28.09.2020 Ольга Нос

Як передати закупівлю на ЦЗО

Чим корисна для замовників Централізована закупівельна організація ДУ «Професійні закупівлі»

ДУ «Професійні закупівлі» отримала статус централізованої закупівельної організації 25 вересня 2019 року. Розпорядженням Кабміну № 846-Р установа була визначена централізованою закупівельною організацією (ЦЗО) та був затверджений перелік замовників, в інтересах яких проведення тендерів та закупівель за рамковими угодами через централізовану закупівельну організацію є обов’язковим. Варто зазначити, що подібні установи успішно функціонують в державах-членах ЄС, оскільки зросла потреба в ефективному використанню бюджетних коштів. Об’єднання однотипних закупівель та проведення закупівель централізовано буде сприяти скороченню витрат, пов’язаних із закупівлями.

Закупівлі в інтересах інших замовників.

Рік тому, коли Кабмін своєю постановою визначив ДУ «Професійні закупівлі» централізованою закупівельною організацією, він затвердив також перелік замовників, які мають обов’язково передати закупівлі на ЦЗО. Також закупівлі на ЦЗО можуть передати будь-які замовники, що передбачено Законом «Про публічні закупівлі».

Рішення Кабміну від 25.09.2019 року передбачало, що з 01.03.2020 року 16 замовників мають передати на ЦЗО закупівлі пального, офісного устаткування, комп’ютерного обладнання та комп’ютерів. З 01.09.2020 року кількість таких замовників мала збільшитись до 66, а перелік кодів CPV — до 14. Проте, 2 вересня 2020 року розпорядженням № 1079-р Кабмін вніс зміни до розпорядження № 846-Р та відтермінував обов’язкове проведення закупівель для центральних органів виконавчої влади за рахунок коштів державного бюджету до 1 січня 2021 року. 

Таке рішення Кабміну жодним чином не вплинуло на добровільну передачу закупівель іншими замовниками. Зараз ЦЗО проводить кілька закупівель, які були передані на ДУ «Професійні закупівлі» замовниками за їх власною ініціативою.

Чим відрізняється передача закупівель на ЦЗО від  послуг консультантів, які беруться за проведення закупівель?

ЦЗО в інтересах та від імені замовників виконує :

  • оприлюднює інформацію про закупівлю;  
  • визначає процедуру закупівлі;
  • розглядає та приймає рішення щодо скарг суб’єктів оскарження процедури закупівлі;
  • надає роз’яснення щодо тендерної документації та усуває порушення процедури закупівлі;
  • розглядає тендерні пропозиції, звертається за підтвердженням інформації, наданої постачальниками у процедурі закупівлі, до органів державної влади, підприємств, установ та організацій відповідно до їх компетенції;
  • визначає переможця та приймає рішення про намір укласти з ним договір;
  • приймає рішення про відміну торгів чи визнання їх такими, що не відбулися. 

Тобто, ДУ «Професійні закупівлі» забезпечує проведення всіх етапів закупівлі, крім визначення потреби замовників в товарах та послугах, а також укладання договору. А головне — ЦЗО несе відповідальність за закупівлі, адже саме ЦЗО є замовником, який оголошує закупівлю та визначає переможця торгів.

Як відбувається передача закупівлі на ЦЗО?

Зазвичай, замовники телефонують нам і ми одразу починаємо працювати. Також у нас на сайті є посилання на форми для передачі закупівель.

Формально для замовника, який передає закупівлю, цей процес складається з наступних етапів:

1)   Укладання договору про передачу закупівлі;

2)   Передача рядку плану на ЦЗО;

3)   Узгодження технічних вимог до предмету закупівлі (у ЦЗО є категорійні менеджери, які вивчають ринок та надають свої рекомендації до технічного завдання);

4)   Укладання угоди з переможцем торгів;

5)   Отримання товару/послуги;

6)   Передача інформації про виконання договору.

Скільки коштують послуги ЦЗО?

Тарифи визначив Кабмін у своєму розпорядженні № 846-Р:

  • 3 відсотки суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі, зазначена в оголошенні про проведення процедури закупівлі, становить не більш як 10 млн гривень;
  • 2 відсотки суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі, зазначена в оголошенні про проведення процедури закупівлі, становить не більш як 50 млн гривень;
  • 1 відсоток суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі, зазначена в оголошенні про проведення процедури закупівлі, становить не більш як 100 млн гривень;
  • 0,5 відсотка суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі, зазначена в оголошенні про проведення процедури закупівлі, становить більш як 100 млн гривень.

При проведенні закупівель в інтересах інших замовників ЦЗО намагається якомога ретельніше вивчити ринок для уточнення технічного завдання. Мета таких досліджень — перш за все, у тому, щоб замовник отримав дійсно якісний продукт. Для цього ми проводимо зустрічі з ринком, консультуємось з виробниками та постачальниками. Такі консультації, крім розуміння технічного завдання до складних закупівель, дають змогу уникнути дискримінаційних вимог у закупівлях. Також ми запрошуємо учасників на торги, щоб забезпечити конкуренцію, та, як наслідок – гарну економію.

Підсумовуючи, можна сказати, що і постанова Кабміну № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу» однозначно позитивно вплине на екосистему закупівель в цілому. Щодо відтермінування обов'язкової передачі закупівель на ЦЗО окремих замовників, то ми сподіваємось, що з початку 2021 року ситуація зміниться на краще і ми продовжимо проводити закупівлі для центральних органів виконавчої влади.

цзо, Закон України про публічні закупівлі, закупівлі,

Коментарі

СмартТендер 2020-11-05 16:12:46
А чому послуги ЦЗО платні? Для бюджетних установ вони повинні бути безкоштовні. Якщо держава так зацікавлена в прозорих закупівлях нехай сама оплачує ЦЗО.
Ірина 2020-10-01 10:58:23
Доброго дня, скажіть а замовники самі визначають які саме закупівлі для них буде проводити ЦЗО ? Ще цікавить ,якщо ЦЗО проводить відкриті торг для замовника .то тендерну документацію хто повинен готувати?? Дякую
Ольга Нос 2020-10-01 12:06:49
Ірина, Так, замовник сам визначає, які закупівлі він передає на ЦЗО. Згідно з постановою про роботу ЦЗО, ЦЗО не може здійснювати тільки закупівлі робіт та послуг з поточного ремонту. У разі передачі закупівлі на ДУ "Професійні закупівлі", тендерну документацію складають фахівці ДУ "Професійні закупівлі"
Іван В. 2020-10-01 01:02:25
це хороша практика