02.10.2023 Радник в сфері державних закупівель

Відповіді на найпопулярніші питання у зв’язку із вересневими змінами

Вересень 2023 видався досить насичений для всієї закупівельної спільноти. Зокрема цього місяця двічі вносилися зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 (Далі- Особливості). Ми підібрали найпопулярніші питання закупівельників та у матеріалі надамо відповідь

Питання №1 

У змінах до Особливостей з 01.09.2023 є слова «У запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого не перевищує 500 тис. гривень, замовник може визначитиu інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, в тому числі конкретну торговельну марку». Коли ставиш торговельну марку, не потрібно прописувати «або еквівалент»?

Відповідь

Абзацом 2 пункту 12 Особливостей передбачено, що у запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого не перевищує 500 тис. гривень, замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, у тому числі конкретну торговельну марку. Тобто при проведенні запиту пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого не перевищує 500 тис. гривень, замовник може вказати конкретну торговельну марку. При цьому в такому випадку про вираз «або еквівалент» не йдеться ні в Особливостях, ні в  Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 (далі постанова №822).

Отже, замовник може встановлювати конкретну торгову марку, і встановлювати вираз «або еквівалент» не потрібно.

Читайте також « Електронний каталог, проєкт договору та вартісні пороги: враховуємо зміни від 01.09.2023».

Питання №2

При проведенні запиту пропозицій постачальників чи повинен проєкт договору містити порядок  змін його умов.

Відповідь

У пункті 57 Постанови № 822 встановлено, що запит пропозицій постачальників повинен містити проєкт договору з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов. Ця вимога є досить доречною для цього виду закупівлі, оскільки практика попередніх (до 01.09.2023) закупівель у Prozorro Market показала, що постачальники досить часто користувались відсутністю подібної вимоги в законодавстві у своїх цілях, відмовлялись від укладення договорів на умовах замовників та наполягали на своїх умовах, менш вигідних для замовників.

Зауважуємо, що умова пункту 57 Постанови № 822 не містить будь-яких обмежень щодо очікуваної вартості закупівлі, тобто повинна бути врахована та виконана для будь-яких закупівель шляхом використання електронного каталогу.


постанова 1178, постанова,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.