22.03.2023 Лілія Кулик

Зміни в Закон "Про оборонні закупівлі". Як, коли та що публікувати в Прозорро

Інформація про те, що передбачають зміни до Закону "Про оборонні закупівлі"

Президентом України був підписаний Закон, що вносить зміни до Закону України "Про оборонні закупівлі" від 17 липня 2020 року № 808–IX (із змінами, внесеними Законом України від 16 серпня 2022 року № 2526–IX).

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців п’ятого, шостого, десятого – дванадцятого пункту 6 розділу І цього Закону, які набирають чинності через 30 днів з дня набрання чинності цим Законом.

Що повинні опублікувати державні замовники

Відповідно до змін в Закон на період дії правового режиму воєнного стану в разі здійснення закупівлі без використання електронної системи закупівель, якщо вартість предмета закупівлі:

  •  для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, 

  • для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони – 1,5 мільйона гривень,   

державний замовник (служба державного замовника, військова частина) оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівель озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин). Такий звіт має бути оприлюднений протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Який строк на публікацію звітів за результатами закупівель,  укладених без використання електронної системи

Замовники мають оприлюднити  інформацію, що визначена частиною п’ятою статті 30 Закону України "Про оборонні закупівлі", що не оприлюднена у період з 24 лютого 2022 року по день набрання чинності цим Законом протягом 60 днів з дня, наступного за днем набрання чинності частиною п’ятою статті 30 Закону України "Про оборонні закупівлі".

Тобто державні замовники мають протягом 60 днів з дня набрання чинності Закону оприлюднити звіти укладені без використання електронної системи. Важливо, що ці 60 днів починаються з наступного дня за набранням чинності частиною п’ятою статті 30 Закону України "Про оборонні закупівлі". А абзаци п’ятого, шостого, десятого – дванадцятого пункту 6 розділу І Закону набирають чинності через 30 днів з дня набрання чинності Законом.

Виходить, що публікувати такі звіти потрібно з 31 до 90 днів з  дня набрання чинності Законом.

Яка інформація має міститись в звіті

По-перше, давайте розберемось чи по всіх закупівлях потрібно публікувати звіт. Не по всіх, бо не потрібно публікувати звіти по закупівлях товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівель озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин.

Якщо ж ви купуєте чи купували інші товари, роботи чи послуги, тоді вам необхідно опублікувати в електронній системі звіт і маєте обов’язково зазначити таку інформацію:

  • найменування державного замовника (службу державного замовника, військову частину); 

  • назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися щодо кожного лота) 

  • назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів); 

  • ціну за одиницю кожної номенклатурної позиції товару (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), ціну робіт, послуг. 

У звіті про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, щодо закупівлі послуг із забезпечення комплектами продуктів харчування, послуг щодо забезпечення харчуванням та послуг з організації харчування військових частин також зазначається інформація (у формі окремого додатка (файлу) 4 щодо вартості усіх складових вказаних послуг (крім відомостей, що становлять державну таємницю), включаючи інформацію про: окремі найменування харчових продуктів (товарів) із зазначенням ціни за одиницю харчового продукту (товару) (із зазначенням одиниці виміру щодо продуктів (товарів) та вартості окремих послуг, загальної вартості та строків оплати за такі харчові продукти (товари).

Коли можна буде технічно публікувати звіти в електронній системі

Технічна реалізація буде готова протягом 30 днів з дня набрання чинності Законом, як це передбачено пунктом 1 Прикінцевих та перехідних положень 



для потреб оборони,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.