06.09.2022 Оксентія Груба

Спілкування щодо закупівель у воєнний час з Анною Севостьяновою: відповіді на запитання

До 12 вересня у нас на форумі Prozorro Infobox триває спілкування щодо закупівель у воєнний час з експерткою із публічних закупівель Анною Севостьяновою. Встигніть поставити свої запитання. А зараз публікуємо відповіді на деякі з них. 

Застосування Закону і Постанови 

Селищна рада для поточних потреб проводить закупівлі згідно з Законом, а для потреб військових формувань закупівлі проводить згідно з Постановою. Чи можна користуватись одночасно і Законом, і Постановою?

Так, можна

Закупівлі виключно по 169 Постанові?

Чи правильно я розумію, що після введення в дію змін до ЗУ «Про публічні закупівлі» 7163 від 14.03.2022 закупівлі треба буде проводити виключно по 169 постанові КМУ, тобто спрощені?

Після набрання чинності змін до ЗУ «Про публічні закупівлі» на період воєнного стану та протягом 90 днів з дня його припинення саме Кабінет Міністрів України визначатиме особливості проведення закупівель товарів, робіт і послуг. Таким чином, проводити закупівлі замовники будуть по Постанові 169, так як саме вона визначає особливості здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану.

Чи можна закупити за Постановою

Чи може відділ освіти закупити дрова (більше 200 тис.) для опалення закладів освіти за постановою 169 (прямий договір), так як ми (замовник) віднесені до переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (боєвих) дій?

Так, можете.

Застосування Постанови для ремонту укриття

Виділено понад 500 тисяч гривень на поточний ремонт найпростішого укриття, чи можна укласти пряму угоду за постановою 169 чи така можливість передбачена тільки для капітального ремонту?

  Так, можете. У вашому випадку це буде відноситися до «...облаштування захисних споруд цивільного захисту, зокрема подвійного призначення, найпростіших споруд, укриттів».

Застосування Постанови при підготовці до проведення опалювального сезону

Ми, як бюджетна організація, плануємо встановити електроопалення з нуля. Чи можна організувати весь процес на різних етапах з різними предметами договорів (пов'язаних з організацією всього процесу) за постановою № 169, не застосовуючи спрощену закупівлю, використавши пункт з постанови «підготовка до проведення опалювального сезону»? Яке документальне підтвердження необхідно аби обгрунтувати закупівлю за прямим договором за пунктом з постанови «підготовка до проведення опалювального сезону»?

Не вистачає деталей. Яка сума тендеру, що саме плануєте, що по строках, коли виділили кошти тощо. Тому що підготовка до опалювального сезону це планова підготовка, і таким чином, планова закупівля, яку можна розпочати заздалегідь. Якщо кошти виділили тільки що, строки виконання також великі, тоді так ( це все обов'язково обгрунтувати).

Яке обгрунтування закупівлі, що не є воєнною потребою, але потрібно закупити у воєнний час прямим договором

Як правильно в протоколах обгрунтовувати закупівлі, які прямо не відносяться до воєнних потреб, але під час воєнного стану іншого варіанту їх закуповувати, окрім як прямими договорами з місцевими постачальниками, нема? На території громади нема бойових дій, але спрощені закупівлі та Прозорро маркет не використовуємо, так як потрібні термінова доставка (1, максимум 2 дні) і гарантії, що до вечора постачальник не передумає/не зможе доставити/не зміниться ціна.

Якщо закупівля перевищує 50 тис. грн і не перевищує 200 тис. грн при наявності обгрунтованої нагальної необхідності, підкреслюю обґрунтованої, можете використовувати п.7 ст. 3 ЗУ «Про публічні закупівлі», а саме: «якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із: виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі».

Чи є помилкою закупівлі за Постановою з включенням до річного плану

Закупівлі згідно з постановою 169 проводяться без річного плану закупівель. Чи буде помилкою, якщо все ж таки внесли таку закупівлю до річного плану в Прозорро і чи передбачена за це відповідальність?

 Так, це порушення порядку проведення закупівель відповідно до Постанови 169. Якщо ви здійснюєте закупівлі по Постанові 169 такі закупівлі не включаються до річного плану закупівель. Так, відповідальність є.

Чи вказувати у договорі, що закупівля проводиться згідно з 169 Постановою

Чи обов'язково в договорі на закупівлю товару, що перевищує 50 000 грн, вказувати, що ця закупівля проводиться відповідно до постанови №169?

Якщо ви проводите закупівлю відповідно до Постанови 169, необхідно дотримуватися порядку, що зазначений у Постанові. Щодо зазначення у договорі, що ця закупівля проводиться відповідно до постанови №169 — такої вимоги нема.

Постанова 169,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.