16.08.2022 Мінекономіки

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану

Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану

    Міністерство економіки України у зв’язку з набранням чинності з 10.08.2022 змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р.№ 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» (далі - постанова № 169), внесених постановою Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2022 р. № 874 (далі -постанова № 874) «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169», що розроблені за ініціативи Асоціації міст України з метою забезпечення максимальної ефективності роботи органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану, повідомляє.

     Постанова № 169 в редакції постанови № 874 доповнює перелік виключень, які передбачають право за потреби та у разі наявності відповідних обставин здійснити закупівлю без застосування спрощеної закупівлі та/або електронного каталогу.

    Таким чином, придбання товарів, робіт і послуг, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, може здійснюватися без застосування порядку проведення спрощених закупівель та/або електронного каталогу у разі, коли, зокрема публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для:

  •  проведення заходів із мобілізації та цивільного захисту;
  •  будівництва, реконструкції, капітального ремонту та облаштування місць проживання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб; 
  • будівництва, реконструкції, капітального ремонту та облаштування захисних споруд цивільного захисту, зокрема подвійного призначення, найпростіших споруд, укриттів;
  • підготовки до проведення опалювального сезону. 

    Разом з тим віднесення предметів закупівлі до таких, що вказані у постанові № 874 здійснюється з дотриманням законодавства. Рішення щодо можливості придбання товарів, робіт та послуг без застосування порядку проведення спрощених закупівель/електронних каталогів приймається замовником самостійно.

     Принагідно інформуємо, що правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, засади організації цієї роботи, повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також обов’язки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, повноваження і відповідальність посадових осіб та обов’язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів визначаються Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    У свою чергу, відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту регулюються Кодексом цивільного захисту України.

    Водночас, оскільки відповідно до положення про Міністерство енергетики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 507 (зі змінами), Міненерго є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, який, зокрема забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) у галузях електроенергетики і теплопостачання, при цьому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до положення, затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715 (із змінами), є органом державного регулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, з питань віднесення закупівель до заходів, пов’язаних з підготовкою до проведення опалювального сезону, рекомендуємо звертатися до зазначених центральних органів виконавчої влади.

Директор департаменту публічних закупівель   

конкурентної політики та гуманітарної сфери               Олександр БІЛЯНСЬКИЙ 

воєнні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.