24.06.2021 ДП "Прозорро"

Спілкування з експерткою з публічних закупівель на форумі Prozorro Infobox

запитання та відповіді на форумі Prozorro Infobox

 На форумі з публічних закупівель Prozorro Infobox — до 27 червня є можливість поставити запитання кандидатці економічних наук, юристці, керівниці проєктів з питань публічних закупівель ПМ Груп Академія Наталії Заєць.

Запитання можуть стосуватись таких тем:

  • договір; 
  • вибір типу процедури; 
  • планування; 
  • тендерна документація; 
  • кваліфікація/розгляд пропозицій; 
  • оскарження, вимоги, питання; 
  • визначення коду ДК;
  • підготовка пропозиції;
  • Prozorro Market;
  • аукціон;
  • реєстрація в Прозорро. 

А зараз — публікуємо відповіді експертки на деякі запитання: 

Проходять відкриті торги із публікацією англійською мовою, етап прекваліфікації. Один із відхилених учасників подає скаргу в АМКУ щодо його недопущення до аукціону. Процедура заблокована.

За багатьма роз‘ясненнями, в такому випадку Замовник не має права скористатися переговорною процедурою за ст.40 п.3 ЗУ- «якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити закупівлю у разі оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника щодо триваючого тендера після оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендера, що оскаржується», оскільки таким пунктом можливо скористатися лише після аукціону.

 Маю погодитися із вами, що зазначена норма Закону майже не можлива для застосування у відкритих торгах з публікацією англійською мовою, тому що передбачає її застосування саме після оцінки тендерних пропозицій, яка здійснюється після аукціону. На мою думку, це неузгодженість норм, що є наслідком прийняття нової редакції Закону. Але, на жаль, саме так передбачено в Законі і можу вам запропонувати розглянути закупівлю із рішенням АМКУ, яке підтверджує таку позицію UA-2020-10-16-000814-a.

Я є уповноваженою особою у військовій частині. Зараз склалась нестандартна ситуація, якщо є можливість висловіть, будь ласка, свою думку щодо наступної ситуації. У 2017 році інша військова частина уклала договір щодо проектування споруд на території військової частини. У подальшому ця територія була передана до іншої військової частина, яку я на теперішній час і представляю. Проектно-кошторисна документація була передана нам. У 2019 році проведені відкриті торги щодо закупівлі будівництва згідно цього проекту. У 2020 році роботи на об'єкті підрядником були зупинені.. Договір з ним було розірвано. На теперішній час частина намагається стягнути з підрядника штрафні санкції у зв'язку із невиконанням договірних зобов'язань. Вищим командуванням було надано вказівку щодо проведення корегування проектно-кошторисної документації, у зв'язку з тим, що пройшов довгий час і змінилась вартість будівельних матеріалів, заробітна плата тощо. Проте також виникла необхідність внести зміни до самого проекту, перенести деякі споруди, додати будівлю і т.ін. Автор проекту запропонував провести корегування і попередньо встановив вартість такого корегування у сумі близько 600 тис. грн. На теперішній час не можу обрати відповідну процедуру закупівлі. Чи це буде звіт про укладений договір без використання електронної системи? Чи потрібно оголошувати спрощену закупівлю? Проте незрозуміло, як бути з авторськими правами проектанта. Чи є його право на корегуванням проектно-кошторисної документації виключним? Чи потрібно у даному випадку застосовувати положення Закону України «Про оборонні закупівлі»? Достатнього досвіду у проведенні закупівлі робіт не маю і не хочу порушувати законодавство у сфері публічних закупівель.

Між замовником та автором проєкту (генеральним проектувальником) мало бути укладено договір. Вам варто проаналізувати умови такого договору. Якщо право автора закріплено за ним і не передавалося замовнику чи іншій організації, то це неконкурентна закупівля і виконувати коригування проекту зможе тільки автор. Відповідно до Закону розроблення проектної документації на об’єкти будівництва є роботами, відповідно і зміни до проектної документації є роботами. Тому, 600 тис грн для робіт не вимагає проведення процедури закупівлі, але вимагає спрощеної закупівлі. Частиною 7 статті 3 Закону є підстави, коли спрощена не проводиться, а укладається прямий договір. Якщо припустити, що права автора проекту належать автору, ви можете скористатися умовами для не проведення спрощеної, наприклад відсутність конкуренції з технічних причин та існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності. Умова «якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника» може бути тільки якщо попередній договір було укладено саме з вами, як замовником. На майбутнє зауважу, що вам також слід буде визначитися з тим до якої категорії належатимуть роботи з авторського нагляду – послуги чи роботи. Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 № 3038-VI далі – Закон № 3038-VI зазначено, що авторський та технічний нагляд є роботи. Але Мінекономіки свого часу надало пояснення, що замовникам, при закупівлі авторського та технічного нагляду, в разі, якщо такі роботи (послуги) включені до кошторисної вартості самих робіт та за умови, що авторський та технічний нагляд не перевищують вартість робіт для проведення яких вони закуповуються, необхідно зазначати предмет закупівлі саме як роботи. У протилежному випадку, якщо авторський та технічний нагляд не включено до кошторисної вартості робіт, а також у разі, якщо авторський та технічний нагляд перевищує вартість самих робіт, для здійснення яких вони закуповуються, то в даному випадку необхідно при їх закупівлі визначати предметом закупівлі саме як послуги.

Планується закупівля котла на Терцентр. Визначили потребу по об'єму та характеристиці потрібного котла, вибрали марку та модель, яка 100% підходить. Треба проводити спрощену закупівлю. Як правильно вказати в технічних характеристиках, щоб не виникла дискримінація учасників? Вперше готую такі документи.

При проведенні спрощеної закупівлі Закон вам не забороняє послатися на марку конкретного котла, але для уникнення дискримінації інших учасників ви можете встановити загальні важливі для вас характеристики. Наприклад, об’єм котла має бути сто літрів. Для вас важливо, що б не менше 100, але допустимо і 100 і 110 і 120, а от 150 уже не поміститься чи занадто не енергоекономно. Тому, пишете об’єм котла має бути від 100 л. до 150 л. Якщо на обраний вами котел гарантія 3 роки, ви можете встановити вимогу, що гарантія не менше 3-х років. І так щодо кожної важливої характеристики.

Також, можуть бути сталі умови, наприклад, корпус виключно з нержавіючої сталі.

Характеристики можете брати із технічного котла, що ви обрали.

Можна послатися на марку обраного котла і передбачити, що можливо подавати еквівалент, характеристики якого мають відповідати наступним та перерахувати, як я написала вище.

Так все таки у спрощеній закупівлі може звернутися до замовника з вимогою відповідно до Закону учасник, тендерну пропозицію якого замовник не розглядав? І обов'язково надавати відповідь на цю вимогу замовнику? Інформація про відхилення пропозиції протягом одного дня з дня прийняття рішення замовником оприлюднюється в електронній системі закупівель та автоматично надсилається учаснику, пропозиція якого відхилена через електронну систему закупівель. Ст.14 пункт 14 Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь.

Ви правильно виділили вимоги Закону. Ними передбачено, що звернутися може учасник, пропозиція якого відхилена. При цьому, по факту на практиці я бачу, що вимоги надсилаються будь-яким учасником. Це говорить про те, що порядок на майданчиках дозволяє такі дії. Знову ж таки, Закон встановлює обов'язок замовника надати відповідь відхиленому учаснику та нічого не говорить про інших. Однак, наявність вимоги породжує наслідки, зокрема, якщо такий учасник звернеться до суду (а саме туди скаржаться у спрощених закупівлях), то відсутність відповіді замовника може зіграти проти нього. в частині відповідальності, то вона може настати тільки у разі якщо порушено норму Закону, а знову ж таки норма говорить про розглянутого учасника.

Чи можна укласти договір з новим Постачальником природного газу, якщо в нас є діючий договір, який знаходиться в судовому процесі. Відповідно за діючим договором призупинено поставку газу. Оскільки газ нам потрібен щодня, виникає питання чи маємо право на укладання нового договору, не розірвавши діючий.

Якщо судом не надано заборони щодо закупівлі газу (а це навряд чи), то сам по собі судовий позов не є підставою щоб не закуповувати предмет, що є необхідним для постійного споживання безперебійного характеру. В той же час, залежно від суті позову, ви маєте розуміти, що у разі задоволення вимог сторони учасника, ви матимете виконувати рішення суду, а це може призвести до збитків, які або ви зазнаєте, або матимете виплатити учаснику.

Замовнику було частково поставлено предмет закупівлі (дрова технологічні з доставкою), згідно заявки та згідно з технічними вимогами до закупівлі. Уточнюю, було поставлено дрова яблуні. У документації до закупівлі зазначено:

*товщина від 50.... до 400. Про породу деревини (дуб, горіх, акація...) мови у технічній документації не йшлося.

Замовник зазначає у претензії, що яблуня не може бути деревиною для опалення, що яблуня може використовуватись тільки для шашлику, що це м'яка деревина. З відкритих джелел у мережі Інтернет є достатньо інформації про теплотворність яблуні, те що це тверда порода і прирівнюється за показниками якості як дуб, ясень, граб, акація. Було поставлено частину від загальної кількості, після розвантаження машини на складі Замовника, відповідальні за прийом особи відмовляються підписувати накладні стверджуючи, що їм потрібно було паливну деревину для опалення, а не для шашлику. Як бути в такій ситуації Постачальнику?

Якщо у закупівлі не було зазначено породу деревини, то замовник повинен виконувати умови договору і будь-які його вимоги щодо позиції не визначеної під час проведення закупівлі є неправомірними. Проте, на жаль, якщо він з цим не погоджується довести свою правоту в частині договірних зобов'язань ви зможете тільки через суд.

У той же час, уточніть чи інші технічні вимоги і характеристики до предмета закупівлі в тендерній документації не засвідчують умови, що обмежують постачання саме деревини яблуні. По суті, ви вже навели приклад того, що яблуня прирівнюється за показниками якості до дуб, ясень, граб, акація. Якщо це дійсно так, то можете спробувати переконати замовника відповідними посиланнями та експертними заключеннями. Якщо не вийде, то тільки через суд.

Чи правомірно Замовник для підтвердження кваліфікаційних критеріїв за ст. 16 вимагає надати копії платіжних документів (квитанції, платіжні доручення тощо) з відміткою банківської установи про оплату згідно з аналогічним договором?

Замовник може вимагати, що завгодно допоки учасник це не оскаржить або при перевірці не буде встановлено порушення. У вашому випадку якщо документи, що підтверджують виконання договору згідно з умовами цього договору, не передбачають такої відмітки, ви можете вимогу оскаржити. У той же час, якщо це виконати можливо, але для вас це додаткове навантаження, то АМКУ скаргу не задовольнить.

форум з публічних закупівель,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.