17.07.2020 Оксентія Груба

Що потрібно знати про подання та оплату скарг

важлива інформація про подання та оплату скарг

Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі» внесла нові правила щодо багатьох аспектів в публічних закупівлях. У цій статті розгляньмо стосовно одного з таких випадків —  оплати скарг. Треба сказати, система оплати скарг, як і сам механізм оскарження, зазнала кардинальних змін. Про нововведення в оскарженні можете прочитати в статті Нове в оскарженні закупівель в Прозорро. А зараз —  детальніше саме про оплату скарг. 

Прикметно, попередня редакція Закону визначала тільки розмір плати за скаргу. У новій редакції Закону,  в ч. 7 ст. 18 зафіксували не лише розмір плати, а й порядок здійснення плати та її повернення суб’єкту оскарження у передбачених Законом випадках.

Вартість подання скарги

Постанова №292 «Про встановлення розміру плати за подання скарги та затвердження Порядку здійснення плати за подання скарги до органу оскарження через електронну систему закупівель та її повернення суб’єкту оскарження» встановила зв'язок між платою за скаргу та очікуваною вартістю закупівлі.

При оскарженні умов документації учаснику потрібно заплатити 0,3% від бюджету тендеру/лоту. При чому плата за скаргу має бути не менша 2 тис. грн та не більша ніж 85 тис. грн.

Якщо ж скарга подається на результат прекваліфікації чи на рішення замовника після аукціону, то плата складає 0,6% від бюджету тендеру/лоту. Мінімально така скарга коштує 3 тис. грн, а максимально — 170 тис. грн. 


 Також слід зазначити, у Постанові №292 ДП «Прозорро» визначено відповідальним за забезпечення отримання плати за подання скарги до органу оскарження через електронну систему закупівель та її повернення суб’єкту оскарження або перерахування до державного бюджету. Тому плата вноситься на окремий рахунок, створений підприємством.

Як можна сплатити за подання скарги в Прозорро

За подання скарги справляється плата через електронну систему закупівель. Це означає, що неоплачені скарги не потраплятимуть до органу оскарження.

Вона проводиться в день подання скарги одним із таких способів:

  • шляхом безготівкового переказу коштів з банківського рахунка суб’єкта оскарження
  • з застосуванням електронного платіжного засобу;

При оплаті подання скарги через банк потрібно: на сторінці створення скарги завантажити шаблон платіжного документа. Спершу необхідно зазначити реквізити для повернення плати за скаргу учаснику, вказавши код ЄДРПОУ юридичної особи чи РНОКПП фізичної особи, а також міжнародний номер банківського рахунку за стандартом IBAN. Після цього система Prozorro автоматично сформує шаблон платіжного документа.

Шаблон має містити таку інформацію: найменування та код отримувача, суму платежу, найменування банку отримувача та його рахунок, призначення платежу. Платіжне доручення при цьому необхідності завантажувати нема. Слід лише дочекатися підтвердження внесення оплати від ДП «Прозорро». Для проходження оплати може знадобитись від декількох годин до трьох робочих днів.

Також звертаємо вашу увагу, що ДП "Прозорро" не надає скаржникам акти  про оплату скарг 

Також актуальні запитання від учасника про оплату скарг— розгляньте у статті 6 запитань від учасника щодо оплати скарг. 

Детальніше про подання скарги та на що слід звернути увагу при оплаті — далі. 

Як подати скаргу

Знайшовши в особистому кабінеті на майданчику  відповідний тендер, натисніть «Подати скаргу». Далі заповніть поле «Назва скарги», «Опис скарги» додайте файл. 

Додавання документів до скарги є обов'язковим кроком. Скаржник може додати один або декілька файлів. Після цього необхідно натиснути «Зберегти».

На цьому етапі скарга відображається у статусі «Чернетка». Також Постачальник може переглянути документи, які попередньо додав до скарги.

Скаржник також може переглянути вартість скарги, яка прорахована системою.

На цьому етапі у Скаржника наявна можливість скасувати свою скаргу. Тобто скарга може бути скасована скаржником лише в статусі «Чернетка».

Якщо умови оплати не виконано скарга автоматично переходить в статус «Скасована». 

Чи може оплата за скаргу бути в іншій валюті, окрім гривні?

При створенні драфту скарги система вираховує вартість скарги. При цьому валюта скарги завжди — гривня. 

Якщо при розрахунку система бачить, що валюта очікуваної вартості відмінна від гривні, то вартість подання скарги перераховується по курсу НБУ на момент створення чернетки.

При розрахунку сума округлюється до наступних 10 гривень. 

Оплата скарг онлайн

При натисканні кнопки Оплатити онлайн:

  • Система перенаправляє користувача на платіжну сторінку LiqPay
  • На платіжній сторінці відображаються реквізити, сума платежу та призначення. Ці дані не доступні для редагування.
  • Скаржник вказує реквізити карти та підтверджує платіж. А потім отримує сторінку з результатом оплати.
  • Скаржник може ввести email та отримати квитанцію на пошту.

Зверніть увагу, що після оплати скарга автоматично надсилається до кабінету АМКУ, тож редагувати її як чернетку після оплати вже неможливо. 

Також рекомендуємо перед здійсненням оплати перевірити ліміти, які встановлені для вашої картки (максимальна сума транзакції, сума для оплати в інтернеті) та за необхідності звернутись до вашого банку для підняття цих лімітів. 

При оплаті платіжною карткою за допомогою сервісу онлайн-платежів LiqPay комісія  складає 2,5% від суми за проведення платежу.

Завантаження шаблону платіжного документа

При натисканні кнопки «Завантажити шаблон платіжного документа» завантажиться pdf, приклад такого шаблону показаний на малюнку нижче 


На що варто звернути увагу при оплаті скарги

При оплаті скарги звертість увагу на такі речі:

  • В полі Призначення платежу, критично важливо правильно ввести ID скарги та ключ оплати (англійська розкладка клавіатури), бо інакше система не зможе співставити оплату зі скаргою.
  • Мова саме про ID скарги, а не ID закупівлі. 
    ID скарги ви можете побачити в чернетці скарги, цей номер присвоюється системою автоматично після збереження скарги, коли вона в статусі «Чернетка»
  • Необхідно перевіряти, щоб не було зайвих розділових знаків чи пробілів
  • Необхідно перевіряти, щоб при вводі корректно вводились розділові знаки, пробіли, літери та цифри  і не замінялось одне іншим (наприклад, літера О замість «нуль»)
  • Не потрібно додавати зайву інформацію в призначення платежу, якої немає в шаблоні, тому що стоїть обмеження в 160 символів і важливі дані можуть не поміститись і не передатись в систему, в такому разі оплата за подання скарги може не пройти.
  • Уважно потрібно перевіряти IBAN номер рахунку, на який потрібно повернути оплату у випадку задоволення скарги

 Пам'ятайте: будь-які помилки у призначенні платежу можуть призвести до того, що оплата не буде співставлена зі скаргою і, відповідно, скарга не потрапить на розгляд до АМКУ

Коли повернуться кошти за подання скарги

Гроші будуть повернуті на рахунок скаржнику, якщо:

  • Оплата отримана після періоду подачі скарг 
  • Неправильна сума оплати 
  • Скарга задоволена
  • Здійснено кілька однакових оплат, в такому разі всі інші оплати, окрім однієї, повернуться на рахунок скаржника протягом 2 робочих днів                 

ВАЖЛИВО: система співставляє зі скаргою першу здійснену оплату, тож якщо ви вірно вказали ID скарги, але припустились помилок у сумі чи реквізитах повернення, не дублюйте оплати за тією самою скаргою. Якщо помилка в сумі, створіть нову скаргу та здійсніть вірний платіж. Якщо помилка у реквізитах повернення, правильні реквізити можна буде передати ДП Прозорро (feedback@prozorro.ua) після того, як АМКУ прийме рішення на вашу користь

Гроші, що були перераховані як оплата скарги будуть повернуті скаржнику протягом 2 робочих днів. Гроші повернуться на ті реквізити, що були вказані в призначенні платежу. Саме тому важливо звернути увагу на ці реквізити та правильно їх вказати. Якщо протягом 2 днів гроші не повернулись і скарга не змінила статус «Чернетка», це може свідчити про те, що ви припустились помилки у реквізитах повернення — будь ласка, напишіть заяву про повернення коштів у вільній формі на feedback@prozorro.ua.

І найважливіше: не зволікайте з оплатою, не залишайте її на останній день, аби бути впевненим, що ваші кошти будуть вчасно зараховані. 

Отож, сподіваємось у нас вийшло внести ясність у розуміння цієї теми та деяких моментів, про які ви у нас запитували. Також ставте свої запитання у коментарях статті — охоче вам відповімо. 

оплата скарг, оскарження,

Коментарі

Фан Прозоро 2020-07-19 01:42:23
Це дуже начасі інформация!