07.06.2022 Лілія Кулик

Відповіді на питання з приводу спрощених закупівель по Наказу №10 Прозорро

Відповідно до останніх змін в Наказ № 10 ДП "Прозорро" в разі закупівлі товарів, робіт та послуг до 50 тисяч гривень ця закупівля має проводитись у порядку, аналогічному до порядку проведення спрощених закупівель, визначеному  згідно статтею 14 Закону України “Про публічні закупівлі”, виключно в частині оголошення,  подання пропозицій, звернення за роз'ясненням, звернення з вимогою про усунення порушень, надання відповідей, оцінки, розгляду, відхилення пропозицій, визначення переможця, відміни закупівлі.

При цьому при створенні такої закупівлі в системі Прозорро Замовник має обрати серед переліку закупівель - Спрощена закупівля. А тепер давайте більш детально розберемось які норми розповсюджуються на цей вид закупівлі, а які ні.

Чи є спрощена за Наказом № 10 повністю ідентичною тій, що проводиться по Закону

Щоб відповісти на це питання необхідно подивитись на Наказ № 10 зі змінами. Відповідно до Наказу № 10 Замовник у разі здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень проводить закупівлю шляхом здійснення закупівель у порядку, аналогічному до порядку проведення спрощених закупівель, визначеному  згідно статтею 14 Закону України “Про публічні закупівлі”, виключно в частині оголошення,  подання пропозицій, звернення за роз'ясненням, звернення з вимогою про усунення порушень, надання відповідей, оцінки, розгляду, відхилення пропозицій, визначення переможця, відміни закупівлі.

Відповідно ця закупівля є аналогічною до спрощених по Закону тільки на певних етапах, а саме, на всіх етапах до визначення Переможця/відміни закупівлі.

Які договори укладаються за результатами спрощеної закупівлі по Наказу №10

За результатами спрощеної закупівлі по Наказу № 10 не укладається договір про закупівлю в розумінні Закону. Тож за результатами такої закупівлі укладається звичайний договір купівлі-продажу. Адже як було зазначено в попередньому розділі, спрощена по Наказу №10 проводиться аналогічно до спрощеної по Закону тільки до етапу визначення переможця. Тож укладання договору, угоди, оформлення документів тощо вже відбувається не так, як визначено нормами Закону, а так як визначить Замовник самостійно.

Чи можна не укладати договір за результатами спрощеної закупівлі по Наказу №10

Тут знову відповідь пов’язана з попереднім пунктом. Етап укладання і виконання договору при спрощеній закупівлі по Наказу №10 не регулюється Законом. Відповідно Замовник сам вирішує чи укладати договір після проведення закупівлі чи обійтись рахунком-фактурою, чи публікувати договір/рахунок чи публікувати додаткові угоди в системі в разі їх укладання чи ні тощо.

Чи обов’язково зв’язувати річний план та спрощену закупівлю відповідно до Наказу №10

Відповідно до Закону “Про публічні закупівлі” планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель (далі - річний план).

Тож річний план на закупівлю по Закону ви в будь-якому разі повинні створити. При цьому наразі ДП “Прозорро” працює над тим, щоб зробити в системі необов’язковим зв’язок плану зі спрощеною закупівлею.
Тож технічно буде можливість не зв’язувати рядок плану з закупівлею. Відповідно чи прив’язувати річний план до спрощеної закупівлі по Наказу №10 ви самі вирішуєте, нормативної вимоги це робити немає і технічно це теж буде необов’язково.

Чи потрібно публікувати додаткові угоди до договору, що укладений за результатами спрощеної закупівлі по Наказу №10

Як ми вже говорили вище, договір, що укладений за результатами спрощеної закупівлі по Наказу №10 не є договором про закупівлю в розуміння Закону, а значить на цей договір не розповсюджуються вимоги Закони. Тобто, не обов’язково публікувати такий договір та не потрібно публікувати зміни до договору в разі їх внесення. 

Чи потрібно публікувати договір за результатами спрощеної закупівлі по Наказу №10 у визначені Законом строки

Як вже було сказано вище ця закупівля проводиться аналогічно до спрощеної закупівлі по Закону тільки до етапу визначення Переможця. Тож після цього етапу не обов’язково притримуватись правил, що визначені Законом для спрощених закупівель. Тому публікувати договір можете в той період в який вам зручно.

спрощені закупівлі,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.