15.05.2023 Ірина Литвинчук

У оборонні закупівлі повернулася прозорість: що це змінить?

Інтерв`ю гендиректора ДП "Прозорро" Миколи Ткаченко про прозорість в закупівлях для потреб оборони
Повну версію статті можна прочитати  тут

Гендиректор ДП «Прозорро» Микола Ткаченко розповів про повернення прозорості в оборонні закупівлі.

Інформація, яка стала доступною
Оборонні замовники можуть не публікувати дані про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки, адресу постачальника — усе те, що може видати нашому ворогу місця зосередження наших військових, їхню кількість, адресу потужностей виробництва тощо.
Що обов’язково вказувати, то це ціну за одиницю товару, роботи чи послуги у своїх закупівлях — без цієї інформації система не дасть опублікувати звіт. І це дасть змогу аналізувати ціни та виявляти аномалії.

Про що вже звітують оборонні замовники

Сьогодні звітів уже декілька тисяч. Здебільшого це продукти харчування, військова форма, ремонти — але є також і закупівлі кульок для пейнтболу і навіть частини військових суден.

Майбутнє оборонних закупівель у Prozorro

Створення агентства з оборонних закупівель, яке анонсували в Міністерстві оборони — це однозначно правильний крок. Свого часу саме створення незалежного закупівельника — ДП «Медичні закупівлі України» — дозволило забезпечити максимальну ефективність у закупівлях ліків та медобладнання.
Зі свого боку ми працюємо над тим, аби система Prozorro стала максимально придатною для проведення закупівель на потреби оборони.
Уже скоро ми представимо функціонал рамкових угод, завдяки якому оборонні замовники зможуть оголошувати відбір учасників рамкової угоди, приймати через систему Prozorro пропозиції від постачальників та розглядати їх на конкурентній основі. При цьому інформація про ці закупівлі буде доступною лише їм та контролюючим органам.
для потреб оборони,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.