26.05.2022 ДП "Прозорро"

Як мають змінитися закупівлі для відбудови країни?

Як варто спростити закупівельне законодавство, аби Україна змогла забезпечити швидку та ефективну відбудову?

Над цим питанням уже місяць працює робоча група, створена при Kyiv School of Economics. На основі даних з Prozorro та досвіду закупівельників були сформовані проблеми, характерні для закупівель у мирний час. І враховуючи те, що для відбудови України вони ставатимуть ще гострішими, команда запропонувала комплексне спрощення Закону.

Підняття порогів:

1 варіант. Товари та послуги до 200 тис.–1 млн грн замовники закуповують через прямий договір, е-каталог або спрощені закупівлі. До 1–2 млн грн — застосовуються спрощенні закупівлі або е-каталоги. Від 1–2 млн грн — проводяться процедури закупівель.

Для робіт до 1,5–5 млн грн — прямий договір чи спрощені закупівлі, до 5–10 млн грн — спрощенні. З 5–10 млн — процедури закупівель.

2 варіант. Товари та послуг до 100–500 тис. грн — прямий договір. До 1–2 млн грн — спрощенні або е-каталоги. З 1–2 млн грн — процедури закупівель.

Для робіт до 500 тис.–2 млн грн — прямий договір або спрощені. До 5–10 млн грн — спрощені. З 5–10 млн — процедури закупівель.

! В обох варіантах при закупівлі електроенергії, газу та палива можуть використовуватися е-каталоги без обмеження очікуваної вартості.

  • Скорочення строків подання тендерної пропозиції та оскарження у відкритих торгах. Подання пропозицій — 8 робочих днів, оскарження рішень — 4 дні. Загальний строк процедури — 18–25 календарних днів.

  • Ширше використання е-каталогів. Це можливість закуповувати через каталог прості послуги та біржові товари — паливо, газ, електроенергія і т.д.

  • Застосування відкритих рамкових угод, скорочення строків їх укладання.

  • Удосконалення механізму 24 години на виправлення помилок. Тобто можливість ширшого виправлення помилок і додавання документів у тендерну пропозицію.

  • Завершення відкритих торгів з одним учасником після одних неуспішних торгів.

  • Автоматизувати перевірки по статті 17.

  • Скоротити строки на розгляд скарг і можливість перенесення розгляду скарг за аналогією зі спрощеною оборонною закупівлею.

  • Підняти обмеження ціни у 10% та уточнити, що це обмеження для кожного, а не сумарного перегляду ціни;

  • Розвиток стандартних специфікацій із скороченням строків та позначкою застосування у відкритих торгах та рамкових угодах. При застосування стандартних специфікацій/ТД їх умови не оскаржуються, можливо додатково скорочуються строки подачі ТП;

  • Для замовників з філіями та відокремленими підрозділами визначати предмет закупівлі окремо за кожною філією або відокремленим підрозділом;

  • Послабити відповідальність — розмір штрафів за статтею 164-14 зменшити вдвічі.

Детальніше про запропоновані рішення можна прочитати тут: https://bit.ly/kse-group

Погоджуєтеся із такими пропозиціями? Як ще, на вашу думку, варто змінити закупівельне законодавство? До робочої групи входять представники Департаменту сфери публічних закупівель, Prozorro, Центру вдосконалення закупівель KSE, Укравтодору, DOZORRO, Централізованої закупівельної організації ДУ «Професійні закупівлі», Антимонопольного комітету України та експерти у сфері публічних закупівель.

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.