи надати якийсь документ, то це стосується лише фізичної особи, і аж ніяк не фізичної особи-підприємця. 

Яка різниця між фізичною особою та фізичною особою-підприємцем

Фізична особа - громадянин України, фізична особа без громадянства або громадянин іноземної держави. По суті, статус фізичної особи набувається в момент народження. Простими словами, фізична особа - це будь-яка людина. 

Фізична особа – підприємець – це юридичний статус, який засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю, а саме: самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється підприємцями з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Тобто, громадянин, який бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого він набув з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки - "підприємець".

Тож якщо ви берете участь у публічних закупівлях як фоп, то маєте подавати ті документи, що вимагаються від фоп

Під час здійснення господарської діяльності фізичні особи  - підприємці реалізують свою господарську компетенцію, тобто сукупність господарських прав та обов'язків. При цьому решта прав та  обов'язків фізичної особи, що становлять її правоздатність як людини, набуваються та виконуються нею поза межами здійснення господарської діяльності, в порядку реалізації нею її цивільної дієздатності,  передбаченої Цивільним кодексом України ( 435-15 ), та  регулюються  ним. Детальніше про розподіл понять фізична особа та фізична особа-підприємець Ви можете прочитати в роз’ясненні Міністерства юстиції за посиланням

Тепер переходимо до другого пункту

Ставте вимоги Замовнику про внесення змін до тендерної документації

Ніхто так не захистить Ваші права, як Ви самі. Тому, коли Ви бачите вимогу замовника надати в складі пропозиції свої паспортні дані чи іншу конфіденційну інформацію - ставте вимогу Замовнику прибрати цей пункт з тендерної документації.

Чи є у Вас підстави запропонувати внести зміни в тендерну документацію та вказати на можливість отримання інформації з реєстрів? Звісно є.

Згідно статті 11 Закону України “Про інформацію” не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження. Частина цих даних міститься в паспорті громадянина України.

Окрім того, згідно Закону України “Про обробку персональних даних” дані про особу не можуть бути оброблені без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Проте, пам’ятайте, якщо Ви подаєте свою пропозицію та надаєте в її складі копію конфіденційних даних Ви по суті погоджуєтесь на їхню публікацію. 

Згідно з Законом України “Про захист персональних даних” у сфері електронної комерції згода суб’єкта персональних даних може бути надана під час реєстрації в інформаційно-телекомунікаційній системі суб’єкта електронної комерції шляхом проставлення відмітки про надання дозволу на обробку своїх персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки. 

Тож в Ваших інтересах, щоб Замовник вніс зміни в тендерну документації та не вимагав копію паспорта, для цього ставте вимогу або подавайте скаргу.

Ніхто не має права обробляти персональні дані особи, без отримання згоди від особи. Обробка персональних даних фізичної особи без її згоди порушує статтю 11 Закону України "Про інформацію", статтю 6 Закону України "Про захист персональних даних" та статтю 32 Конституції України.

В принципі, можете посиланнями на зазначені законодавчі акти обгрунтувати свою позицію. Зазвичай, якщо Ви напишете вимогу, Замовники прибирають цю умову тендерної документації.

Подавайте скаргу до АМКУ

Замовник не бажає виконувати Вашу вимогу і не прибирає з тендерної документації умову - надати персональні дані? Тоді можете подати скаргу до Антимонопольного комітету України. Проте, подавайте скаргу до АМКУ тільки якщо точно впевнені, що можете довести порушення своїх прав. 

Ви можете також скористатись посиланнями на законодавчі акти з попереднього пункту. 

Головне правило, яке варто пам’ятати при поданні скарги - Ви маєте доказати, що Замовник своєю вимогою порушує Ваші права. Давайте подивимось на практичній ситуації, як це доводили компанії в схожих ситуаціях. Основне положення на яке варто посилатись - Закон України "Про захист персональних даних", який визначає, що персональними даними є відомості про фізичну особу, яка ідентифікована, забороняючи при цьому обробку даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією.

Дані про особу не можуть бути оброблені без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. Ключовим по відношенню до публічних закупівель є словосполучення "без її згоди".

Тож при поданні скарги для Вас є важливим довести - що особа не погоджується надати свої персональні дані для того, щоб вони були опубліковані в системі. З прикладами позитивного та негативного оскарження вимог надати персональні дані Ви можете ознайомитись в статті Відтінки тендерної дискримінації: персональні дані та договірна ціна

постачальник, поради, пропозиція, підготовка тендеру,

Коментарі

Молодий спеціаліст 2021-03-15 15:46:56
Питання. Замовник прописав в умовах забезпечення тендерної пропозиції вимогу до Гарантії щодо зазначення повних даних Принципала (паспортних даних для фізичних осіб). При цьому я, як учасник ФОП, у господарських відносинах (закупівлях) повинна керуватись ГКУ, випискою з ЄДР, та витягом з податкової. А у разі участі у Закупівлі у якості звичайної Фізичної особи (ФО) потрібно керуватись ЦКУ, паспортом та кодом РНКОПП. Тож вважаю, що у тексті Гарантії я правомірно не вказала своїх паспортних даних, як ФОП. Цю умову тендерної документації я не встигла оскаржити, проте Учасник згідно ЗУ “Про публічні закупівлі” може не подавати/не зазначати дані у пропозиції які не відносяться до його суб’єкту господарювання. Отже, я прийняла участь у Закупівлі, чекаю на результат. Тим часом почала аналіз Замовника та побачила аналогічну ситуацію з Гарантією, де Замовник відхилив Учасника ФОП через незазначення паспортних даних у Гарантії, хоча у тексті тендерної документації написано, що паспортні дані зазначаються для фізичних осіб. Учасник не оспорював дискваліфікацію. Тож, питання: Чи правомірна дискваліфікація Учасника за цих обставин? Чи потрібно оскаржувати мою можливу дискваліфікацію до АМКУ з того ж приводу? Планую прийняти участь ще одній схожій закупівлі цього Замовника. Часу оскаржити тендерну документацію вже немає. Як діяти? Додати додаткову довідку щодо підпорядкування ФОП та ФО, щоб донести до Замовника неправомірність можливої дискваліфікації моєї пропозиції? Чи все ж виконати неправомірні вимоги Замовника, щоб уникнути приводу для можливої дисваліфікації?
Олександр
Очень интересно про ФОП. У налоговой совершенно чёткое разъяснение, ФОП - физическое лицо. Что скажете?
Максим Викторович Яцко
Олександр, ще можлива відмова Замовника у допуску до торгів з приводу відсутності паспорту. Тому всі і подали паспорти, бо ФОПом може бути тільки фізична особа. Невже у тендерах може приймати участь фізична особа? Навіщо цей пункт у тендерній документації?
Ліля Кулик
Максим Викторович Яцко, Добрий день, згідно Закону участь в закупівлі можуть брати в тому числі фізичні особи, саме тому Замовники передбачають документи, які мають надати фізичні особи. А з приводу ФО та ФОП в статті є посилання на роз'яснення Мінюсту з цього приводу
Лариса
дуже знайома ця проблема, коли шахраї скачують копії документів з системи та потім використовують їх для оформлення кредитів, та інших шахрайських дій. Можливо на програмному рівні в системі можна надати доступ на скачування документів лише Замовнику та учаснику, для всіх інщих, в тому числі третіх осіб ця функція має бути не доступна, а ще краще навіть при перегляді цих документів має бути на ці документи накладений водяний знак Prozorro?
Ліля Кулик
Лариса, добрий день. Розглядаються різні варіанти вирішення ситуації. Наразі є наші поради також для замовників, тож сподіваємось, що Замовники просто не будуть вимагати копії документів
Ксенія
Ліля Кулик, так тут ще проблема полягає в тому, що таким чином зриваються тендери. Бо витрачається час на оскарження вимоги замовника надати паспорт та ІПН. Що робити із таким зривом тендерів?
Олександр
Ліля Кулик, а ні ці поради, а ні поради замовникам є лише вторинними. Вони не зазначають, чому має надаватись/не надаватись учасником згода на обробку персональних даних. А все просто: Відповідно до абзацу четвертого статті 2 Закону України "Про захист персональних даних" суб’єкт персональних даних (фізична особа) надає дозвіл на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої МЕТИ їх обробки. Крім того, згідно з частиною першою статті 6 Закону України "Про захист персональних даних" мета обробки персональних даних має бути сформульована в законах, інших нормативно-правових актах, положеннях, установчих чи інших документах, які регулюють діяльність володільця персональних даних, та відповідати законодавству про захист персональних даних. Таким чином: нема у замовника мети обробки персональних даних відповідно до закону – нема від учасника згоди на обробку персональних даних. А потім вже: нема згоди учасника на обробку його персональних даних – ніхто не може їх збирати та обробляти без такої згоди. При цьому замовники мають повідомити фізичній особі також ще два аспекти: 1) склад персональних даних, який йому має бути наданий учасником; 2) визначену ним процедуру оброблення персональних даних (абзац третій статті 2 Закону України "Про захист персональних даних"). Тепер все стає на свої місця.
Олександр
Ліля Кулик, lоречи, Закон "Про ОБРОБКУ персональних даних" в Україні відсутній! Правові відносини, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, в Україні регулюються саме Законом України "Про захист персональних даних". Беззаперечним є те, що не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. Але така заборона визначена у такій послідовності: 1) статтею 32 Конституції України; 2) статтями 6, 25 Закону України "Про захист персональних даних"; 3) статтею 11 Закону України "Про інформацію". Відчуваєте різницю від наведеного в рекомендаціях?