08.08.2022 Оксентія Груба

Спілкування щодо закупівель у воєнний час з Тетяною Руденко: відповіді на запитання

запитання-відповіді щодо закупівель у воєнний час

Ми відновили спілкування з експертами на форумі Prozorro Infobox. До 12 серпня у нас триває спілкування щодо закупівель у воєнний час з адвокаткою, експерткою з публічних закупівель Тетяною Руденко. Встигніть до зазначеного часу скористатись можливістю і отримати фахову консультацію. 

А зараз публікуємо відповіді на декілька запитань. 

Чи можна застосувати Постанову 169 у цьому випадку?

Плануємо ремонт підвального приміщення для влаштування бомбосховища до початку навчального року. Якщо сума буде вище 50 тис. чи можна укласти прямий договір з виконавцем робіт по Постанові 169 як виняток у зв'язку з тим, що існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв'язку із виникненням об'єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення спрощеної закупівлі або застосування електронного каталогу, та які потрібні підтверджуючі документи для того, щоб довести, що ми дійсно не встигаємо провести спрощену закупівлю?

Можете. В підтвердження йдуть рішення про виділення коштів, отримання коштів, часові межі будівництва, що визначені документами на закупівлю.

Чи можна розірвати договір і провести додаткову закупівлю?

Як виходити з ситуації, договори заключені з початку року, зараз ціна зросла, що унеможливлює постачання товару, підняття ціни теж неможливо, тому що більше ніж на 10%, по постанові теж не можемо. Якщо розірвання за згодою сторін, як далі рахується потреба як новий предмет закупівлі?

Так, це буде вважатися новим предметом закупівлі, оскільки ви скоріше за все, здійснюєте закупівлю за кошти, що були виділені додатково. Крім того, ви не могли передбачити ситуацію, що виникла, та необхідність проводити додаткові закупівлі.

Як закупити електроенергію до кінця року

Питання щодо закупівлі електричної енергії. В 2022 році, на січень була укладена 20% угода. Далі почалася війна, і нас перекинули на ПОНа. З ПОНом провели переговорну процедуру закупівлі і уклали договір. Враховуючи, норми наказу Міністерства енергетики України №125 від 17.03.2022 р.: «ПОН постачає електричну енергію споживачу на весь період дії воєнного стану та впродовж 30 днів після його припинення», строки отримання товару зазначили до 22.09.22 року. Яким чином провести закупівлю електричної енергії до кінця року?

Можете провести спрощену воєнну закупівлю на період вересень – грудень 2022 року. Перебування на ПОНі не обмежується 90 днями відповідно до Наказу №125. Але у вашій ситуації було б бажано обов’язково провести конкурентну закупівлю, оскільки укладалася 20% угода. 

Чи можна застосувати Постанову 169

Ми дитяча лікарня на Закарпатті, де не ведуться бойові дії. Фактично ми об'єкт критичної інфраструктури, однак паспорта в нас не має, до об'єктів критичної інфраструктури нас ні місто, ні область не віднесли (перелік відсутній). Чи можемо ми здійснювати закупівлі по Постанові 169?

Так, ви як і будь-який замовник можете використовувати Постанову №169, проводити спрощені «воєнні» закупівлі без обмеження по вартості, проводити закупівлі за електронним каталогом. Також ви можете укладати прямі договори при наявності інших вказаних у Постанові виключень, а не тільки закупівлі для об’єкта критичної інфраструктури.

Чи можна провести спрощену закупівлю

Оголошувала закупівлю (відкриті торги на 2 лоти - сир для м.Харків та м. Полтава). По першому лоту ми встигли підписати договір ще до війни, по другому лоту не встигли, бо пройшло більше 20 днів, другий лот було відмінено відповідно до п.2 ч.1 ст. 32 Закону (замовник відміняє тендер у разі неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, з описом таких порушень, які неможливо усунути). Зараз потреба в в сирі для м. Полтава (другий лот) залишилась, але по вартості вже не 150 тисяч, як я оголошувала, а на 60 тисяч. Чи можу я провести спрощену на цю суму, а не відкриті торги?

І ще одне питання. Провели торги на овочі, але розуміємо, що не вистачить до кінця року. Чи можна оголосити ще одну закупівлю на овочі до кінця року, але не закривати попередню закупівлю. тобто, чи можна оголосити нову закупівлю, поки в мене діюча попередня з тим же самим предметом. Щоб два договори існували одночасно. 

Вважаю, що можете провести спрощену закупівлю, якщо вона може вважатися новою – кошти ново виділені, зекономлені, перерозподіл коштів тощо. Щодо другого питання, то наявність двох договорів допускається.

Проводити спрощені закупівлі чи укласти прямі угоди

У липні було виділено обласні кошти на поточний ремонт чотирьох дитячих майданчиків у різних селах. На кожний майданчик передбачено по 40 тис.грн. Проводимо по Постанові 169, внесли в перелік, але цікавить таке питання: чи сумується ДК по постанові? Чи можемо ми заключити прямі угоди чи потрібно провести чотири спрощені закупівлі?

Можуть бути прямі, оскільки це окремі об’єкти! По Постанові закупівлі не сумуються.

Чи можна укласти прямий договір

Ми бюджетна установа (відділ освіти). Було виділено кошти на поточний ремонт опалювальної системі в закладі освіти, більше 200 тис.грн. Заклад освіти знаходиться в громаді, яка розташована в районі проведення воєнних (бойових дій) згідно з Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75. Чи можемо ми укласти прямий договір, а не проводити відкриті торги по Закону України «Про публічні закупівлі»?

Так! Це виключення згідно з Постановою.

на форумі, спілкування, воєнні закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.