27.12.2022 Лілія Кулик

Судова практика розгляду справ щодо публічних закупівель: Огляд Проєкту ЄС

Дослідження практики судових рішень щодо публічних закупівель

Проект ЄС “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні” підготував Огляд судової практики в закупівельній сфері. Українські консультанти Проєкту ЄС проаналізували судову практику за останні 5 років та підготували узагальнення з відібраними судовими рішеннями, які деталізують підсумкову судову інтерпретацію норм законодавства про публічні закупівлі. 

Весь матеріал розділений в хронологічному порядку статей Закону України "Про публічні закупівлі". Також матеріал побудований як відповіді на питання з підтверджуючими матеріалами з судових рішень. Наприклад, в дослідженні можна знайти відповідь на питання:

  • Чи є комунальні підприємства тієї самої міськради пов’язаними особами у розумінні пункту 20 частини першої статті 1 Закону у разі їх участі у процедурі закупівлі у якості учасників? (сторінка 19)
  • Чи означає множина при формулюванні вимог і умов тендерної документації, зокрема щодо кваліфікаційних критеріїв, обов’язковість наявності двох або більше елементів? (сторінка 26)
  • Чи можна вважати таким, що відповідає умовам пункту 3 частини 2 статті 16 Закону кваліфікаційного критерію щодо підтвердження виконання аналогічного договору, сам факт укладення договору, але щодо якого не було надано підтвердження завершення виконання цього аналогічного договору? (сторінка 29)
  • Чи повинен учасник торгів, який визначений-переможцем процедури закупівлі, самостійно отримати та надати замовнику довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків і зборів у разі, якщо така інформація про відсутність заборгованості автоматично не згенерована (зокрема, через технічний збій) згідно відповідного Порядку, затвердженого наказомМінекономрозвитку та Мінфіну від 17.01.2018 № 37/11? (сторінка 31) та багато інших цікавих кейсів

Тож переглядайте файл з Оглядом судової практики наприкінці цієї статті та використовуйте в роботі ці корисні додаткові знання. 

Огляд судової практики є логічним продовженням попередніх напрацювань Проекту ЄС щодо збільшення правової визначеності і коректного застосування чинного законодавства про публічні закупівлі. Зокрема, на веб-сайті Мінекономіки оприлюднені та рекомендовані для використання Коментарі до законодавства про публічні закупівлі (червень 2022) та Методичні рекомендації щодо особливостей укладення та виконання договорів про публічні закупівлі (червень 2022).

Нагадаємо, Проект ЄС “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні” розпочав свою роботу в Києві у грудні 2021 року. Загальною метою Проекту є сприяння розвитку публічних закупівель і концесій для досягнення кращого співвідношення ціни та якості через наближення законодавства до правил та найкращих практик ЄС, допомагаючи Україні виконувати свої зобов’язання щодо Угоди про Асоціацію з ЄС.

замовник, законодавство,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.