12.10.2021 ДП "Прозорро"

«Тестування уповноважених осіб та інші зміни в сфері публічних закупівель»

Публікуємо матеріал щодо актуальної теми сьогодні, яка звучала на Осінньому закупівельному форумі: «Тестування уповноважених осіб та інші зміни, які очікують сфери публічних закупівель». Також можна ознайомитись із інформацією у відеозаписі:

Отож, виклад виступу заступниці директора Департаменту сфери публічних закупівель, начальниця відділу політики публічних закупівель Мінекономіки Анни Юлдашової. 

Уповноважена особа — історія, в напрямку якої ми рухаємось до 1 січня 2022 року. З 2016 року започаткування саме цієї можливості як форми проведення закупівель. Потім — перехід вже до певних способів визначення уповноважених осіб. І тепер більш імперативна історія: прощання з таким організаційним способом закупівель як тендерні комітети. 

Нагадування про те, призначається УО:

  •  Покладенням обов'язків на працівників із штатної чисельності замовника, як додаткового навантаження із відповідною доплатою
  • Введенням до штатного розпису окремої посади
  •  Укладенням трудового договору (контракту)

Перейти до  тестування Уповноважених осіб.

Щодо кількості УО: законодавством кількість — необмежена. Будь-який замовник може визначити необмежену кількість УО, яку вважає за потрібне, відповідно до навантаження, яке в нього є і які закупівлі за складністю, за вартістю, чи за кількістю — на розсуд замовника, як він може собі це спланувати. Головне, щоб всі УО не перетиналися в межах одного і того ж тендеру. 

Як замовник розподілить тих чи інших осіб — це вже теж на розсуд замовника, як йому зручніше, жодних обмежень в законодавстві нема. Зручно визначати можна за допомогою інструменту:

Що нас чекає з погляду законодавства, змін підходів до питання УО.

  • Необхідна вища освіта
  • Безкоштовне тестування

Як проходитиме тестування

  • 60 хвилин на відповіді
  • 50 запитань обраних випадковим чином з 4 варіантами відповідей
  •  необхідно мінімум 30 правильних відповідей
  •  можливість повторної здачі тесту

Як часто проходити тестування?

Часто у нас запитують, як часто треба проходити тестування, що буде надалі чи буде воно змінюватись. 

У наказі буде передбачено, що уповноважений орган буде здійснювати актуалізацію тестового питання відповідно до змін в законодавстві. Зміни можуть бути, якщо вносились якісь зміни або у разі набрання чинності нової редакції Закону. 

Інформацію щодо тестування УО розповіла заступниця генерального директора ДП «Прозорро» Наталія Шимко. До вашої уваги — виклад. 

З 1 січня 2022 року без пройденого тестування уповноваженій особі неможливо буде працювати в електронній системі закупівель. 

Закупівлі на наступний рік

У поточному році розпочинати закупівлі на наступний рік можна без тестування, для їхнього завершення в наступному році тестування обов'язкове. 

Технічна реалізація — зроблена, зараз в очікуванні на набрання чинності Наказу про порядок організації тестування. І Міністерство нам передало затверджені запитання та відповіді, які вони також планують наступного тижня затвердити окремим наказом. Як тільки це буде зроблено — ми запускаємо відповідний функціонал і всі охочі зможуть розпочати таке тестування. 

Що потрібно для тестування?

  •  Кваліфікований цифровий підпис (КЕП)

або 

  •  удосконалений цифровий підпис (УЕП)
  • будь-якого АКСЦ
  • особистий чи службовий 

Слід вставити свій підпис або вибирати файловий носій і система автоматично зчитає з цього вашого ключа ідентифікаційний код, відповідно до нього будуть прив'язані результати тестування. 

Після того, як ви введете свій електронний ключ — у вас з'явиться можливість розпочати таке тестування. 

У процесі самого тестування у вас буде можливість бачити всі запитання, які вам відібрала система. Надавати запитання ви можете як за порядком так і будь-яким іншим чином.

Для того, щоб завершити тестування, вам потрібно буде ще раз накласти електронний підпис — підтвердивши, що саме ви проходили таке тестування. 

Після того, як ви накладете електронний підпис — ви одразу отримаєте результати вашого тестування.

Після проходження тестування — ви можете переглянути те, як ви відповідали, на що слід звернути увагу. І також в системі буде показуватись, скільки часу залишилось до наступної спроби. Ви можете складати тестування безліч разів (кількість повторних спроб необмежена) — незалежно наскільки добре ви його склали — вся історія тестувань зберігається.

Також часто виникають запитання, пов'язані з уповноваженими особами і тестуваннями. 

Що робити, якщо УО декілька — чи кожен з цих уповноважених має пройти таке тестування. Насправді, у нас по-різному на майданчиках організовані кабінети УО. Це може бути або один кабінет замовника і залежно від логіна і паролю — різні ролі у різних осіб, які працюють у цьому кабінеті. Може бути декілька окремих кабінетів. Для входу в першому і другому випадках система вимагатиме перевірки наявності проходження тестування. Незалежно, яка кількість у вас уповноважених осіб, кожна з них обов'язково має пройти таке тестування. Наприклад, у випадку, коли є особи, які призначені виконувати обов'язки уповноваженої особи в період її відпустки, відрядження — такі люди також мають пройти тестування, оскільки в нас нема такого поняття як тимчасовий виконувач обов'язків УО. Ті люди, які заміщають УО також мають підтверджувати свій рівень знань проходженням тестування.

Що робити, якщо змінюється УО

тестування, упоноважена особа,

Коментарі

Оксана 2021-12-23 15:11:04
Чи можна пройти тест на прозоро людині яка ще отримала вищої освіти або бакалавра
Андрій 2021-11-08 10:05:51
А якщо уповноважена особа яка пройшла тестування звільниться в 2022 році і замовник прийме іншу людину, тоді як їй бути з тестуванням?
Юлія 2021-12-07 14:22:46
Андрій, так для цього заздалегідь підготуйте декількох УО до тестування. Але все одно, запитання залишається актуальним, бо звільнитися можуть обидві.
Лілія 2021-10-27 13:55:46
Чи може невакцинована уповноважена особа займатися закупівлями?
Sergii 2021-11-02 11:11:42
Так, за умови, що антивірусна программа встановленна на ПК офіційно акредитована МЕРТ та оновлювалась на протязі останніх трьох днів.
Ігор 2021-10-22 12:02:52
Якщо немає візуальної ідентифікації особи, тест може пройти будь яка особа, але не та, що буде здійснювати закупівлі. Таким чином, доцільність тестування, саме в такому вигляді, наближається до нуля.
Світлана 2021-10-21 13:53:09
Сьогодні 21 жовтня. На сайті Мінекономіки ще не розміщені тестові питання з відповідями для УО, чи я їх просто не знаходжу?
Ліля 2021-11-02 15:21:21
Світлана, https://infobox.prozorro.org/articles/oprilyudneno-perelik-pitan-dlya-testuvannya-upovnovazhenih-osib
Ольга 2021-10-19 18:43:14
Як бути установам з закупівлями до 50 тис. грн? Чи може особа, відповідальна за публікацію Звітів про договір без застосування ЕС публікувати Річний план та зміни до нього?
Юлія 2021-10-25 12:17:10
Ольга, теж цікавить це питання. Я працюю у комунальному закладі де обсяг закупівель за весь рік не досягає 50 тис. грн, де одна людина виконує роботу за трьох. Также враження, що чим меньше наша держава дає заробітної плати, тим більше обов'язків ти повинен виконувати. Ми проводимо усі закупки у 1 кварталі, потім на 10 місяців я забуває за це прозорро, як за страшний сон, а тепер ще й тести проходь.....
Ольга 2021-10-25 15:25:43
Юлія, Один з майданчиків на своєму сайті розмістив наступну інформацію: "Вимоги до уповноваженої особи Освіта Уповноважена особа обов’язково повинна мати вищу освіту. Рекомендовано — юридичну або економічну, але може бути й іншого напряму. Щодо ступенів, то вища освіта може бути повна та неповна. Згідно ЗУ “Про публічні закупівлі”, якщо в організації немає окремої посади фахівця з публічних закупівель, для уповноваженої особи не вимагається саме повна вища освіта. Тож цілком підійде і неповна вища, яку здобувають, наприклад, випускники технікуму, училища чи коледжу. Однак, якщо в організації запроваджують окрему посаду для фахівця з публічних закупівель, який буде уповноваженою особою, то такий фахівець, згідно з професійним стандартом, повинен мати повну вищу освіту. ЇЇ потрібно підтвердити дипломом бакалавра або магістра."
Дмитро 2021-10-13 10:13:11
Згідно з п.3 Наказу №376-21 наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Також, відповідно до п.18 Порядку організації тестування уповноважених осіб доступ до системи закупівель надається лише тій УО, що склала тест. Чи варто вважати, що з моменту запуску на https://prozorro.gov.ua/ відповідного функціоналу щодо складання іспиту, УО, що не складала або не склала іспиту, не буде мати доступу до системи закупівель?
Олена 2021-10-12 23:06:51
ми все одно матимемо тендерний комітет
Ірина 2021-10-22 10:31:00
Олена, і на якій підставі він діятиме?
Дмитро 2021-10-12 22:35:17
Приєднуйтесь до групи https://t.me/test_prozorro