22.01.2024 ДП "Прозорро"

В Prozorro змінився спосіб формування скарги до АМКУ

Оновлений процес оскарження в публічних закупівлях

Що саме та чому змінилось?

Частина 1 статті 18 Закону України Про публічні закупівлі містить вимогу про те, що скарга до органу оскарження подається суб’єктом оскарження у формі електронного документа через електронну систему закупівель.

З 23 січня 2024 року для того, щоб сформувати в  Prozorro  електронний документ скарги постачальникам необхідно буде внести через свої електронні торговельні майданчики додаткові дані. Зокрема, необхідно описати Заперечення (підстави подання скарги), які має скаржник, їх Обґрунтування та підкріплення Доказами. 

При   цьому   загальні   вимоги   Закону   України   Про   публічні   закупівлі   щодо   змісту   скарги, аргументованості та підкріплення доказами залишаються незмінними.

Також не змінився процес подачі скарги, оплати, прийняття до розгляду та винесення рішення Антимонопольним комітетом України.

Разом із тим, запроваджені зміни дозволять АМКУ швидше обробляти подані скарги, формувати сталу практику розгляду скарг, а також формувати пропозиції для зміни політики у сфері публічних закупівель.

На що слід звернути увагу користувачам? 

Перш за все необхідно пам’ятати, що заповнені скаржниками дані повинні дати можливість Антимонопольному комітету України чітко встановити підстави подання скарги та аргументацію і вимоги   користувача.   У   випадку,   якщо   в скаржника   виникають   сумніви,   в   якому   полі   яку інформацію зазначати, необхідно спиратись на підказки та інструкції, які дозволять коректно викласти зміст скарги. 

В роботі з класифікатором суті заперечень (підстав подання скарги) у скарзі необхідно обирати значення, які максимально точно відповідають суті скарги. 

Також зазначимо, що користувачам слід намагатись коректно заповнювати поля електронного документу скарги, тому що недотримання цієї форми буде підставою для залишення скарги без розгляду або припинення розгляду скарги, коли вступить в дію  абзац 2 частини 2 статті 18 Закону.

Як правильно подати скаргу в формі електронного документу?

Для того аби подати скаргу в формі електронного документу вам потрібно заповнити такі дані:

НАЗВА СКАРГИ

Коротко сформулюйте тип скарги (на тендерну документацію, відміну закупівлі тощо)

ЗАПЕРЕЧЕННЯ (додайте одну або декілька підстав подання скарги)

Назва заперечення – коротко сформулюйте, що саме ви оскаржуєте (певну вимогу тендерної  документації, дію замовника тощо)

Опис заперечення – вкажіть:

  • вимогу (норму) тендерної документації, яка оскаржується, з посиланням на пункт, підпункт та сторінку тендерної документації;
  • інформацію про інші рішення, дії (бездіяльність) замовника, які оскаржуються, та додайте посилання на джерело інформації про них (номер і дата протоколу тощо)

Класифікація суті заперечення  – оберіть необхідне значення з довідника

ОБГРУНТУВАННЯ (додайте одне або декілька до кожного Заперечення)

Опис обґрунтування

Обґрунтуйте, як і чому оскаржувана вимога документації (рішення, дії чи бездіяльність  замовника), порушує права та інтереси Скаржника, пов’язані з участю у процедурах закупівлі.

Рекомендуємо:

  • бути максимально конкретним;
  • вказати причини, через які Скаржник не може виконати цю вимогу;
  • вказати як рішення, дії чи бездіяльність замовника перешкоджають Скаржнику взяти участь у закупівлі;
  • вказати, які вимоги (дії) для замовника будуть прийнятними.

ДОКАЗ (додайте один або декілька до кожного Обґрунтування)

Назва доказу – сформулюйте коротку назву

Опис доказу – вкажіть, що саме підтверджує наданий доказ, додайте посилання на джерело  інформації про цей доказ, якщо ви не завантажуєте його як окремий документ.

Завантажте документ/документи

ВИМОГА (додайте до кожного Заперечення)

Тип вимоги – оберіть необхідне значення з довідника

Опис вимоги – вкажіть, які дії має вчинити замовник за рішенням АМКУ

Після заповнення всіх Заперечень, Обґрунтувань, Доказів та Вимог до скарги можна завантажити  окремі документи, наприклад, прохання про участь в засіданні АМКУ за допомогою  телекомунікаційних засобів, довіреність представника тощо.

Після заповнення всіх даних та завантаження необхідних документів потрібно підписати скаргу кваліфікованим електронним підписом та оплатити її подачу до Антимонопольного комітету України.

амку, оскарження,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.