01.11.2021 Радник в сфері державних закупівель

Про тестування уповноважених осіб на практиці з перших вуст

Публікуємо інтерв'ю з Андрієм Баришполем, надане журналом «Радник в сфері державних закупівель»

12.10.2021 набрав чинності Порядок організації тестування уповноважених осіб, затверджений наказом Мінекономіки від 06.09.2021 № 376-21 (далі — Порядок тестування УО). Як відбуватиметься тестування на практиці, нам допоможе розібратися Андрій Баришполь, менеджер проєкту з цифрової трансформації ДП «ПРОЗОРРО».

Перейти до тестування Уповноважених осіб.

Радник з державних закупівель. Вітаємо! Довгоочікуваний для всієї закупівельної спільноти Порядок тестування УО прийнято, тому перше запитання стосується так званих відповідальних осіб, які проводять закупівлі до 50 тис. грн шляхом укладання договору без використання електронної системи закупівель. Чи повинні відповідальні особи проходити тестування для здійснення своїх повноважень? На таку особу має бути оформлено кваліфікований електронний підпис?

Андрій Баришполь. Згідно з пунктом 1 статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі», відповідальною за організацію та проведення процедури закупівлі / спрощеної закупівлі є уповноважена особа. Уповноважена особа може бути відповідальною за організацію та проведення закупівель, що здійснюються згідно з частиною третьою статті 3 Закону. Проте Законом не визначено обов’язку уповноважених осіб бути відповідальними за такі закупівлі. Власне, для організації закупівель без використання електронної системи закупівель тестування не є обов’язковим.

Радник з державних закупівель. У проєкті Порядку тестування УО було передбачено, що уповноважена особа має накладати кваліфікований електронний підпис. У затвердженому Порядку йдеться про електронний підпис, що базується на кваліфікованому сертифікаті відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги». Тобто уповноважена особа може накладати під час тестування як кваліфікований, так і удосконалений підпис?

Андрій Баришполь. У системі тестування відсутні обмеження щодо типу електронного підпису та його сертифікації. Може бути використаний електронний підпис одного з акредитованих центрів сертифікації електронних ключів.

Відповідаючи на питання, то так, уповноважена особа може накладати під час тестування як кваліфікований, так і удосконалений підпис. Але, враховуючи норми Закону України «Про електронні довірчі послуги», рекомендуємо замовникам все ж таки використовувати КЕП на захищеному носієві. Вхід до тестування буде доступний після зчитування особистого ключа (Рис. 1).

Рис. 1


Радник з державних закупівель. Чи має електронний підпис бути оформлений як на представника замовника (містити посаду та назву організації / установи / підприємства замовника), чи достатньо електронного підпису фізичної особи?

Андрій Баришполь. Під час проходження тестування може бути використаний як електронний підпис, що оформлений як на представника замовника (містить посаду та назву організації / установи / підприємства замовника), так і електронний підпис фізичної особи для ідентифікації користувача в кабінеті тестування.

Персональні дані користувача будуть зчитуватись з ключа, а саме з «Реєстраційного номера облікової картки платника податків» (далі — РНОКПП) (Рис. 2), що обов’язково міститься в електронному цифровому підписі, і саме до нього будуть прив’язуватись результати тестування. Цей ідентифікатор збігається в особистому або службовому підписах.

Рис. 2 


Радник з державних закупівель. У разі зміни місця роботи уповноваженої особи електронний підпис буде змінено (зазначено нову посаду та назву організації / установи / підприємства), тому виникає питання: як електронна система закупівель буде розпізнавати, чи саме ця уповноважена особа проходила тестування?

Андрій Баришполь. Результати тестування, як уже було сказано вище, прив’язуються до РНОКПП особи, що склала тестування. При зміні роботодавця та отриманні нового службового електронного підпису дані щодо результатів тестування будуть відповідати результатам фізичної особи, яка отримала такий новий електронний підпис. Повторно тестування не потрібно буде проходити.

Радник з державних закупівель. Результати тестування уповноважених осіб зберігаються в електронному вигляді адміністратором електронної системи закупівель. Де? Чи буде доступною для широкого кола інформація щодо кількості набраних балів уповноваженої особи, що склала тестування?

Андрій Баришполь. Результати тестування будуть зберігатися адміністратором системи електронних публічних закупівель у закритому вигляді. Проте реалізована можливість отримання результатів щодо визначених уповноважених осіб керівником підрозділу закупівель або керівником підприємства, потенційним роботодавцем тощо, за ідентифікатором уповноваженої особи.

Для перевірки результатів у модулі тестування можна буде вибрати «Сторінку перевірки результатів» (Рис. 3), ввести код РНОКПП уповноваженої особи й отримати результати щодо статусу успішності проходження тестування (Рис. 4, Рис. 5).


Для широкого кола інформація щодо кількості набраних балів уповноваженої особи, що склала тестування, не буде доступною. Тільки факт успішності  / неуспішності та дата проходження успішного тестування (у разі наявності).

Радник з державних закупівель. Чи може будь-яка інша особа (не відповідальна та не уповноважена), яка має бажання скласти тестування, пройти його? Наприклад, фізична особа тільки планує стати уповноваженою та хоче перевірити свої знання?

Андрій Баришполь. Хоча Порядок тестування УО передбачає перевірку базового рівня знань у сфері публічних закупівель саме уповноважених осіб, технічна реалізація не містить таких обмежень. Ми передбачали те, що в нас можуть бути «потенційні уповноважені особи», вони, маючи особистий електронний підпис, можуть проходити тестування.

При цьому факт успішного проходження тестування потенційна уповноважена особа зможе використовувати як конкурентну перевагу у процесі вибору роботодавця. Адже вона відразу готова стати до виконання обов’язків. Потім, коли фізична особа стане уповноваженою та отримає електронний підпис, санкціонований роботодавцем, результати будуть прив’язані до РНОКПП, який міститься в електронному підписі як фізичної, так і найманої особи.

Радник з державних закупівель. Як на практиці буде відбуватися проходження тестування уповноважених осіб, тобто як та які дії має вчинити уповноважена особа?

Андрій Баришполь. Уповноважена особа діє відповідно до Порядку тестування УО, а саме:

1.     Переходить до модуля тестування на сайті Уповноваженого органу з питань закупівель prozorro.gov.ua;

2.     Застосовує електронний підпис для ідентифікації;

3.     Погоджується із порядком тестування та дає згоду на обробку персональних даних; Отримує можливість дати відповідь на питання, що будуть запропоновані системою (Рис. 6). На тестування відведено 60 хвилин. Потрібно надати правильну відповідь щонайменше на 30 питань із 50, запропонованих системою із загального переліку.

Рис. 6


4.     Зупинити тестування можна в будь-який момент (Рис. 7), або ж воно закінчиться після вичерпання відведеного часу.

Рис. 7


5.     Для отримання результатів особа, що проходить тестування, або уповноважена особа зобов’язана застосувати електронний підпис.

6.     Якщо результати достатні й тестування пройдено успішно (Рис. 8), можна радіти й завантажити сертифікат (Рис. 9), який можна буде використовувати на згадку про такий досвід та прикладати до інших сертифікатів, що свідчать про досвід спеціаліста. До речі, перевірка успішності тестування буде здійснюватись майданчиками самостійно при роботі уповноважених осіб у кабінетах на майданчиках, шляхом взаємодії з Центральною компонентою системи та захищеним довідником результатів, при застосуванні електронного підпису на майданчиках. 

7.     Якщо результати тестування недостатні для його проходження, для підготовки до наступної спроби уповноваженій особі буде надано 72 години на роботу над помилками (Рис. 10). Відповідно до Порядку не потрібно й неможливо буде здійснити повторне тестування в разі успішного проходження.

Рис. 10

Радник з державних закупівель. Окремо хочеться з’ясувати, чи потрібно проходити тестування уповноваженим замовником особам, які відповідають за закупівлі, необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, оскільки поняття «уповноважена особа» та «уповноважена замовником особа» різні.

Андрій Баришполь. У разі проведення закупівель, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, без використання електронної системи закупівель, таким особам, уповноваженим замовником, тестування проходити не обов’язково. Проте слід звернути увагу, що така особа не зможе здійснювати спрощені закупівлі або процедури закупівель.

Радник з державних закупівель. Дякуємо за приділений час, ми провели його з користю для усієї закупівельної громади!

Усе про призначення та діяльність уповноваженої особи дізнавайтесь на порталі RADNUK.COM.UA в електронній книзі «Уповноважена особа». Крім того, збережіть такі корисні статті:

  •  «Чотири питання щодо тестування уповноважених осіб»;
  • «Мінекономіки роз’яснює спірні питання під час визначення УО на практиці»;
  • «Два в одному — і уповноважена особа, і представник учасника»;
  • «Залізне правило кожної уповноваженої особи / члена тендерного комітету щодо протоколу про адмінправопорушення».
тестування, упоноважена особа,

Коментарі

Ольга 2021-12-07 12:10:07
Де саме скачати сертифікат?Додайте, будь ласка Рис.9.
Оксана 2021-11-15 09:12:10
Доброго дня. Підскажіть будь ласка, чи може так звана відповідальна особа за закупівлі до 50 тис.грн без використання електронної системи закупівель яка не пройшла тестування працювати на майданчику оприлюднювати звіт про укладений договір та накладати УЕП?
Наталья Заец 2021-11-03 19:51:54
А як щодо тих, хто не має РНОКПП? З релігійних уподобань не отримував такого. То їм УО не бути?
Тетяна 2021-11-02 09:45:09
найголовніших питань не висвітлено.. коли буде перелік запитань, і власне коли розпочнеться це наболіле всім тестування?!
Анастасія 2021-11-02 14:50:55
Тетяна, перелік питань вже у доступі. Наказ від 01.11.2021 року №873-21 Вся спільнота обговорює, що вказані навіть відповіді в даному наказі
Ліля 2021-11-02 15:19:43
Тетяна, https://infobox.prozorro.org/articles/oprilyudneno-perelik-pitan-dlya-testuvannya-upovnovazhenih-osib