13.02.2023 Ольга Нос

Як постачальнику продавати товари з урахуванням їх ступеня локалізації виробництва

У цій статті поділимось з вами порадами, як Постачальнику продавати товари, які внесенідо переліку товарів, закупівля яких здійснюється з урахуванням їх ступеня локалізації виробництва.

Для того, щоб мати змогу подати на тендер товар, постачальнику потрібно пересвідчитись, чи є відповідний товар у переліку товарів з визначеним ступенем локалізації. Якщо такого товару немає у переліку, то постачальник має додати його до переліку локалізованих товарів.

Як додати товар до переліку?

  • Підготуйте інформацію про виробника та товар, а також калькуляцію собівартості товару відповідно до вимог Додатку 1 та 2 «Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів»;

  • Оберіть один з майданчиків для виконання дій в системі Prozorro;

  • Перейдіть на майданчик, зв’яжіться з кол-центром та пройдіть процедуру реєстрації;

  • Створіть заявку для проходження автоматичної кваліфікації виробника в системі;

  • Додайте товар, вказавши дані в системі та завантаживши підготовлені документи.

Хто і як визначає ступінь локалізації?

Ступінь локалізації виробництва визначається самостійно виробником товару та підтверджується Уповноваженим органом за формулою:

СЛ = (1 - (МВ+ІВ) / С) × 100%,

де 

СЛ - ступінь локалізації виробництва; 

МВ - митна вартість сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових, імпортованих на митну територію України виробником для виробництва товару, що є предметом закупівлі, гривень; 

- вартість імпортних сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових, придбаних окремо та/або у складі продукції для виробництва товару, що є предметом закупівлі, у постачальника - резидента України, без урахування податку на додану вартість, гривень; 

С – собівартість товару, що є предметом закупівлі, гривень.

Які вимоги до ступеня локалізації виробництва товару?

Зміни запроваджуються на 10 років і передбачають такі вимоги до ступеня локалізації виробництва товару:

  • у 2022 році - 10 відсотків;

  • у 2023 році - 15 відсотків;

  • у 2024 році - 20 відсотків;

  • у 2025 році - 25 відсотків;

  • у 2026 році - 30 відсотків;

  • у 2027 році - 35 відсотків;

  • з 2028 року до дня завершення 10-річного строку дії цього пункту - 40 відсотків.

Коли потрібно оновлювати ступінь локалізації?

Відповідно п.9 « Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів», необхідно щорічно підтверджувати відповідність товару, включеного до переліку у попередні роки, критерію локалізації поточного року здійснюється на підставі поданої виробником товару заявки.

Чи потрібно для участі у закупівлях у 2023 році оновлювати ступінь локалізації для товарів, що подані до переліку у 2022 році?

Відповідно п.8  «Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів», заявка на щорічне підтвердження відповідності товару, включеного до переліку у попередні роки, критерію локалізації поточного року подається виробником товару на веб-порталі щороку до 1 січня відповідно до пунктів 6 і 7 цього Порядку. 

Таким чином, ступінь локалізації товарів, доданих до переліку у 2022 році не потрібно оновлювати. З такими товарами учасники можуть подаватись на закупівлі у 2023 році за умови, якщо ступінь їх локалізації не менша за 15 відсотків.


Також наші статті щодо локалізації:

Щодо локалізації

Лист від Міністерства економіки

поради, локалізація,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.