28.06.2023 Радник в сфері державних закупівель

Радник надає відповіді на два найгарячіші питання за червень 2023

Питання №1

Чи вимагати дозвіл або ліцензію, враховуючи зміни до Особливостей від 19.05.2023?


Відповідь експерта

19.05.2023 набула чинності постанова Уряду  № 471 від 12.05.2023, якою були, зокрема, внесені зміни до Особливостей, зокрема  норма, коли замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель:

  • абзацом 3 підпункту 3 пункту 41 Особливостей у редакції до 19.05.2023 було передбачено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель, якщо переможець процедури закупівлі не надав копію ліцензії або документа дозвільного характеру (у разі їх наявності) відповідно до частини другої статті 41 Закону.
  • Особливості у редакції від 19.05.2023 такої норми не містять.

Тому наразі переможець процедури закупівлі під час укладення договору не повинен надавати дозвіл або ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності.

Водночас у разі необхідності замовник може таку вимогу до учасника встановити. Пунктом 28 Особливостей зазначено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. При цьому частиною 3 статті 22 Закону передбачено, що тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації.


Питання № 2

Де потрібно застосовувати НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів»? Чи потрібно вбивати назви медичних виробів згідно з Класифікатором у систему? Дякую за відповідь.


Відповідь експерта

Як відомо, 15.06.2023 набув чинності наказ Мінекономіки від 24.05.2023 № 4139 «Про затвердження національного класифікатора НК 024:2023 та скасування національного класифікатора НК 024:2019», яким, відповідно до частини п’ятої статті 259 Господарського кодексу України:

1. скасовано національний класифікатор  НК 024:2019 «Класифікатор медичних виробів»;

2. затверджено на заміну національний класифікатор  НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів».

Нагадаємо, що відповідно до пункту 22 частини 1 статті 1 Закону предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням  Єдиного закупівельного словника.

Так, згідно з Порядком визначення предмета закупівлі, затвердженим наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок), під час здійснення закупівлі лікарських засобів предмет закупівлі визначається за показником третьої цифри Єдиного закупівельного словника. Замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу, формою випуску, дозуванням, обсягом та / або місцем поставки лікарських засобів.

У разі визначення предмета закупівлі «медичний виріб» в окремих полях зазначається інформація щодо: назви предмета закупівлі; коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів; коду та назви медичного виробу відповідно до національного класифікатора НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів», тобто якщо предмет закупівлі містить два та більше медичних виробів, замовником зазначаються код та назва кожного медичного виробу.

Про проблеми визначення предмета закупівлі під час закупівлі лікарських засобів та медичних виробів читайте на порталі RADNUK.COM.UA у статті  «Щодо проблем у закупівля лікарських засобів та медичних виробів».

Звертаємо вашу увагу, що у зв’язку з постійними змінами закупівельного законодавства на порталі оновлено  шпаргалку щодо строків, визначених законодавством у сфері публічних закупівель у відкритих торгах з Особливостями.

тендерна документація, медичні закупівлі, вибір коду дк,

Коментарі

До цієї статті ще немає коментарів. Станьте першим.