26.08.2021 ДП "Прозорро"

Щодо можливості УО розпочати в кінці 2021 року закупівлі для потреб 2022 року без проходження тестування

запитання щодо тестування УО

Нас часто запитують про тестування Уповноваженої особи: коли потрібно пройти, яке воно буде і т.ін. Публікуємо таке одне із запитань, яке надійшло від КЗ «Дніпропетровський фаховий коледж спорту» до Департаменту сфери публічних закупівель Мінекономіки. 

Закупівлі товарів, робіт та послуг для потреб 2022 року будуть розпочаті уповноваженими особами Коледжу орієнтовно в листопаді-грудні 2021 року.

Враховуючи, що відповідно до п.12 ч.1 ст.9 Закону України «Про публічні закупівлі» однією з функцій Уповноваженого органу є надання узагальнених відповідей рекомендаційного характеру щодо застосування законодавства у сфері закупівель, Коледж звертається з проханням надати відповідь щодо наступних запитань:

1.Чи мають право уповноважені особи закладу розпочати в листопаді-грудні 2021 року закупівлі товарів, робіт та послуг для потреб 2022 року без проходження безкоштовного тестування?

2.Просимо надати наявну інформацію щодо орієнтовних термінів затвердження порядку організації тестування уповноважених осіб.

Щодо запитання 1:

Тестування необхідно буде пройти після затвердження відповідного порядку і реалізації у електронній системі закупівель та до 1 січня 2022 року.

При цьому Закон не містить заборони уповноваженим особам до проходження тестування, розпочинати закупівлі наприкінці поточного року для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах і послугах у наступному році.

Щодо запитання 2:

Пунктом 11 частини першої статті 9 Закону визначено, що однією з основних функцій Уповноваженого органу у сфері закупівель є розроблення та затвердження порядку організації тестування уповноважених осіб.

Так, на виконання Закону Мінекономіки підготувало проєкт нормативно-правового акту, який наразі знаходиться на погодженні із заінтересованими органами відповідно до Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.1992 № 731.

Одразу після затвердження порядку організації тестування уповноважених осіб адміністратором електронної системи, що очікується найближчим часом - ДП «Прозорро» буде здійснено його технічна реалізація на веб-порталі, про що буде повідомлено додатково.

Перейти до  тестування Уповноважених осіб.

упоноважена особа,

Коментарі

Світлана 2021-11-11 15:55:01
Доброго дня,сьогодні я склала тест, як фізична особа через свій особистий електронний підпис. зараз я є уповноваженою особою КП,чи потрібно мені проходити тест ще раз через токінг підприємства чи система автоматично пов'яже результати мого особистого тестування і це зарахується, що я пройшла як уповноважена на своєму підприємстві?
Наталія 2021-09-01 11:48:54
Якщо УО відповідає лише за спрощені закупівлі, а знання про відкриті торги поверхневі? Тестування проводитиметься по всьому Закону?
Olena Nyzovets 2021-09-01 16:00:57
Наталія, так, звичайно
Ігор 2021-08-31 14:09:19
Цікаво яку проблему вирішить проведення тестування уповноважених осіб, враховуючи, що під час тестування уповноваженій осіб повністю або частково складе тест інша особа, яка є більш досвідчена в питаннях закупівель? Взагалі не розумію, як уникнути такої ситуації, якщо тестування не реалізується по аналогії тесту ПДР?
Несогласен 2021-08-29 00:31:39
Скасуйте ці тестування і все буде гаразд у вас і у нас!
Тетяна 2021-08-31 08:31:39
Несогласен, Тестування перевірятиме лише базові знання в сфері публічних закупівель, для тих, хто хоча б пів року пропрацював з відкритими торгами/спрощеними закупівлями і їх оскарженням, тестування буде простіше простого пройти. Не хочете тестування або впевнені, що не здасте - йдіть працювати туди, де тестування не вимагається.