28.04.2022 Тетяна Руденко

«Воєнні державні закупівлі» в дії. Основні запитання та відповіді на них

Інформація у даній статті була дійсна до виходу Постанови №1178 від 12.10.2022р. що набрала чинність 19.10.2022р. Наразі актуальна інформація щодо здійснення закупівель є  тут

Стаття була опублікована в  « Юридичній газеті online ».

Третій місяць триває війна. Замовникам довелося, крім іншого, блискавично переформатовувати свої потреби в товарах, роботах та послугах, змінювати пріоритети у закупівлях, переводячи їх на воєнні рейки.

Оперативно забезпечувати життєдіяльність підприємств і установ замовникам дає можливість постанова Кабінету Міністрів №169 від 28.02.2022 р. (зі змінами) (далі — постанова №169). Нею було встановлено, що в умовах воєнного стану оборонні та публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються без застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених законами України «Про публічні закупівлі» та «Про оборонні закупівлі». Переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг визначаються рішеннями (розпорядчими документами) замовників/державних замовників, що здійснюють такі закупівлі.

Такі закупівлі не включаються до річного плану. За результатами їх здійснення в електронній системі закупівель замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, та всі додатки до нього не пізніше, ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Які запитання найчастіше виникають у замовників з приводу застосування постанови №169? Опрацюємо та надамо відповіді.

1. Двічі не відбулася спрощена закупівля за предметом «Засоби для догляду за малюками (підгузники)». Чи може замовник закупити тепер напряму у постачальника товар з такими самими характеристиками, як в тендерній документації? Які обов'язкові сертифікати повинен мати постачальник?

Постанова №169 не обмежує переліки товарів, робіт чи послуг. Відповідно до неї, замовник може закупити необхідний йому товар. Крім того, вимоги встановлюються до товару, а не до постачальника. Товар повинен мати необхідні підтверджуючі документи (сертифікат відповідності, або сертифікат/паспорт якості, декларація про відповідність або свідоцтво про державну реєстрацію, висновок державної санітарно-епідеміологічної служби тощо).

2. Як провести закупівлю по встановленню кисневої станції для лікування хворих на Covid на суму 700 тис. грн у сьогоднішніх умовах?

У цьому випадку слід укласти прямий договір відповідно до постанови №169. Тим більше, що здійснення Державною казначейською службою (далі — органи Казначейства) відповідних платежів (коли предметом є закупівля та монтаж кисневого обладнання, систем медичного кисню) передбачене постановою Кабінету Міністрів України №590 від 09.06.2021 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

3. 28.02.2022 замовник відмінив спрощену закупівлю після визначення переможця на підставі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель. Чи може замовник укласти прямий договір на суму більшу, ніж проводилась спрощена закупівля?

Постанова №169 не обмежує ані переліки товарів, робіт чи послуг, ані їх вартість. Замовник укладає договір відповідно до власної потреби на час дії воєнного стану.

4. Як замовнику укласти договір на закупівлю бензину до кінця року?

Необхідно розрахувати потребу в товарі на декілька місяців та укласти договір на відповідну суму, вказавши строк дії договору, що співпадає зі строком, на який введено воєнний стан (на сьогодні його подовжено до 25.05.2022 р.), обов’язково передбачивши можливість пролонгації. Після завершення воєнного стану замовник проводить закупівлю відповідно до наявної потреби.

5. Замовник закупив засоби захисту для працівників на суму 2 600 грн. Наказ зробили з переліком, договір уклали, чекали закінчення воєнного стану, щоб оприлюднити. Тепер відповідно до внесених до постанови №169 чергових змін договори на суму до 50 тис. грн не оприлюднюються?

Після завершення воєнного стану замовник оприлюднює інформацію про закупівлю відповідно до постанови №169. Норма щодо неоприлюднення інформації про договори на суму до 50 тис. грн стосується договорів, що були укладені після 14.04.2022 р.

Черговими змінами до постанови №169, що набрали чинності 14 квітня, внесеними до постановою КМУ від 12.04.2022 р. №437, встановлено, що замовник може здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, з використанням електронної системи закупівель, у т.ч. з використанням електронних каталогів. У разі здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про такі закупівлі до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Тобто якщо замовник проводить закупівлю вартістю до 50 тис. грн, відповідно до постанови №169, закупівля не вноситься до річного плану, але обов’язково вноситься до розпорядчого документу замовника про проведення закупівель. Звіт про укладений договір не оприлюднюється. Якщо ж замовник здійснює закупівлю з використанням електронної системи закупівель, наприклад, електронних каталогів, така закупівля вноситься до річного плану та здійснюється відповідно до інструкції з користування каталогом Prozorro Market.

6. У замовника укладений договір на постачання електричної енергії до кінця 2022 р. Зараз на ринку з’явився учасник, який постачає електричну енергію по нижчій ціні. Чи може замовник розірвати чинний договір і провести переговорну процедуру на підставі надзвичайного стану зі строком постачання до 31.12.2022 р.?

Переговорна процедура, відповідно до ст. 13 Закону України «Про публічні закупівлі», також є процедурою закупівлі, що може бути застосована як виняток. Нагадаю, постановою №169 проведення процедур закупівель/спрощених закупівель під час воєнного стану не передбачено. Стосовно постачальника з нижчою ціною, то перехід споживача до іншого постачальника електричної енергії можливий, але має відбуватися з дотриманням умов, визначених у договорі.

Замовником укладено договір з постачання електричної енергії споживачу, строк дії якого співпадає з днем припинення дії воєнного стану. Орган Казначейства пропонує проведення переговорної процедури закупівлі зі строком дії договору до 31.12.2022 р.

Постановою №169 під час воєнного стану не передбачено проведення процедур закупівель, однією з яких є переговорна процедура. Проводячи закупівлю відповідно до постанови №169, замовник має розрахувати потребу на декілька місяців та укласти договір строком на час воєнного стану з можливістю пролонгації.

7. Чи включати замовнику всі закупівлі незалежно від суми до розпорядчого документа, навіть до 50 тис. грн? По яких з укладених договорів буде необхідно оприлюднювати звіти?

Так, всі закупівлі незалежно від суми, що проводяться відповідно до постанови №169, вносяться до розпорядчого документа замовника. Звіти оприлюднюються лише по тих із них, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн.

Хочемо також звернути увагу на положення листа Міністерства економіки України від 22.04.2022 р. №3304-04/16796-06 щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану. Зокрема, вартість закупівлі визначається в момент її здійснення, виходячи з наявної поточної потреби. Предмет закупівлі визначається замовником відповідно до порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 р. №708. Так, предмет закупівлі, визначений для потреб воєнного стану згідно з постановою №169, буде новим предметом окремого договору про закупівлю і новим предметом закупівель.

Разом з тим, плануючи проведення закупівель, замовник має брати до уваги «Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 р. №590. Цим Порядком визначено черговість здійснення платежів органами Казначейства за дорученням клієнтів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунку. В першу чергу здійснюються платежі по захищених статтях видатків, а також за товари та послуги, що необхідні для забезпечення життєдіяльності підприємства-замовника.

8.Чи можна вносити до розпорядчого документа замовника зміни і, відповідно, укладати новий договір на позицію, яка вже була включена, але відповідний товар закінчився, і у підприємства виникла потреба в закупівлі його додаткового обсягу?

Так, якщо з’являється нова потреба у закупівлі певного товару (послуги), до розпорядчого документа замовника вносяться додатково предмет та обсяг необхідної закупівлі. Форму такого розпорядчого документа замовник визначає сам.

9.Замовник закуповує товар за власні кошти. Він може закупити необхідне обладнання, чи існує заборона на проведення таких закупівель?

Проводячи закупівлю не за кошти державного або місцевих бюджетів, замовник не має жорстких обмежень щодо вибору предмета закупівлі. Водночас замовник має обов’язково врахувати доцільність проведення такої закупівлі. Отже, якщо у замовника є нагальна потреба у закупівлі певного обладнання, і чекати припинення воєнного стану небажано, оцінивши всі обставини, замовник може укласти прямий договір відповідно до постанови №169. Тобто закупити нову техніку (наприклад, за власні кошти) замовник може, якщо дійсно має гостру потребу в ній. І звичайно, необхідно пам’ятати про принципи здійснення закупівель, визначені ст. 5 Закону, зокрема принцип максимальної економії, ефективності та пропорційності.

10. Як саме необхідно прописати строк дії договору, який укладається за постановою №169? Замовник проводить закупівлю послуг на суму понад 50 тис. грн. Послуги мають надаватися безперервно, тому прописавши строк дії договору лише на час дії воєнного стану, залишається питання, що робити після його закінчення? Чи може замовник укласти договір на більший строк?

Замовник має розрахувати потребу в товарах або послугах, що є предметом закупівлі, на декілька місяців (2–4), і саме на такий обсяг укладати договір, передбачивши можливість його пролонгації. У разі потреби замовник укладає новий договір на аналогічних умовах.

11. Як правильно провести закупівлю програмного забезпечення вартістю до 50 тис. грн? Замовник планує застосувати та оприлюднити звіт про закупівлю без застосування електронної системи «Українська Визвольна Війна», а сам договір оприлюднити протягом 20 днів після припинення воєнного стану. Чи вірно це?

Проведення закупівель вартістю до 50 тис. грн також визначене у постанові №169. Закупівля включається до розпорядчого документа замовника, після чого укладається договір з надавачем послуг. Але до річного плану така закупівля не включається. Замовник не оприлюднює інформацію про договір, укладений без використання електронної системи закупівель, та укладений договір з додатками до нього.

12. Замовнику потрібно провести закупівлю електричної енергії з 01.01 по 31.03.2022 р. на суму 439 тис. грн у постачальника «останньої надії» (ПОН) з посиланням у договорі на ст. 631 Цивільного кодексу України. Чи потрібно вносити цю закупівлю до річного плану, до розпорядчого документа замовника, та якою має бути дата укладення договору?

Останні зміни, що внесені до постанови №169, дають замовникам можливість врегулювати договірні відносини, що склалися до набуття чинності цією постановою, зокрема, з постачальником «останньої надії». Договір укладається відповідно до норм, викладених у постанові №169, тобто закупівля до річного плану не включається, але обов’язково включається замовником до відповідного розпорядчого документа.

Постановою №169 визначено, що сторони в договорі можуть встановити, що його умови застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до набрання чинності цією постановою виключно у випадку, якщо на момент набрання чинності постановою у замовника за закупівлею предмета закупівлі, передбаченого договором про закупівлю, були наявні умови для застосування переговорної процедури закупівлі, визначені п. 2, 4, 5 ч. 2 ст. 40 Закону, або наявні умови для незастосування порядку проведення спрощених закупівель, визначені п. 2, 4, 5 ч. 7 ст. 3 Закону. Тобто, застосування у договорі про закупівлю вказаної норми можливе виключно за наявності у замовника згаданих вище підстав. Однією з таких підстав є укладення договору з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу.

Зазначена в тексті договору дата його укладення є фактичною, при цьому зазначається, що умови договору застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до його підписання.

Отже, проведення закупівель в умовах воєнного стану має певні особливості, що можуть викликати у замовників ряд запитань. Але знайти відповіді на них цілком реально.

Вдалих та ефективних закупівель! Слава Україні!

воєнні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.