30.11.2022 ДП "Прозорро"

Вебінар про особливості закупівель для потреб оборони

Особливості закупівель для потреб оборони

Дякуємо замовникам у сфері оборони та експертам, які вчора приєдналися до нашого вебінару про Особливості закупівель для потреб оборони. Разом з практиками, які успішно проводять оборонні закупівлі, нам вдалося надати відповідь на багато практичних питань, які сьогодні турбують оборонних замовників.

За результатами обговорення ми сформували топ-10 практичних порад для замовників у сфері оборони. 

1) Як військовим частинам здійснювати закупівлі за постановою №1275? В цій постанові передбачено, що замовник у сфері оборони своїм розпорядчим рішенням (наказом чи іншим документом) має уповноважити військову частину здійснювати закупівлі для потреб оборони. Якщо наразі цього не відбулося, радимо звернутися від своєї військової частини до вашого керівного органу з питаннями: чи прийнято таке рішення і чи є ваша військова частина замовником, який може бути уповноважений на такі закупівлі?

2) Якщо наразі вашу війському частину з якихось причин не уповноважили здійснювати оборонні закупівлі згідно з постановою №1275, то тоді ви повинні керуватися постановою №1178 та ЗУ “Про публічні закупівлі”. У постанові №1178 є низка виключень, коли тендер можна не проводити, проте звіт про укладений договір потрібно буде опублікувати протягом 10 днів. Якщо у такому звіті міститься чутлива інформація, то у прикінцевих положення ЗУ “Про публічні закупівлі” вказано, що замовник може приховати у звіті адресу: свою, постачальника та поставки товару, а предмет поставки зазначити узагальнено, згідно з кодом ДК. 

3) Наявність калькуляції. Постанова КМУ №335 від 20.03.2022 р. визначає, що на період воєнного стану ціна на постачання товарів, виконання робіт та надання послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони визначається на підставі калькуляції витрат, яку має сформувати виконавець державного контракту. Під час розрахунку ціни має бути враховано всі податки та збори, загальновиробничі і інші витрати виконавця, пов’язані з виготовленням товарів, виконанням робіт та надання послуг. Таку калькуляцію варто включати в сам договір чи в додаток до нього. 

4) Забезпечення транспорту. Згідно з постановою №178 при закупівлі запчастин, акумуляторів, пального, шин і інших товарів для забезпечення транспорту оборонних замовників та низки інших державних органів, що забезпечують оборонні функції чи захист безпеки населення діє нульова ставка ПДВ. 

5) Навіть без використання електронної системи Prozorro можна провести ефективні та конкурентні закупівлі. Для цього необхідно скласти чітке технічне завдання, знайти потенційних постачальників завдяки даним у системі Prozorro чи в інтернеті, чітко пояснити всі умови закупівлі та попросити їх відправити свою цінову пропозицію. Переможця визначити на основі кількох найкращих пропозицій. Для зручності можна розмістити їх у таблицю.   

6) Відповідальна особа. Згідно з постановою №1275 відповідальним за проведення оборонних закупівель може бути УО (уповноважена особа), ВО (відповідальна особа) чи колегіальний орган. Потрібно перевірити й при потребі актуалізувати дані, щодо діяльності таких осіб. 

7) Закупівля речового майна. До кінця цього року речове майно для потреб оборони закуповується за прямими договорами, з 1 січня 2023 р. певний перелік товарів, які Кабмін визначив у додатку до Особливостей, закуповується за рамковими угодами (якщо сума закупівлі цих товарів 200 тис.грн і вище). Прямі договори в такому випадку зберігаються, якщо у закупівельника виникла нагальна потреба в закупівлі такого майна чи відсутня технічна можливість, але ці виключення треба обгрунтувати.

8) Звітування. Оборонні замовники, які здійснюють закупівлі згідно з постановою №1275, повинні відзвітувати про укладені договори протягом 180 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану (крім речового майна, яке придбане за рамковою угодою). Практики радять створювати в системі чернетки таких звітів, щоб потім полегшити собі звітування і не завантажувати одночасно великі масиви даних. Нагадаємо, звітувати потрібно тільки про закупівлі від 200 тисяч грн і більше. 

9) Як правильно сумувати допорогові закупівлі (до 200 тис.) — до суми одного договору чи до суми по коду? Якщо потреба була планова, але за якоюсь причиною закупівля розбита на окремі договори, то їх краще просумувати і відштовхуватись від планових порогів. Якщо у закупівельника виникла непланова потреба, то таку закупівлю можна не сумувати. 

10) Як завершувати закупівлі, розпочаті до набуття чинності постанови №1275? Оборонні закупівлі, які були розпочаті до набуття чинності цієї постанови, мають завершитися згідно з тими постановами, за якими були розпочаті. Якщо в рамках такого договору закупівельник має намір заключити додаткову угоду, то для цього потрібно керуватися умовами самого договору: чи передбачено в ньому укладання додаткової угоди. 

Ще більше практичних порад і відповідей від практиків і експертів у записі нашого вебінару

Презентації спікерів і приклади калькуляції: 

https://bit.ly/oboronni_presentatsii

Віримо в ЗСУ! Успішних закупівель і скорішої перемоги. 

для потреб оборони,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.