18.07.2021 ДП "Прозорро"

Спілкування з експерткою з публічних закупівель на форумі Prozorro Infobox

відповіді на запитання щодо УО

На форумі з публічних закупівель Prozorro Infobox до 21 липня є можливість поставити запитання щодо теми «Уповноважена особа» керівникові відділу публічних закупівель ДУ «Професійні закупівлі», першої централізованої закупівельної організації в Україні, авторці статей у журналі «Держзакупівлі» Ніні Абаімовій.

А зараз публікуємо відповіді експертки на деякі запитання.

Відповідно до змін ЗУ «Про публічні закупівлі» від 26.06.2021 року до обов'язків уповноваженої особи було віднесено публікацію звіту про укладений договір без використання електронної системи закупівель. Підкажіть, будь ласка, хто в такому випадку повинен здійснювати публікацію річного плану, уповноважена особа чи секретар тендерного комітету?

Підкажіть, у сертифікаті УЕП/КЕП повинна бути зазначена конкретна займана посада, на якій знаходиться уповноважена особа чи просто «Уповноважена особа»?

Щодо 1- го запитання: враховуючи, що тендерні комітети продовжують діяти до 1 січня 2022 р., внесені наразі зміни їхньої діяльності не торкнулись. Публікація звіту і плану — різні речі. Тому, якщо у вашій організації визначено відповідальним за планування тендерний комітет, а секретаря ТК відповідальним за публікацію річного плану та змін до нього — в цьому випадку у вас нічого не змінилось. Ви можете прийняти додаткове адміністративне рішення в організації щодо того, хто саме буде публікувати такий звіт — ТК чи УО. Щодо 2 запитання — у сертифікаті не обов'язково має зазначатись така інформація. Перелік інформації, що мають містити кваліфіковані сертифікати, визначено у ч. 2 статті 23 ЗУ «Про електронні довірчі послуги», зокрема ПІБ та номер запису в ЕДГР або РНОКПП або серія і номер паспорту підписувача. Назва посади — інформація, яка є додатковою і може бути зазначена, але не є обов'язковою. 

Працюю на 0,5 ставки в сільській раді фахівцем з публічних закупівель, чи відноситься ця посада до держслужбовців? На скільки днів відпустки маю право?

Згідно з ч.3 ст. 3 ЗУ «Про державну службу», його дія не поширюється на посадових осіб місцевого самоврядування. А сільська рада якраз і відноситься до органів системи місцевого самоврядування в Україні. Надання ж відпусток у Вашому випадку врегульовується ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування», загальна тривалість за яким встановлена 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу. Посадовим особам, які мають стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю до 15 календарних днів.

Відповідно до п. 1 ст. 4 ЗУ «Про публічні закупівлі» планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг.

Який вигляд повинна мати потреба при поточному ремонті і взагалі — це наказ від керівника, чи може бути дефектний акт?

Якщо наказ є потребою то при закупівлі від 1 копійки має бути під кожну закупівлю наказ чи може бути просто за встановленою формою, затвердженою керівником, надана від відповідальної особи потреба. Тут запитання залежить від виду поточного ремонту і його складності, наявності передбачених кошторисом бюджетних коштів, наявності внутрішніх документів, які визначають планування закупівель та формування бюджетного запиту, хто у вашій організації формує потребу. Тобто: не річний план, а саме потребу. Чи можете ви, як закупівельник наприклад, визначити, що вашій організації потрібні саме нові сканери а не послуги з їхньої заправки чи ремонту? Що потрібні саме ноутбуки, а не настільні ПК чи планшети? І так далі. Думаю, це мають бути люди зі спеціалізованими знаннями. У закупівельника є спеціалізовані знання, але вони трохи до іншої професійної сфери належать, еге-ж?) По суті в організації має бути визначена особа, яка забезпечує організацію діяльності установи, зокрема, має право підпису договорів на закупівлі товарів/послуг, пов'язаних з таким матеріальним забезпеченням. Тож вона і приймає рішення. Має бути внутрішній документ, що визначає яким чином формується потреба (якщо ви бюджетник, то вона формується ще в кінці року на наступний для затвердження кошторису з обгрунтуваннями та розрахунками планової кількості видатків), хто має надати закупівельнику таку потребу, в який час, долучення обгрунтувань визначення очікуваної вартості та техспецифікацій, хто їх визначає та/або публікує і т ін. Якщо немає у вас такого — рекомендую розробити. По запитаннях: 1 — може бути і так, і так. А краще разом. Направте на особу (див. вище) службову з описом ситуації, дефектний акт докладіть. Отримайте, якщо не наказ, то хоча б резолюцію. Знову і так, і так. Залежить від того, як налаштований закупівельний процес саме у вас. Наприклад: по деяких товарних групах господарський підрозділ складає план забезпечення, який підписує у керівника, і потім надає Вам службові про проведення закупівель відповідно до нього. По напрямках закупівель, які стосуються основної діяльності організації, керівник видає наказ, — тут іде чітко контроль за цільовим використанням коштів, виділених за певною бюджетною програмою.

Хто може бути уповноваженою особою в КНП (лікарня)?

За ст. 11 Закону чітко регламентовано, хто саме може бути уповноваженою особою. Це особа, що повинна мати вищу освіту, як правило юридичну або економічну освіту, і призначається замовником одним з таких способів: 1) шляхом покладення на працівника (працівників) із штатної чисельності функцій уповноваженої особи як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством;2) шляхом введення до штатного розпису окремої (окремих) посади (посад), на яку буде покладено обов’язки виконання функцій уповноваженої особи (уповноважених осіб);3) шляхом укладення трудового договору (контракту) згідно із законодавством.Не може бути особа, що залучена за договором про надання послуг для проведення закупівель (цивільно-правовий договір).Тож керівник КНП має або покласти обов'язки УО на певну особу зі штату або ввести в штат нову посаду. Враховуючи, що наказ МОЗу від 23.02.2000 № 33;«Про примірні штатні нормативи закладів охорони здоров'я» втратив свою чинність, тож призначення уповноваженої особи входить саме до обов'язків керівника. При цьому має враховуватись обсяг закупівель в організації та їхню складність.

2020 року тендерний комітет здійснив низку порушень. У кінці 2020 року члени і голова тендерного комітету звільнились. У 2021 році сформовано тендерний комітет з нових працівників. В 2021 році приходять запити ДАСУ щодо порушень здійснених в 2020 році. Хто понесе відповідальність за порушення з 2020 року? Новий тендерний комітет? Чи розшукають старих працівників?

Правопорушення у сфері закупівель кваліфікуються за статтями Кримінального кодексу або Кодексу про адміністративні правопорушення. Так, наприклад ст 164-14 КУпАП, передбачає накладення стягнення у вигляді штрафів на службових (посадових), уповноважених осіб замовника, а в деяких випадках навіть на керівника Замовника. При цьому стаття 61 Конституції говорить — юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Це означає, що відповідальність встановлюється за скоєння певного конкретного правопорушення конкретною особою. Під час встановлення складу правопорушення, встановлюється також ступінь вини особи, обсяг повноважень, її майновий стан тощо, що визначає необхідність наявності прямого відношення особи до вчиненого діяння чи бездіяльності. Тож підстав для притягнення до відповідальності посадових осіб, які увійшли до тендерного комітету лише у 2021 році за правопорушення, що були вчинені раніше, немає.

Щодо розшуку старих працівників;це залежить від дій правоохоронних органів, до повноважень який належить розшук осіб. При цьому звільнення їх з місця роботи, де було вчинене правопорушення, не є підставою для звільнення їх від відповідальності.

форум з публічних закупівель, уповноважена особа,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.